Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κίνδυνοι που κρύβει η κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος – Πώς να προστατευτείτε

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΟι κίνδυνοι που κρύβει η κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος - Πώς να προστατευτείτε
spot_img

Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της δημοτικότητας ορισμένων διαιτών, όπως η raw meat keto, έχουν επαναφέρει τη συζήτηση για τα θετικά και τα αρνητικά του ωμού κρέατος.

Η κατανάλωση ωμού κρέατος, το οποίο προέρχεται είτε από πουλερικά είτε από κόκκινο κρέας, αποτελεί παράδοση για ορισμένες κουλτούρες, όπως των Ινουίτ ή των Ιαπώνων και έχει εξαπλωθεί και στην Ευρώπη. Πολλοί, μάλιστα, οι οποίοι προσέχουν τη διατροφή τους και ακολουθούν ειδικές δίαιτες συνιστούν την κατανάλωση ωμού κρέατος για τα οφέλη του.

Ποια είναι τα αρνητικά του να καταναλώνει κανείς ωμό κρέας;

Πέρα από το ότι αποτελεί καθαρή πηγή πρωτεΐνης και για κάποιους είναι, μια λαχταριστή λιχουδιά, το ωμό κρέας ενέχει και ορισμένους κινδύνους. Πρώτα απ΄όλα, είναι αρκετά δύσκολο πλέον να βρεθεί καθαρό, ωμό κρέας. Και, όταν λέμε καθαρό, εννοούμε τόσο από ακαθαρσίες όσο και από μικρόβια. Ορισμένα από τα βακτήρια, τα μικρόβια ή οι μύκητες του ωμού κρέατος μπορεί να είναι άκακοι, αλλά υπάρχουν και ορισμένα που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα βακτήρια Escherichia coli , για παράδειγμα, που βρίσκονται στο ωμό κρέας θεωρήθηκαν αβλαβή, όταν πρωτοεντοπίστηκαν το 1885. Έως και το 50% των βοοειδών μπορεί να φέρουν E. coli 0157. Ωστόσο, οι τύποι του βακτηρίου είναι ανθεκτικοί στο οξύ του στομάχου μας. Οι τοξίνες Shiga τους μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατο. Ένας άλλος οργανισμός που απαντάται συχνά στο ωμό κρέας είναι η Listeria, ένας μικροοργανισμός του εδάφους που μπορεί να βρίσκεται στη μπριζόλα και έχει τη δυνατότητα να μολύνει την κυκλοφορία του αίματος και τον εγκέφαλο ή να διασχίσει τον πλακούντα με αποτέλεσμα την αποβολή και τον θάνατο εμβρύου κατά την κύηση.

 Επίσης το βόειο κρέας μπορεί να μολυνθεί με το Toxoplasmosis gondii, ένα πρωτόζωο παράσιτο από γάτες που μεταδίδεται σε βοοειδή και ανθρώπους. Το τοξόπλασμα τείνει να μολύνει τον εγκέφαλο, τον αμφιβληστροειδή, τον καρδιακό μυ ή να διασχίζει τον πλακούντα, όπου μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο ενός εμβρύου. Άλλοι παράγοντες μόλυνσης αποτελούν και η Salmonella και τα Campylobacters.

 Μερικές από αυτές τις επιπτώσεις μπορεί, δυστυχώς, να χρειαστούν χρόνια για να γίνουν εμφανείς και όχι αμέσως  μετά την κατανάλωση ωμού κρέατος.

Τρόποι για να μειωθούν οι κίνδυνοι

Δεν είναι αδύνατο κάποιος να απολαύσει ωμό κρέας ή παράγωγό του χωρίς να κινδυνεύσει, αρκεί να προσέξει ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι αφορούν κυρίως στην ασφάλεια και τον έλεγχο κατά την Παρασκευή.

Σε πρώτη φάση, θα ήταν καλό να γνωρίζει κανείς την πηγή του κρέατος εάν σκοπεύει να το καταναλώσει ωμό, κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί με τα κρέατα μαζικής παραγωγής. Συνίσταται να επιλέγει κανείς κρέατα, τα οποία γνωρίζει σε μεγάλο ποσοστό, ότι είναι ασφαλή, από αξιόπιστο κρεοπωλείο ή χασάπη. Προτιμάται, ακόμη, η κατανάλωση το συντομότερο μετά τη σφαγή και εν γένει όσο το δυνατόν πιο φρέσκο. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυσκολότερη η ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Τα βακτήρια που προκαλούν συνήθως τροφική δηλητηρίαση αναπτύσσονται γρηγορότερα, όταν το κρέας δεν βρίσκεται στο ψυγείο. Είναι σημαντικό το ωμό κρέας  να διατηρείται στο ψυγείο, μέχρι την προετοιμασία και την κατανάλωση.

Ακόμη, το ωμό κρέας πρέπει να βρίσκεται μακριά από άλλα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν. Αυτό μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης. Κατά την προετοιμασία, είναι σημαντικό να πλένει κανείς τα χέρια του αφού έχει έρθει σε άμεση επαφή με ωμό κρέας, ακριβώς για να αποφευχθεί η επαφή με άλλα τρόφιμα. Το ίδιο ισχύει για τυχόν σκεύη και επιφάνειες που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να πλένονται αμέσως μετά ή, στην περίπτωση μαχαιριών ή σκευών, να χρησιμοποιούνται άλλα, κατά προτίμηση.

Τέλος, για το κρέας που δεν θα καταναλωθεί, καλό είναι να μένει στην κατάψυξη, σε ξεχωριστό ράφι, και στο κάτω μέρος, για να μην έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα