Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γενετικά επεξεργασμένος αραβόσιτος με τις… “ευλογίες” του Βελγίου, γιατί είναι πιο εύπεπτος!

ΑρχικήΝέαΓενετικά επεξεργασμένος αραβόσιτος με τις... "ευλογίες" του Βελγίου, γιατί είναι πιο εύπεπτος!
spot_img

Οι ομοσπονδιακές αρχές του Βελγίου χορήγησαν άδεια διεξαγωγής τριών νέων δοκιμών πεδίου για τον αραβόσιτο με επεξεργασμένο γονιδίωμα, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι αυτά τα φυτά αραβοσίτου είναι πιο ανθεκτικά στο στρες του κλίματος και πιο εύπεπτα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γεωργία, αφού πλέον οι καλλιέργειες υποβάλλονται σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και εκτίθενται σε αυξανόμενες ποσότητες ακτίνων UV που βλάπτουν το DNA. Αυτές οι συνθήκες προκαλούν στρες στα φυτά, το οποίο παρεμποδίζει τη σωστή ανάπτυξή τους και μειώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2022, η VIB υπέβαλε αιτήσεις για τη διεξαγωγή 3 δοκιμών πεδίου σε αραβόσιτο που έχει υποστεί επεξεργασία του γονιδιώματος, όπως αναφέρει το Food Sfety Africa. Οι σχετικές παρατηρήσεις στο θερμοκήπιο έδειξαν ότι τα τροποποιημένα φυτά είναι πιο ανθεκτικά στο στρες του κλίματος και είναι επίσης πιο εύπεπτα.

Οι εγκεκριμένες επιτόπιες δοκιμές θα διεξαχθούν σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών της Φλάνδρας για τη Γεωργία, την Αλιεία και τα Τρόφιμα (ILVO), ενώ αποτελούν μέρος ερευνητικών προγραμμάτων που εκτελούνται στο Vib-UGent Center for Plant Systems Biology.

Ο καθηγητής Wout Boerjan ερευνά αν μπορούν να παραχθούν φυτά με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιγνίνη στο κυτταρικό τους τοίχωμα για να κάνουν τα σάκχαρα πιο προσβάσιμα. Μετά από επιτυχημένα αποτελέσματα στη λεύκα, ο καθηγητής Boerjan συνεργάζεται τώρα με τη γαλλική εταιρεία σπόρων Limagrain για να εφαρμόσει την ίδια στρατηγική για την απόκτηση πιο εύπεπτων φυτών αραβοσίτου.

Οι προγραμματισμένες δοκιμές πεδίου θα πραγματοποιηθούν σε περίοδο τριών ετών και στόχος είναι να διερευνηθεί επίσης εάν τα φυτά με χαμηλότερες ποσότητες λιγνίνης έχουν επίσης καλές επιδόσεις στις καλλιέργειες και αν η μείωσή της συμπίπτει με αρνητικές επιπτώσεις όπως υψηλότερη ευαισθησία στους ισχυρούς ανέμους.

Τα φυτά αραβοσίτου σε αυτές τις μελέτες παράγονται μέσω της τεχνικής αναπαραγωγής ακριβείας CRISPR-Cas9, η οποία επιτρέπει στοχευμένες τροποποιήσεις στο γενετικό υλικό του φυτού. Με τις νέες αυτές δοκιμές μπορεί να εκτιμηθεί η επίδραση των γενετικών μεταβολών στον πλήρη κύκλο ζωής του φυτού, σε πραγματικές συνθήκες γεωργικής ανάπτυξης. Οι δοκιμές εγκρίθηκαν από τρεις ομοσπονδιακούς υπουργούς Υγείας, Περιβάλλοντος και Γεωργίας μετά από ευνοϊκές γνωμοδοτήσεις από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Βιοασφάλειας.

Η πρόσβαση σε μεθόδους αναπαραγωγής ακριβείας με βάση την επεξεργασία γονιδιώματος θεωρείται πολύ σημαντική για το μέλλον της γεωργίας, καθώς μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη καλλιεργειών με κλιματική αντοχή ή άλλα χαρακτηριστικά που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων μας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο