Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2025
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αιτία πίσω από τις εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις από κοτόπουλο μετά το Brexit στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΗ αιτία πίσω από τις εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις από κοτόπουλο μετά το Brexit στη Βρετανία
spot_img

Οι συνοριακοί έλεγχοι χρειάστηκαν χρόνια για να τεθούν σε ισχύ στη Βρετανία αφήνοντας εκτεθειμένους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ), κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχθηκαν σε ιδιωτικές συναντήσεις ότι η έλλειψη συνοριακών ελέγχων μετά το Brexit άφησε τους καταναλωτές ευάλωτους σε εισαγόμενο μολυσμένο κρέας.

- Advertisement -

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή ελέγχων στα εισαγόμενα τρόφιμα είχε σοβαρές συνέπειες, με εκατοντάδες ανθρώπους –συμπεριλαμβανομένων παιδιών– να δηλητηριάζονται από εισαγόμενο κρέας, λόγω επιδημιών σαλμονέλας.

Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη αναδείξει τις αδυναμίες του συστήματος στον χειρισμό κρουσμάτων ανθεκτικής στα φάρμακα σαλμονέλας που προήλθαν από κοτόπουλο πολωνικής προέλευσης. Οι επιδημίες, οι οποίες επηρέασαν και αυγά, κορυφώθηκαν μεταξύ 2020 και 2024, με την Πολωνία να συνεχίζει να εξάγει μολυσμένο κρέας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νέα έγγραφα δείχνουν ότι σε μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις το 2023, οι αρμόδιοι φορείς –συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) και του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων (FSA)– αναγνώρισαν ότι τα σύνορα της χώρας παρέμεναν εκτεθειμένα στη διακίνηση μολυσμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων, μέχρι τότε «δεν υπήρχαν συνοριακοί έλεγχοι» και οι φυσικές επιθεωρήσεις στα εισαγόμενα προϊόντα είχαν προγραμματιστεί για το 2024.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι οι έλεγχοι στα εισαγόμενα κρέατα από την ΕΕ θα ξεκινούσαν το 2021, αλλά οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους επέτρεψαν στο μολυσμένο κρέας να συνεχίσει να εισάγεται ανεξέλεγκτα. Η Helen Buckingham, ειδική σε θέματα εμπορικής πολιτικής, τόνισε ότι για τρία χρόνια δεν είχαν γίνει έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, κάτι που έθεσε σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ζώων.

Αν και οι έλεγχοι σε ορισμένες εισαγωγές κρέατος έχουν πλέον αρχίσει, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση των επιθεωρήσεων σε λιμάνια εγείρουν φόβους ότι μεγάλες ποσότητες τροφίμων χαμηλής ποιότητας εξακολουθούν να φτάνουν στη χώρα. Ο καθηγητής πολιτικής τροφίμων Tim Lang σχολίασε ότι, πέντε χρόνια μετά το Brexit, το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά επιμένει λόγω της έλλειψης κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου στα σύνορα.

Η πρόεδρος της FSA, Susan Jebb, έχει προειδοποιήσει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση των υψηλών προτύπων ασφάλειας τροφίμων, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή τους. Παρά τις ανησυχίες, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον έλεγχο της ποιότητας των εισαγόμενων τροφίμων, γεγονός που καθιστά τη δημόσια υγεία ιδιαίτερα ευάλωτη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νήπια: Ανησυχητικά τα ευρήματα μελέτης για την έκθεση τους σε BPA, PFAS και μόλυβδο μέσω των τροφίμων

Ευρήματα έρευνας μέσω ανάλυσης αίματος και ούρων, παιδιών ηλικίας από 1,5 έως 4 ετών

To Αφιέρωμα της EFSA στον «Κώστα» Κωνσταντίνο Κουτσουμανή

Αφιέρωμα στον «Κώστα» Κωνσταντίνο Κουτσουμανή από την EFSA

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κουτσουμανής Καθηγητής του ΑΠΘ – Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της EFSA

Πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 52 ετών, ο Έλληνας καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα