Οι συνοριακοί έλεγχοι χρειάστηκαν χρόνια για να τεθούν σε ισχύ στη Βρετανία αφήνοντας εκτεθειμένους τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ), κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχθηκαν σε ιδιωτικές συναντήσεις ότι η έλλειψη συνοριακών ελέγχων μετά το Brexit άφησε τους καταναλωτές ευάλωτους σε εισαγόμενο μολυσμένο κρέας.
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή ελέγχων στα εισαγόμενα τρόφιμα είχε σοβαρές συνέπειες, με εκατοντάδες ανθρώπους –συμπεριλαμβανομένων παιδιών– να δηλητηριάζονται από εισαγόμενο κρέας, λόγω επιδημιών σαλμονέλας.
Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη αναδείξει τις αδυναμίες του συστήματος στον χειρισμό κρουσμάτων ανθεκτικής στα φάρμακα σαλμονέλας που προήλθαν από κοτόπουλο πολωνικής προέλευσης. Οι επιδημίες, οι οποίες επηρέασαν και αυγά, κορυφώθηκαν μεταξύ 2020 και 2024, με την Πολωνία να συνεχίζει να εξάγει μολυσμένο κρέας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί σίκαλης με ορυκτέλαια, φυτοφάρμακα, χρωστικές και γλυκαντικά – Εργαστηριακή δοκιμή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καλλυντικά για βλεφαρίδες και φρύδια – Επείγουσα προειδοποίηση των Αρχών για σοβαρή βλάβη στα μάτια
Νέα έγγραφα δείχνουν ότι σε μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις το 2023, οι αρμόδιοι φορείς –συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) και του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων (FSA)– αναγνώρισαν ότι τα σύνορα της χώρας παρέμεναν εκτεθειμένα στη διακίνηση μολυσμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων, μέχρι τότε «δεν υπήρχαν συνοριακοί έλεγχοι» και οι φυσικές επιθεωρήσεις στα εισαγόμενα προϊόντα είχαν προγραμματιστεί για το 2024.
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι οι έλεγχοι στα εισαγόμενα κρέατα από την ΕΕ θα ξεκινούσαν το 2021, αλλά οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους επέτρεψαν στο μολυσμένο κρέας να συνεχίσει να εισάγεται ανεξέλεγκτα. Η Helen Buckingham, ειδική σε θέματα εμπορικής πολιτικής, τόνισε ότι για τρία χρόνια δεν είχαν γίνει έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, κάτι που έθεσε σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ζώων.
Αν και οι έλεγχοι σε ορισμένες εισαγωγές κρέατος έχουν πλέον αρχίσει, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση των επιθεωρήσεων σε λιμάνια εγείρουν φόβους ότι μεγάλες ποσότητες τροφίμων χαμηλής ποιότητας εξακολουθούν να φτάνουν στη χώρα. Ο καθηγητής πολιτικής τροφίμων Tim Lang σχολίασε ότι, πέντε χρόνια μετά το Brexit, το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά επιμένει λόγω της έλλειψης κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου στα σύνορα.
Η πρόεδρος της FSA, Susan Jebb, έχει προειδοποιήσει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση των υψηλών προτύπων ασφάλειας τροφίμων, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή τους. Παρά τις ανησυχίες, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον έλεγχο της ποιότητας των εισαγόμενων τροφίμων, γεγονός που καθιστά τη δημόσια υγεία ιδιαίτερα ευάλωτη.