Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβούλιο κακάο της Γκάνα, Cocobod, έχει παραπέμψει πιθανές υποθέσεις παιδικής εργασίας σε αστυνομικές υπηρεσίες εντός της χώρας, οι οποίες πιστεύεται ότι οδήγησαν σε αρκετές συλλήψεις.
Η οργάνωση επιβεβαίωσε ότι συνελήφθησαν ύποπτοι στις περιοχές Ασάντι και Βόρεια της χώρας – η οποία παραμένει ένας από τους βασικούς προμηθευτές του τομέα για τη βιομηχανία της σοκολάτας.
Όπως σημείωσε ο ανώτερος διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της Cocobod, Fiifi Boafo, ο οργανισμός, μαζί με την κυβέρνηση, έλαβε το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρά, επιβεβαιώνοντας ότι ήρθε στο φως μέσω ενός περιφερειακού ντοκιμαντέρ ειδήσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες διερευνάται.
Έχει καλυφθεί και το παρελθόν το ζήτημα της παιδικής εργασίας σε βασικές τοποθεσίες της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Γκάνας και της Ακτής ελεφαντοστού, με έρευνα της βιομηχανίας τον περασμένο χρόνο να αποκαλύπτει το γεγονός ότι 1,5 εκατομμύριο παιδιά στις δύο χώρες παραμένουν εκτεθειμένα σε παιδική εργασία ως μέρος της βιομηχανίας.
Ωστόσο, το ζήτημα εξακολουθεί να περιπλέκεται από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του τομέα της περιοχής έρχεται σε πέρας από οικογενειακές επιχειρήσεις μικροκαλλιεργητών, με τα παιδιά να συμμετέχουν συχνά στην παροχή βοήθειας στα μέλη της οικογένειας με διαφορετικούς βαθμούς εργασίας, δεδομένου ότι πολλοί αγρότες – αρκετοί από τους οποίους κερδίζουν λιγότερα από τα καθορισμένα επίπεδα φτώχειας από τον ΟΗΕ, δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τους ενήλικες εργάτες για την εκτέλεση γεωργικών καθηκόντων.
Σε απάντηση, ο τομέας της ζαχαροπλαστικής έχει εφαρμόσει μια σειρά από τρέχοντα προγράμματα, με σημαντικά έργα από κορυφαίες εταιρείες όπως η Mars, η Mondelez, ο Barry Callebaut, η Tony’s Chocolonely μεταξύ άλλων, επιδιώκοντας την πλήρη εξάλειψη της παιδικής εργασίας από τις αλυσίδες εφοδιασμού, στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων βιωσιμότητας.
Κατά συνέπεια, οι κυβερνήσεις στην Γκάνα και την Ακτή ελεφαντοστού έχουν κινηθεί για να εγκαταστήσουν ένα ασφάλιστρο για τον αγρότη στα 400 δολάρια ανά τόνο κακάου για να στηρίξουν τις αγροτικές κοινότητες για να μπορέσουν να αυξήσουν το γεωργικό και βιοτικό τους επίπεδο – αν και στην Ακτή Ελεφαντοστού ειδικότερα, οι πιέσεις covid στην αγορά κακάο έχουν οδηγήσει σε πτώση των τιμών που έχει ασκήσει αξιοσημείωτη πίεση στη βιομηχανία.
Όσον αφορά την Γκάνα, σε δήλωσή του στον ιστότοπο της Cocobod, ο κ. Boafo φέρεται να επιβεβαίωσε ότι τόσο η οργάνωσή του όσο και η κυβέρνηση έλαβαν στάση μηδενικής ανοχής στην παιδική εργασία και καταδίκασε επίσης κάθε δραστηριότητα που επηρεάζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία βιωσιμότητας στη βιομηχανία κακάο.
“Θέλουμε να στείλουμε ισχυρή προσοχή σε οποιαδήποτε πρόσωπα ενδέχεται να εμπλέκονται σε αυτές τις πράξεις για να σταματήσουν να υπονομεύουν τη βιομηχανία, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά αυτής της χώρας”, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες.
Όπως παρατήρησε η Cocobod, περιέγραψε μια σειρά από βασικές παρεμβάσεις στην εργασία, μεταξύ των οποίων προγράμματα κατά της παιδικής εργασίας – συμπεριλαμβανομένων των εννοιών «ζώνες χωρίς παιδική εργασία», κατάρτιση των επιθεωρητών εργασίας, καθώς και πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι στην περιοχή θα έχουν ένα ισχυρό επίπεδο εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει το Confectionery Production, τα περαιτέρω μέτρα περιελάμβαναν την εισαγωγή της εκπαίδευσης κατά της παιδικής εργασίας στην επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών, το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης κατά της παιδικής εργασίας στις περιοχές καλλιέργειας κακάο, καθώς και την επιδίωξη αμειβόμενων εισοδημάτων για τους γεωργούς που θα είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή εργασία ενηλίκων και αγροκτήματα με βιώσιμο τρόπο, και το σύστημα διαχείρισης του κακάο (CMS), το οποίο θα βελτιώσει το σύστημα παρακολούθησης και αποκατάστασης της παιδικής εργασίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή στον τομέα του κακάο.