Αν και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα και έχει φέρει παγκόσμια κινητοποίηση, φαίνεται πως έχει και μία θετική πλευρά…
Το Μπορντό της Γαλλίας είναι η πιο διάσημη οινοπαραγωγική περιοχή του κόσμου. Ο κύριος λόγος για την επιτυχία της οινοποίησης στην περιοχή του Μπορντό είναι το εξαιρετικό περιβάλλον για την καλλιέργεια αμπέλου. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα καλύτερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Στην εκδήλωση Act for Change, που πραγματοποιήθηκε στο Cité du Vin του Μπορντό στις 20 και 21 Ιουνίου, 35 ειδικοί από 17 χώρες άνοιξαν έναν μεγάλο διάλογο σχετικά με το μέλλον των κρασιών και των οινοπνευματωδών ποτών ως το 2030.
Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Olivier Bernard, διευθυντής του Domaine de Chevalier Bernard κλήθηκε να μιλήσει για το μέλλον των κρασιών. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στις πρόσφατες σοδειές στην περιοχή παραγωγής του, το Μπορντό, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις του θερμότερου καιρού στη συγκομιδή ως το 2030. Σε μια δήλωσή του ανέφερε πως η κλιματική αλλαγή ωφέλησε αρκετά την παραγωγή του Μπορντό, δίνοντας μερικούς από τους καλύτερους τρύγους «που είχε δει ποτέ», εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας. Το ίδιο, κατά τον Bernard, συνέβη και την προηγούμενη δεκαετία, γράφει το The Drinks Business.
Ωστόσο, δεν δίστασε να τονίσει πως η κλιματική αλλαγή θα φέρει σίγουρα πολύ χειρότερα πράγματα στη βιομηχανία, οπότε οι οινοπαραγωγοί θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να ανεβαίνουν, οι οινοπαραγωγοί στο Μπορντό θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο και τα είδη παραγωγής τους, ενώ σημείωσε και ότι το μέλλον των λευκών από την περιοχή μπορεί να απειληθεί. Για παράδειγμα, ενώ τα σταφύλια για ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Petit Verdot αυξάνονταν σε βάρος του Merlot στο Μπορντό, πρέπει να δοθεί και ιδιαίτερη προσοχή στις ποικιλίες Sauvignon Blanc και Semillon που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λευκών ξηρών κρασιών στην περιοχή και μπορεί να επηρεαστούν ιδιαιτέρως από την κλιματική αλλαγή.
Όσον αφορά τις αμπελουργικές τεχνικές για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της αύξησης της θερμοκρασίας, τόνισε τη σημασία του γεωγραφικού προσανατολισμού των αμπελιών. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως όλες οι φυτεύσεις στο Μπορντό πρέπει ιδανικά να έχουν προσανατολισμό από βορρά προς νότο και να είναι λίγο ανοιχτά προς τα δυτικά, επειδή ο ήλιος είναι ισχυρότερος στις 3 μ.μ. το απόγευμα από ό,τι στις 12 μ.μ. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία της ανακάλυψης μιας «μαγικής» βιο-οργανικής μεθόδου προστασίας των αμπελώνων.
Τέλος, όσον αφορά το στυλ του κρασιού, προέβλεψε ένα αισιόδοξο μέλλον για τα επόμενα 20-30 χρόνια, με κρασί πιο εκλεπτυσμένο, αλλά και βιολογικό.