Τι ορίζει η νέα διάταξη.
Ως μέτρο για την προώθηση της υγιεινής διατροφής, η Πορτογαλία, υιοθετεί το σύστημα διατροφικής επισήμανσης «Nutri-Score». Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ενημέρωση είναι μια απλοποιημένη ετικέτα με εφαρμογή “σε ένα ευρύ φάσμα” χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι χρησιμοποιείται ήδη από αρκετούς οικονομικούς φορείς στον τομέα των τροφίμων στην Πορτογαλία.
Πρόκειται για το χρωματικά κωδικοποιημένο σύστημα ετικετών που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2017 και δηλώνει το πιο υγιεινό από το πράσινο Α, έως το κόκκινο Ε, το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα σύμφωνα με τη διατροφική τους αξία, υπολογιζόμενη σε μια τυπική μερίδα. Από τα τέλη του 2023 εφαρμόζεται νέος αλγόριθμος, με αυστηρότερες παραμέτρους για το γάλα και τα δημητριακά πρωινού, ενώ το ελαιόλαδο και τα άλλα λιπαρά φυτικής προέλευσης κερδίζουν βαθμούς.
Πριν λίγους μήνες η βελγική προεδρία της ΕΕ ξανάνοιξε τη συζήτηση για το Nutriscore στο οποίο αντιδρούν 7 χώρες μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία. Είναι σε άξιο αναφοράς, ότι μία ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι οι θετικές αξιολογήσεις του, έχουν προέλθει από την ίδια την ομάδα που το δημιούργησε ή συνεργάτες της.
Η παρούσα διάταξη καθορίζει όχι μόνο την υιοθέτηση του συστήματος επισήμανσης «Nutri-Score», αλλά και την ανάπτυξη από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) εντός προθεσμίας 120 ημερών, η οποία λήγει στα τέλη Ιουλίου, της διαδικασία έγκρισης του παρόντος συστήματος, που καθορίζει, ειδικότερα, τη διαδικαστική διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι οικονομικοί φορείς όταν προσχωρούν στο σύστημα και ένα σύστημα διαδικαστικής υποστήριξης για αυτή την προσχώρηση από τους φορείς εκμετάλλευσης. Το DGS οφείλει επίσης, σύμφωνα με τη διάταξη, να ορίσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία, με σκοπό την προώθηση της υιοθέτησης του συστήματος επισήμανσης «Nutri-Score» από τους οικονομικούς φορείς και την ενημέρωση των καταναλωτών και τη διασφάλιση της παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής του συστήματος .
Για να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό από το DGS σε τέσσερις μήνες, θα γίνει διαβούλευση με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στους τομείς των τροφίμων και της οικονομίας, καθορίζει η σειρά.