Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προκατειλημμένες οι αξιολογήσεις του Nutriscore – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΠροκατειλημμένες οι αξιολογήσεις του Nutriscore – Επιστημονική μελέτη
spot_img

 Οι μελέτες που έχουν αξιολογήσει θετικά το Nutriscore είναι αποτέλεσμα των ίδιων των δημιουργών του!

Tη στιγμή που η Βελγική προεδρία επαναφέρει στην ατζέντα και προωθεί την καθολική υιθέτηση του συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutriscore, μία ανασκόπηση μελετών διαπιστώνει ότι οι θετικές αξιολογήσεις του, έχουν προέλθει από την ίδια την ομάδα που το δημιούργησε ή συνεργάτες της!

Η ετικέτα Nutri-Score στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας προτείνεται επί του παρόντος ως το σύστημα επιλογής σε επτά χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα (όπως και η Ιταλία) αντιδρούν στην εφαρμογή του χαρακτηρίζοντας το ελλειπές, λανθασμένο και παραπλανητικό. Υπάρχει λοιπόν σε εξέλιξη μεγάλη επιστημονική συζήτηση σχετικά με την επικύρωση και την αποτελεσματικότητα του Nutri-Score και υπάρχουν ταυτόχρονα και πολλές αμφιβολίες για την σχέση των συγγραφέων με τα αποτελέσματα των μελετών.

Η γαλακτοκομική Ένωση της Ολλανδίας προχώρησε σε μία ανασκόπηση-αξιολόγηση των διαφόρων μελετών που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς και από τις 180, ασχολήθηκαν με αυτές που κατέληξαν υπέρ του Nutrscore και ήταν 104.

Οι κύριες παρατηρήσεις των ερευνητών είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των μελετών που υποστηρίζουν το Nutri-Score πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους προγραμματιστές του Nutri-Score. Αντίθετα, η πλειονότητα (61%) των μελετών που διεξάγονται ανεξάρτητα από τους προγραμματιστές του Nutri-Score τάχθηκαν εναντίον. Μια δεύτερη παρατήρηση της ανασκόπησης είναι ότι παρόλο που η θεωρητική επίδραση του Nutri-Score επικυρώνεται σε έναν αλγόριθμο πολλαπλών θρεπτικών συστατικών (FSA-NPS), δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις για τυχόν ευεργετικές επιδράσεις του Nutri-Score σε αυτόν τον αλγόριθμο.

14 Φεβρουαρίου 2024 — Μια νέα περιεκτική ανασκόπηση μελετών που εξετάζουν το σύστημα διατροφικής κατάταξης στο μπροστινό μέρος του πακέτου Nutri-Score επισημαίνει ότι πολλές από τις μελέτες που εξάγουν θετικά συμπεράσματα για το σύστημα διεξήχθησαν από τους προγραμματιστές ή τους συνεργάτες του. Οι ερευνητές ζητούν να αξιολογηθεί το σύστημα από ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές τροφίμων και να αποδείξουν τα οφέλη του από την πραγματική ζωή.

«Αν και φαίνεται ότι η πλειονότητα των αποτελεσμάτων της μελέτης για το Nutri-Score είναι ευνοϊκά, η συντριπτική πλειοψηφία πραγματοποιείται από την ομάδα Nutri-Score», δήλωσε ο Δρ. Stephan Peters, διευθυντής γαλακτοκομικών προϊόντων, διατροφής, υγείας και βιωσιμότητας στην Ολλανδική Ένωση Γαλακτοκομικών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης στο Nutrition Insight.

Η ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του Nutri-Score ως αποτελεσματικού εργαλείου δημόσιας υγείας. Τέλος, συνολικά, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα και μεροληπτικά, και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να τεκμηριωθεί ή να διαψευσθεί η αποτελεσματικότητα του Nutri-Score.

Υπενθυμίζεται πως και μία έρευνα τον Μάιο του 2023 είχε διαπιστώσει πως “Μια μελέτη είναι 21 φορές πιο πιθανό να βρει δυσμενή αποτελέσματα σχετικά με τη διατροφική ετικέτα Nutri-Score εάν οι συγγραφείς δηλώσουν σύγκρουση συμφερόντων ή η μελέτη χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων”

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Peters, Stephan & Verhagen, Hans. (2024). Publication bias and Nutri-Score: A complete literature review of the substantiation of the effectiveness of the front-of-pack logo Nutri-Score. PharmaNutrition. 10.1016/j.phanu.2024.100380.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα