Η εκδοχή της Coca Cola από το Ιράν έχει κατακλύσει τα Ρωσικά καταστήματα λιανικής, σε μια προσπάθεια της χώρας να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν από την αποχώρηση πολλών πολυεθνικών.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε έναν μεγάλο αριθμό κυρώσεων προς την πρώτη. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία, με την Coca Cola να αποτελεί μία από αυτές, αποχωρώντας το Μάρτιο. Αλλά η Ρωσία φαίνεται να μην έχασε καιρό να ξεπεράσει το «χωρισμό» της με το δημοφιλές αναψυκτικό, καθώς ήδη λίγους μήνες πριν κυκλοφόρησε ένα υποκατάστατο αναψυκτικό απομίμηση με την επωνυμία Cool Cola.
Ωστόσο, η Cool Cola δεν είναι το μόνο υποκατάστατο. Σύμφωνα με το Bne Intelli News, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε καταστήματα στη Ρωσία δείχνουν ότι μια περσική κόλα, που παράγεται με άδεια στο Ιράν, έχει μπει στα ρωσικά καταστήματα. Μάλιστα, το αναψυκτικό περιγράφεται ως «πολύ γλυκό».
Η εκδοχή του ιρανικού ροφήματος προσομοιάζει αρκετά στη συσκευασία την Coca-Cola, με το κόκκινο αλουμινένιο κουτάκι της. Ωστόσο, η γραφή της είναι αραβο-πέρσικη. Κοστίζει περίπου 90 λεπτά το κουτάκι .
Η Ιρανική Cola έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στα Ρωσικά social media. Ένας λογαριασμός ονόμασε το ποτό «Aya-kola», ενώ ένας άλλος έκανε ένα προσβλητικό σχόλιο, καθώς ισχυρίστηκε ότι μετά από δύο γουλιές «θα υπερασπιστείτε την Ισλαμική Επανάσταση και με τρεις γουλιές θα φύγετε για να πολεμήσετε στην Υεμένη».
Αναψυκτικά από διάφορες χώρες, όπως η Κίνα ή το Μαυροβούνιο, έχουν εμφανιστεί στη ρωσική αγορά από τότε που οι κυρώσεις και τα μποϊκοτάζ της αγοράς διατάραξαν την οικονομία της Ρωσίας, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά τα προϊόντα από Ισλαμική Δημοκρατία σημειώνουν αρκετά σημαντική άνοδο στη Ρωσία, καθώς τα κενά που έχουν να καλύψουν στην αγορά των τροφίμων είναι τεράστια και οι εγχώριες δυνάμεις τους δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Το Ιράν, έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, μποϊκοτάρεται αρκετά από τις διεθνείς αγορές, όπως οι ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει, αφενός ότι είναι δύσκολο να αποκτηθούν προϊόντα από εκεί σε μεγάλες ποσότητες και αφετέρου πως το Ιράν έχει προχωρήσει στην παραγωγή δικών του προϊόντων, μερικά από αυτά απομιμήσεις γνωστών επωνυμιών. Επομένως, η Ρωσία, η οποία έχει ξεμείνει από συμμάχους, στρέφεται και εκεί σε μια προσπάθεια να αποκτήσει εμπορικούς «συμμάχους.