Η μπίρα μπορεί να αποτελεί θεσμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά το ισλαμικό Κατάρ απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους. Ποια θα μπορούσε να είναι η μέση οδός για να μην απογοητευτούν δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι;
Μπίρα και ποδόσφαιρο είναι έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες. Όχι μόνο γιατί οι κολοσσοί της παγκόσμιας ζυθοποιίας, όπως και άλλοι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών, είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους διαφημιστικούς χορηγούς των διεθνών διοργανώσεων ποδοσφαίρου. Αλλά και γιατί η μπίρα ήταν το μόνο αλκοολούχο που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «επιβίωσε» στα γήπεδα, όταν άρχισαν οι απαγορεύσεις κατανάλωσης αλκοόλ που συνδέθηκαν με τον «χουλιγκανισμό» και τη βία στα γήπεδα.
Ετσι, το ερώτημα για τo αν το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Mundial) στο Κατάρ, τον Νοέμβριο θα έχει μπίρα θα έπρεπε να είναι ένα αυτονόητο “ναι”, σωστά; Λάθος! Γιατί το Κατάρ είναι μια ισλαμική χώρα όπου η κατανάλωση αλκοόλ τελεί υπό αυστηρούς περιορισμούς και σε πλήρη απαγόρευση σε δημόσιους χώρους. Πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα πάνε στο Κατάρ για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, θα απογοητευτούν με τα νέα.
Αλλά για να μη σπάσει και εντελώς η παράδοση, η ηγεσία του Κατάρ και η FIFA φαίνεται ότι έχουν βρει μια «χρυσή τομή» στο καυτό ζήτημα. Και δεν είναι η μπίρα χωρίς αλκοόλ. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, στις εξέδρες των γηπέδων θα απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά οι πωλήσεις μπίρας και άλλων αλκοολούχων θα επιτρέπονται εκτός γηπέδων μόνο πριν και μετά από ορισμένους αγώνες.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι φίλαθλοι θα μπορούν να πιουν μια μπίρα φτάνοντας στο γήπεδο όπως και φεύγοντας. Είναι λίγο πολύ αυτό που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως στην Αγγλία, όπου η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται μόνο στα πάνω διαζώματα των κερκίδων- προφανώς για την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών- και οι σχετικές απαγορεύσεις που ισχύουν από εποχής Θάτσερ μόλις τώρα επανεξετάζονται. Στη Γαλλία δεν επιτρέπεται, ενώ στην Ελλάδα ο κανονισμός της ΕΠΟ θέτει το ζήτημα στην ευθύνη των διοργανωτών των αγώνων, δηλαδή των ομάδων. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014, στη Βραζιλία, η FIFA πίεσε τη διοργανώτρια χώρα να άρει την απαγόρευση, προφανώς γιατί αυτό απαιτούσαν οι χορηγοί της.
Οπότε, στο ισλαμικό Κατάρ, οι φίλαθλοι θα μπορούν να αγοράζουν μπίρα σε συγκεκριμένες ώρες και σε ορισμένα σημεία, όπως στο πάρκο Al Bidda στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, στη ζώνη που προορίζεται γι’ αυτούς. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να προμηθεύονται αλκοόλ σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία και κλαμπ που έχουν σχετική άδεια. Αρκεί βέβαια να μπορούν να το πληρώσουν καθώς, ένα ποτήρι περίπου 500 ml μπίρας κοστίζει 18 δολάρια στα ξενοδοχεία και τα μπαρ!