Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο νέος καινοτόμος τρόπος αδειοδότησης εγκαταστάσεων για την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟ νέος καινοτόμος τρόπος αδειοδότησης εγκαταστάσεων για την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Η Σιγκαπούρη σχεδιάζει αλλαγές στο σύστημα αδειοδότησης για την ασφάλεια των τροφίμων

Ο Οργανισμός Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κατατάσσει τα καταστήματα τροφίμων, και θα επικεντρωθεί περισσότερο στα αρχεία παρακολούθησης παρά στα ετήσια αποτελέσματα των ελέγχων.

Το νέο πλαίσιο αδειοδότησης ονομάζεται Safety Assurance for Food Establishments (SAFE). Εκτιμάται ότι 23.000 εγκαταστάσεις τροφίμων θα υπαχθούν σε αυτό, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2023.

Εκείνοι που έχουν επιδείξει καλό ιστορικό στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και διαθέτουν συστήματα σχετικά με τα πρότυπα, θα είναι επιλέξιμοι για μεγαλύτερες άδειες και υψηλότερες βαθμίδες βραβείων.

Επί του παρόντος, οι εγκαταστάσεις ταξινομούνται ως «A», «B», «C» ή «D» βάσει της ετήσιας αξιολόγησης των επιδόσεων ασφάλειας των τροφίμων. Μια πρώτη αλλαγή σε αυτό το σύστημα ανακοινώθηκε το 2020.

Στο πρόγραμμα SAFE, τα καταστήματα λιανικής θα λαμβάνουν χάλκινα, ασημένια ή χρυσά βραβεία. Εκείνοι που έχουν καλό ιστορικό, το οποίο σημαίνει πως δεν έχουν σημαντικές μη συμμορφώσεις για την ασφάλεια τροφίμων τα τελευταία δύο, πέντε ή δέκα χρόνια, και παράλληλα μπορούν να ικανοποιήσουν ορισμένες επιπλέον απαιτήσεις, θα πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτά τα βραβεία, τα οποία αντιστοιχούν σε έκδοση άδειας για 10 (χρυσό), πέντε (αργυρό) ή τρία (χάλκινα) έτη. Οι νέοι δικαιοδόχοι ή όσοι συμπληρώνουν λιγότερο από δύο χρόνια χωρίς σημαντικό ζήτημα ασφαλείας τροφίμων, θα λαμβάνουν άδεια ενός έτους.

Παραδείγματα σημαντικών παρεκκλίσεων για την ασφάλεια τροφίμων,  περιλαμβάνουν την πρόκληση εστίας τροφιμογενούς επιδημίας, την καταδίκη στο δικαστήριο για αδικήματα κατά των κανονισμών της SFA ή μια προηγούμενη αναστολή της άδειας.

Τα ιδρύματα θα ενημερωθούν 2022 σχετικά με το επίπεδό τους, με βάση το ιστορικό τους σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες καταστημάτων τροφίμων. Οι διεργασίες στα καταστήματα των κατηγοριών Α και Β, περιλαμβάνουν σημαντικές ή μέτριες πρακτικές χειρισμού τροφίμων, όπως το catering και τα αρτοποιεία, ενώ εκείνες της κατηγορίας Γ περιλαμβάνουν ελάχιστο χειρισμό τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Η SFA έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεσσάρων επιπέδων, γνωστό ως Μαθήματα Ασφάλειας Τροφίμων. Το εύρος και το βάθος του προγράμματος σπουδών, αυξάνεται όσο ο εκπαιδευόμενος προοδεύει.

Η Ταν Λι Κιμ, αναπληρώτρια διευθύνων σύμβουλος της SFA, δήλωσε ότι και η βιομηχανία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση καλών προτύπων ασφάλειας των τροφίμων.

«Το νέο πλαίσιο SAFE λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες επιδόσεις των εγκαταστάσεων τροφίμων, σε σύγκριση με έναν ετήσιο έλεγχο βαθμολόγησης, ο οποίος παρέχει μια στιγμιαία εικόνα των προτύπων ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων μιας εγκατάστασης. Αυτή είναι μια καλύτερη συνολική αναπαράσταση των συνεπών προσπαθειών του οργανισμού τροφίμων πάνω στην ασφάλεια τροφίμων και μπορεί να επιτρέψει στους καταναλωτές να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες επιλογές”, ανέφερε σύμφωνα με το Food Safety News.

“Η SFA έχει συμπεριλάβει τις ενώσεις του κλάδου των τροφίμων κατά την ανάπτυξη του πλαισίου SAFE και έχει λάβει υπόψη τα σχόλιά τους. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον κλάδο για την ομαλή εφαρμογή του πλαισίου SAFE, έτσι ώστε να διατηρήσουμε σταθερά υψηλά πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων στη Σιγκαπούρη.»

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο