Σύμφωνα με δημοσίευμα δημιουργεί “αντίγραφα” πανάκριβων κρασιών για πλούσιους πελάτες που μπορούν να τα γευτούν δίπλα στο αληθινό, νόμιμα.
Το 2016, κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Sour Grapes που απεικονίζει την άνοδο και την πτώση του καταδικασμένου απατεώνα κρασιού Rudy Kurniawan, ο οποίος σύμφωνα με το TheDrinkBusiness, έχει επιστρέψει στην ενεργό δράση παραγωγής αντιγράφων ακριβών κρασιών και μάλιστα νόμιμα.
Ο Kurniawan κρίθηκε ένοχος για πολλαπλές κατηγορίες απάτης κρασιού τον Δεκέμβριο του 2013, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πλαστού κρασιού, το οποίο πούλησε για 1,3 εκατ. δολάρια μεταξύ 2004-2012, και για απάτη για τη χρήση των πλαστών κρασιών ως εγγύηση για την εξασφάλιση δανείου 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Πιστεύεται ότι πούλησε έως και 12.000 μπουκάλια ψεύτικο εκλεκτό κρασί σε δημοπρασία το 2006. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση τον Αύγουστο του 2014 από τον Περιφερειακό Δικαστή του Μανχάταν και του επιβλήθηκε πρόστιμο 28,4 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στα θύματά του και άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος της ποινής. Μετά από επτά χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο του 2020 και τέθηκε αμέσως υπό την κράτηση της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE), προτού απελαθεί στην πατρίδα του την Ινδονησία τον Απρίλιο του 2021.
Όπως φαίνεται όμως εξέλιξε τα… ταλέντα του μέσω μόνιμης οδού και μάλιστα έχει πελάτες δισεκατομμυριούχους οι οποίοι διοργανώνουν εκδηλώσεις οινογνωσίας ακριβών κρασιών τα οποία συγκρίνουν με κρασιά που δημιουργεί ο Kurniawan. Η Maureen Downey ειδικός σε θέματα απάτης κρασιού αποκάλυψε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου ο Kurniawan είχε δημιουργήσει ψεύτικα κρασιά όπως το 1990 DRC Romanée-Conti, το 1990 Petrus, το 1990 Domaine Jacques-Frederic Mugnier Le Musigny και το 1982 Château Cheval Blanc, το οποίο οι καλεσμένοι συνέκριναν τότε με το αρχικό κρασί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Wine-Searcher.
Η Downey, που φέρεται να αποκάλυψε φωτογραφίες και γευστικές σημειώσεις από ένα δείπνο στη Σιγκαπούρη τον Ιούλιο, είπε στο Wine-Searcher ότι ήταν «καταπληκτικό» για εκείνη που «τον πληρώνουν οι άνθρωποι για την εταιρεία του» και «τον πληρώνουν επίσης για πλαστό κρασί». Τα δείπνα, είπε, γενικά φιλοξενούνταν από δισεκατομμυριούχους που έφερναν μερικά από τα μεγαλύτερα κρασιά από είχαν στα κελάρια τους, με τον Ρούντι να φτιάχνει τη δική του εκδοχή αυτών των κρασιών για να τα συγκρίνει. Η ίδια εξήγησε: «Έχουν ένα γεύμα και πραγματοποιούν τυφλή γευσιγνωσία έχοντας τα δίπλα δίπλα. Ο άνθρωπος που γράφει τις γευστικές νότες είναι πολύ καλός. Η συνολική εντύπωση είναι ότι οι άνθρωποι προτιμούν τα κρασιά του Rudy, επειδή είναι πιο φρέσκα. Αυτό μιλάει πραγματικά στο κοινό».