Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι οργανισμοί τροφίμων παρακολουθούν τις πιθανές επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία

ΑρχικήΝέαΟι οργανισμοί τροφίμων παρακολουθούν τις πιθανές επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία
spot_img

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) πρόσθεσε τη φωνή υποστήριξής του στον λαό της Ουκρανίας, καθησυχάζοντας παράλληλα το κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί σχετικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η υπηρεσία ασχολήθηκε με έναν αυξανόμενο κατάλογο όσων εξέφρασαν την αντίδρασή τους σε όσους επλήγησαν από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία και ανησυχούν για τις επιπτώσεις στον τομέα των τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της τροφικής αλυσίδας στις 23 Μαρτίου.

Η Susan Jebb, πρόεδρος του FSA, δήλωσε σύμφωνα με το Food Safety News: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η υπηρεσία εργάζεται εσωτερικά και με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για να εξετάσει την ανταπόκρισή μας. Υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις γύρω από την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, όπως ο κίνδυνος μόλυνσης από ακτινοβολίες σε περιπτώσεις διακοπής των πυρηνικών εγκαταστάσεων και οι πιθανές επιπτώσεις στις βρετανικές επιχειρήσεις τροφίμων.»

Η Έμιλι Μάιλς, διευθύνουσα σύμβουλος του FSA, δήλωσε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε επαφή με την Defra και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για να προετοιμάσει απαντήσεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί και να εξετάσει τι συμβαίνει.

“Ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η οποία με τη σειρά της ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων, στις τιμές των τροφίμων και ενδέχεται να υπάρξουν και άλλοι κίνδυνοι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τεράστια πίεση σε εμάς με αυτό το έργο, αλλά αναμένουμε ότι αυτό θα αυξηθεί ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες”, ανέφερε.

“Δεν έχουμε εντοπίσει επικείμενες επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων αυτή τη στιγμή, ωστόσο το σύστημα τροφίμων ενδέχεται να επηρεαστεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη διαθεσιμότητα των εποχιακών εργαζομένων, των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και για ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα και λιπάσματα”.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι η διαταραχή της παραγωγής τροφίμων, των αλυσίδων εφοδιασμού, της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας, θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή σκοπιά

Οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί και εμπορικοί όμιλοι εξέφρασαν επίσης ανησυχίες επειδή η ΕΕ και η Ρωσία ήταν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ και παρέχει στην περιοχή το ένα τέταρτο των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του 50% του αραβόσιτου της.

Τα κύρια προϊόντα που εισάγονται από τη Ρωσία είναι υπολείμματα και απόβλητα από βιομηχανίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ελαιοκράμβης και των συστατικών ζωοτροφών, των ελαιούχων σπόρων, των ζωικών ή φυτικών λιπών και των ελαίων, των ποτών και των δημητριακών. Οι εξαγωγές από την ΕΕ στη Ρωσία περιλαμβάνουν ποτά, βρώσιμα παρασκευάσματα, υπολείμματα και απόβλητα από τη βιομηχανία τροφίμων, ελαιούχους σπόρους, ζώντα δέντρα και άλλα φυτά και κακάο.

Η Ρωσία είναι παγκόσμιος εξαγωγέας ηλιελαίου, σιταριού και κριθαριού. Το 2014, η Ρωσία απαγόρευσε ορισμένα γεωργικά προϊόντα από την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χέρμπερτ Ντόρφμαν, εκπρόσωπος τύπου της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην επιτροπή γεωργίας του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η εισβολή απαιτεί σχέδιο ασφάλειας των τροφίμων.

“Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία πιθανότατα να επηρεάσει έντονα την Ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια και να δημιουργήσει δυσκολίες στις αγορές γεωργικών τροφίμων μας. Μερικές από τις δυσκολίες αποτελούν μέρος των κυρώσεων όπως η μείωση των εξαγωγών οίνων, φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφίμων”, ανέφερε.

“Ωστόσο, ακόμα πιο σοβαρή συνέπεια είναι η διακοπή της παροχής σιταριού, σόγιας, φυτικών ελαίων και κρέατος κοτόπουλου, της οποίας η Ουκρανία είναι σημαντικός παραγωγός. Πρέπει να δώσουμε στον ευρωπαϊκό πληθυσμό τη βεβαιότητα ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα οδηγήσει σε άδεια πιάτα στην Ευρώπη. Μπορούμε ήδη να δούμε μια δυσανάλογη αύξηση της τιμής ορισμένων γεωργικών προϊόντων”.

Η COCERAL, η FEDIOL και η FEFAC ανέφεραν ότι η Ουκρανία εξάγει περίπου 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών παγκοσμίως. Ήταν αναμενόμενο κατά το τρέχον εμπορικό έτος ότι θα εξάγει περίπου 33 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και 24 εκατομμύρια τόνους σιταριού. Για την Ευρώπη, ο αραβόσιτος είναι το κύριο εισαγόμενο προϊόν από την Ουκρανία με ετήσιο μέσο όρο 11 εκατομμύρια τόνους συν περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ηλιελαίου.

Η COCERAL είναι η εμπορική ένωση της ΕΕ για τα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους, το ρύζι, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, τα έλαια, τα λίπη και τις ζωοτροφές. Η FEDIOL είναι η ένωση της ΕΕ για τη βιομηχανία φυτικών ελαίων και πρωτεϊνούχων γευμάτων και η FEFAC εκπροσωπεί τους κατασκευαστές ζωοτροφών.

Παρακολούθηση και βοήθεια

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε έγγραφο με θέματα δημόσιας υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών.

Περίπου 100 έως 200 περιπτώσεις τροφιμογενούς αλλαντίασης αναφέρονται ετησίως στην Ουκρανία με βάση στοιχεία από το 2017 έως το 2020 με αύξηση από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Οι εστίες συχνά σχετίζονται με τρόφιμα σε σπιτικές κονσέρβες, όπως μανιτάρια και κρέας, καθώς και αποξηραμένα ή καπνιστά ψάρια. Υπάρχει χαμηλή αναφερόμενη συχνότητα αύξησης της καμπυλοβακτηρίωσης και της σαλμονέλλωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με ετήσιες κορυφές που παρατηρήθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, αλλά τα επίπεδα ήταν σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Η ευρωπαϊκή περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία περιλαμβάνει τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία, αποτελεί επίσης μέρος της ανταπόκρισης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) συμβάλλει στον μετριασμό των ελλείψεων τροφίμων και νερού στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα και την πόλη του Χάρκοβο, διανέμοντας επισιτιστική βοήθεια και κουπόνια τροφίμων που μπορούν να εξαργυρωθούν σε ορισμένα καταστήματα.

Ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του WFP, δήλωσε ότι δεν πρόκειται απλώς για κρίση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

“Αυτό πρόκειται να επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, και ιδιαίτερα το κόστος των τροφίμων. Τώρα εξετάζουμε μια αύξηση των τιμών που θα μας κοστίσει, σε λειτουργικά έξοδα, που θα κυμανθεί από 60 εκατομμύρια δολάρια και 75 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα το μήνα”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο