“Βασιλιάς” και φέτος το αρνί.
Οι Καθολικοί γιόρτασαν χθες 31 Μαρτίου το Πάσχα. Φέτος οι Ιταλοί ξόδεψαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το πασχαλινό τραπέζι, τα οποία στο 86% των περιπτώσεων επέλεξαν να τα ξοδέψουν στο σπίτι, ή στα σπίτια συγγενών και φίλων. Αυτός είναι ο προϋπολογισμός που εκτιμάται από την Ένωση Ιταλών αγροτών Coldiretti/Ixe για το πασχαλινό γεύμα από το οποίο προκύπτει επίσης ότι το 9% αποφάσισε να πάει σε ένα εστιατόριο ή μια αγροικία, ενώ το 3% επέλεξε ένα υπαίθριο πικνίκ. Η συνολική δαπάνη για το Ιταλικό πασχαλινό τραπέζι παρέμεινε ουσιαστικά στο τα επίπεδα της περσινής χρονιάς.
Υπάρχουν έξι άτομα κατά μέσο όρο σε κάθε τραπέζι ενώ η προετοιμασία του πασχαλινού γεύματος χρειάστηκε περίπου 2,1 ώρες στην κουζίνα. Το πιο αντιπροσωπευτικό φαγητό της πασχαλινής παράδοσης για την πλειοψηφία των Ιταλών παραμένει το αρνί, που σερβίρεται σε ένα τραπέζι στα τρία (33%) σε σπίτια, εστιατόρια και αγροικίες. Για επιδόρπιο, περισσότερες από τέσσερις οικογένειες στις 10 (43%) ετοίμασαν τυπικά πασχαλινά γλυκά στο σπίτι, με την επιστροφή στο υπέροχο στυλ των τοπικών συνταγών.
Οι νικητές είναι πάνω απ’ όλα οι παραδοσιακές συνταγές που χαρακτηρίζουν ολόκληρη τη χώρα από βορρά προς νότο, όπως νιόκι στο Πιεμόντε, ζωμός κοτόπουλου και σούπα βραστό αυγό και παπαρδέλες με ραγού κουνελιού στην Τοσκάνη αλλά και τυπικό σαλάμι συνοδευόμενο από πίτσα τυριού που τρώγεται για πρωινό σε όλο το Λάτσιο.
Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λόγω της κρίσης που συνδέεται με τις τιμές και τις επιπτώσεις των διεθνών εντάσεων – καταλήγει η Coldiretti – έως και 3,1 εκατομμύρια Ιταλοί αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια για να φάνε αυτές τις γιορτές.