Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιθεωρητές τροφίμων έκαναν αναφορές για εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων της Αϊόβα των ΗΠΑ, εξαιτίας εκατοντάδων παραβιάσεων της ασφάλειας των τροφίμων, όπως -μεταξύ άλλων – χαλασμένο σέλινο, ληγμένο ζαμπόν, βρώμικες κουζίνες με λιμνάζοντα νερά στο πάτωμα, περιττώματα ποντικιών και φρούτα μολυσμένα από έντομα. Ένας θαμώνας εστιατορίου, μάλιστα, παραπονέθηκε ότι βρήκε ένα Band-Aid στο γεύμα του.
Αναλυτικά παρακάτω τα ευρήματα, που θα σας κάνουν να απορείτε, πώς με τέτοιες συνθήκες υγιεινής, δεν είχαμε θύματα..
Tommy’s Café, Davenport: Μετά από μια επίσκεψη στις 20 Δεκεμβρίου, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι το εστιατόριο δεν είχε πιστοποιημένο διευθυντή προστασίας τροφίμων στο προσωπικό, δεν υπάρχει διαθέσιμο ζεστό νερό στο νεροχύτη για πλύσιμο χεριών, ενώ βρήκαν ωμά μπουρέκια με κιμά πάνω από μαγειρεμένο φαγητό μέσα σε ψυγείο κουζίνας. Επίσης, παρατήρησαν «παρουσία περιττωμάτων τρωκτικών» στο δάπεδο του χώρου του αρτοποιείου, την αποθήκευση δοχείων μίας χρήσης στο πάτωμα και τη «συσσώρευση μιας μαύρης ουσίας που μοιάζει με μούχλα» πάνω από τον νεροχύτη.
Fore Seasons Golf Bar, Newton: Μετά από μια επίσκεψη στις 17 Δεκεμβρίου, ο επιθεωρητής ανέφερε το εστιατόριο για 14 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας απόδειξης γνώσης των πρωτοκόλλων ασφάλειας τροφίμων. Το εστιατόριο δεν είχε πιστοποιημένο διευθυντή προστασίας τροφίμων, ενώ δεν υπήρχε σύστημα σήμανσης ημερομηνίας που να διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για σερβίρισμα. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων, παραβιάσεις χημικής αποθήκευσης, μολυσμένος εξοπλισμός κουζίνας και νεροχύτες για το πλύσιμο χεριών που δεν ήταν προσβάσιμοι στο προσωπικό και για γενική έλλειψη υγιεινής.
Επίσης, ο επιθεωρητής παρατήρησε ότι μια μεγάλη συσκευασία σέλινου με «ορατή αλλοίωση» ήταν αποθηκευμένη πάνω από δοχεία τροφίμων στο τραπέζι προετοιμασίας φαγητού, ενώ ένα ξετυλιγμένο κεφάλι μαρουλιού που είχε κοπεί, ήταν αποθηκευμένο πάνω από τις συσκευασίες με έτοιμο προς κατανάλωση κρέας.
Ακόμα παρατήρησε πως πολλά είδη δεν είχαν σήμανση ημερομηνίας. Το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων είχε συσσωρευμένα υπολείμματα τροφών και ένα νεκρό έντομο κολλημένο στο πλαίσιο της πόρτας. Πολλά χημικά καθαριστικά αποθηκεύονταν πάνω ή δίπλα σε εξοπλισμό τροφίμων, σκεύη και ξηρά προϊόντα, ενώ το εστιατόριο δεν είχε θερμόμετρο τροφίμων.
Ο επιθεωρητής σημείωσε επίσης ότι οι εσωτερικοί χώροι των ψυκτικών μονάδων, οι πάγκοι, το πάνω μέρος της μονάδας αποθήκευσης ζεστού νερού και τα διάφορα συρτάρια και ο εξοπλισμός μαγειρέματος ήταν όλα «λερωμένα με υπολείμματα φαγητού, διαρροές και συσσώρευση σκόνης». Η επίσκεψη έγινε ύστερα από καταγγελία.
Bo James, Iowa City: Μετά από μια επίσκεψη στις 13 Δεκεμβρίου, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι το εστιατόριο – μεταξύ άλλων – δεν είχε πιστοποιημένο διευθυντή προστασίας τροφίμων στο προσωπικό, ένας υπάλληλος κουζίνας δεν έπλυνε τα χέρια του, δεν άλλαξε γάντια αφού έπιασε ωμό κιμά και στη συνέχεια εργάστηκε με σκεύη και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Επιπλέον, οι λωρίδες μπέικον δεν είχαν ψηθεί επαρκώς, διατηρούνταν στους σε επικίνδυνη θερμοκρασία, καθώς επίσης, μαγειρεμένα ζυμαρικά και πουρές πατάτας είχαν κρατηθεί πέρα από τις επιτρεπόμενο όριο των επτά ημερών.
Επίσης, αναφέρθηκαν «υπερβολική συσσώρευση μούχλας στο εσωτερικό» της παγομηχανής, χρήση νεροχύτη που προοριζόταν για πλύσιμο χεριών ως νεροχύτη για σκεύη και τρόφιμα, καθώς επίσης η διατήρηση ενός προϊόντος που σκοτώνει τις κατσαρίδες και χημικών ουσιών πάνω από το νεροχύτη που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των λαχανικών.
Red Ginger, Bettendorf: Μετά από μια επίσκεψη στις 22 Δεκεμβρίου, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι το εστιατόριο είχε φραγμένους νεροχύτες πλυσίματος χεριών, ότι επανειλημμένα παραβίαζε την αποθήκευση λωρίδων ωμού κοτόπουλου, το οποίο ήταν σε επαφή με ωμό ψάρι, καθώς επίσης, ανάμειξη συσκευασιών ωμού κοτόπουλου και ωμού βοείου κρέατος σε ένα τηγάνι με μεγάλη ποσότητα χυμών ωμού κρέατος σε αυτό.
Mineral City Mill & Grill, Fort Dodge: Μετά από μια επίσκεψη στις 20 Δεκεμβρίου, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι ένας υπάλληλος εντοπίστηκε να χειρίζεται βρώμικα πιάτα χωρίς να πλένει τα χέρια του, ενώ η σπιτική σάλτσα αλφρέντο που κρατούσε κάτω από την ελάχιστη επιτρεπτή θερμοκρασία, έπρεπε να ξαναζεσταθεί. Επιπλέον, αρκετά είδη αποθηκεύτηκαν σε λάθος θερμοκρασίες και έπρεπε να πεταχτούν.
Το εστιατόριο αναφέρθηκε επίσης για το εσωτερικό της μηχανής πάγου που ήταν εμφανώς λερωμένο, για σκεύη που ήταν εμφανώς λερωμένα μετά τη τοποθέτησή τους στον χώρο «καθαρών σκευών», για την αποθήκευση σκευών στους νεροχύτες πλυσίματος χεριών του προσωπικού, για αποθήκευση στο πάτωμα των κουτιών με χαρτοπετσέτες, πετσέτες και φλιτζάνια και για εμφανώς λερωμένους τοίχους κι οροφή γύρω από τον χώρο παρασκευής φαγητού.
Fiesta Jalapeño, Ankeny: Μετά από επιθεώρηση της 13ης Δεκεμβρίου, η εγκατάσταση αναφέρθηκε ότι διατηρεί τη σάλσα σε λάθος θερμοκρασία και για τη διατήρηση μαγειρεμένων τροφίμων για περισσότερες από τις επιτρεπόμενες επτά ημέρες.
The Vine Tavern & Eatery, Coralville: Μετά από μια επίσκεψη στις 13 Δεκεμβρίου, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι το εστιατόριο αποθηκεύει ωμά αυγά με κέλυφος πάνω από ωμό κιμά, ότι διατηρούν μπέικον σε λάθος θερμοκρασίες, για σπιτικές σάλτσες που δεν ήταν σωστά παγωμένες και δεν είχαν σήμανση ημερομηνίας καθώς επίσης, για διατήρηση σάλτσας κοκτέιλ και ζαμπόν σε φέτες που είχαν ημερομηνία λήξης 27 Νοεμβρίου, ενώ ξεπερνούσαν πολύ το όριο των επτά ημερών.
Επίσης, ανέφεραν την έλλειψη ενός θερμομέτρου με λεπτή άκρη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των τροφίμων. Τέλος, μόνο η πρώτη σελίδα της πιο πρόσφατης έκθεσης επιθεώρησης είχε αναρτηθεί για δημόσια προβολή.
Express Halal Market & Deli, Suite A, Des Moines: Μετά από επίσκεψη στις 10 Δεκεμβρίου, ένας κρατικός επιθεωρητής ανέφερε ότι η αγορά δεν είχε πιστοποιημένο διευθυντή προστασίας τροφίμων, ενώ συσκευασίες εισαγόμενων φυσικών χουρμάδων Khudri ήταν «επιμολυσμένες με διάφορα έντομα μέσα στη διαφανή, πλαστική συσκευασία τους».
Ο επιθεωρητής ανέφερε ότι «δεν υπήρχαν τρόφιμα σε όλη την εγκατάσταση που να φέρουν σήμανση με την προετοιμασία ή τις ημερομηνίες παραγωγής». Το μαγειρεμένο σπανάκι, το μαγειρεμένο ρύζι και το μαγειρεμένο κρέας έπρεπε να απορριφθούν. Τα κατεψυγμένα ψάρια, κοτόπουλο και βοδινό κρέας παρατηρήθηκαν να ξεπαγώνουν σε θερμοκρασία δωματίου και όλοι οι ψύκτες ήταν σε άθλια κατάσταση.
La Cuscatleca South, Des Moines: Μετά από μια επίσκεψη στις 10 Δεκεμβρίου, το εστιατόριο αναφέρθηκε ότι – μεταξύ άλλων – δεν είχε πιστοποιημένο διευθυντή προστασίας τροφίμων και ότι αποθήκευε ωμά αυγά σε ψυγείο πάνω από τα υπόλοιπα προϊόντα.
Ο επιθεωρητής ανέφερε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε μια καταγγελία σχετικά με ένα επίδεσμο που βρέθηκε στο φαγητό ενός πελάτη, λέγοντας ότι η καταγγελία δεν μπόρεσε να επαληθευτεί, αλλά το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως «μια ευκαιρία εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους».
Κοινοτική Σχολική Περιοχή Davis County, Bloomfield: Ένας επιθεωρητής επισκέφθηκε τη σχολική κουζίνα στις 9 Δεκεμβρίου ως απάντηση σε μια καταγγελία σχετικά με τον έλεγχο των παρασίτων. Ο καταγγέλλων είχε ισχυριστεί ότι υπήρχαν ποντίκια σε όλη την εγκατάσταση. Ο συντονιστής της υπηρεσίας φαγητού του σχολείου επιβεβαίωσε ότι δύο ποντίκια εθεάθησαν λίγες μέρες νωρίτερα σε μια παγίδα.
Ο επιθεωρητής αντιμετώπισε την καταγγελία ως επαληθευμένη και ανέφερε επίσης το σχολείο για τη διατήρηση ψιλοκομμένου ζαμπόν και ψιλοκομμένης γαλοπούλας σε ακατάλληλη θερμοκρασία.
Hy-Vee Food Store, Sioux City: Μετά από μια επίσκεψη στις 9 Δεκεμβρίου, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι το κατάστημα πούλησε κρέας που «δεν ανταποκρινόταν στις ετικέτες όσον αφορά το βάρος, ενώ επίσης, «υπήρχαν συσκευασμένες γαλοπούλες και κοτόπουλο που αποθηκεύονταν πάνω από συσκευασμένο ωμό βοδινό και χοιρινό κρέας στην προθήκη του κρέατος». Επιπλέον, τα πλυντήρια πιάτων στο αρτοποιείο και την κουζίνα δεν απολύμαιναν επαρκώς τα πιάτα. Μία κρεατομηχανή στο τμήμα κρέατος και πολλά πιάτα ψησίματος στο χώρο του αρτοποιείου ήταν εμφανώς λερωμένα, ανέφερε.
Century Bar, Alta: Μετά από μια επίσκεψη στις 7 Δεκεμβρίου, η εγκατάσταση αναφέρθηκε για 14 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μη πιστοποιημένου διευθυντή προστασίας τροφίμων στο προσωπικό και κανενός με «ενεργό διαχειριστικό έλεγχο». Ο επιθεωρητής σημείωσε ότι το προσωπικό «είχε επαφή με γυμνά χέρια με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα».
Οι σάλτσες που χρησιμοποιήθηκαν ως dip για τις φτερούγες κοτόπουλου το προηγούμενο βράδυ, ήταν ακόμα στον πάγκο και έπρεπε να πεταχτούν. Αρκετά αντικείμενα στο ψυγείο είχαν λήξει προ καιρού και ο πάγκος που χρησιμοποιούσε το προσωπικό για να φτιάχνει μπιφτέκια φαγητού δεν απολυμάνθηκε πριν ή μετά την τοποθέτηση ωμής τροφής πάνω του. Οι επιφάνειες που έρχονταν σε επαφή με τα τρόφιμα ήταν εμφανώς λερωμένες και η παγομηχανή είχε «μαύρη ουσία» στα πλαϊνά. Τέλος, ο νεροχύτης για το πλύσιμο των χεριών χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αντικειμένων.
New East China, Waverly: Μετά από μια επίσκεψη στις 2 Δεκεμβρίου, ένας επιθεωρητής ανέφερε ότι στο εστιατόριο οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούσαν το νεροχύτη για το πλύσιμο των χεριών, ενώ ανακάλυψε «πολλά αντικείμενα» που δεν προέρχονταν από καμία εγκεκριμένη πηγή τροφής, αν και ο υπεύθυνος του εστιατορίου είπε ότι αυτά τα είδη ήταν για προσωπική χρήση του προσωπικού.
Εκδόθηκαν αναφορές για την αποθήκευση ωμού βοείου κρέατος με ωμό μπρόκολο, αποθήκευση θαλασσινών κάτω από τα πουλερικά, αποθήκευση κοτόπουλου πάνω από άλλα ωμά κρέατα, αποθήκευση τροφίμων σε χαμηλή θερμοκρασία πάνω από τη μέγιστη προβλεπόμενη θερμοκρασία, αποθήκευση ωμών αυγών σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς διαδικασίες σήμανσης ημερομηνίας κατά τη στιγμή της επιθεώρησης.
«Οι χειριστές δεν απολυμαίνουν σωστά», έγραψε ο επιθεωρητής. «Παρατηρήθηκε αμέτρητη ποσότητα χλωρίνης που χύνεται με απορρυπαντικό και ξεπλένεται». Τα ψυγεία προετοιμασίας φαγητού, οι σανίδες κοπής και άλλες επιφάνειες ήταν «πολύ λερωμένες με παλιά τρόφιμα, λιπαρές συσσωρεύσεις και υπολείμματα. Η συχνότητα καθαρισμού δεν τηρείται, όπως αποδεικνύεται από την ποσότητα παλαιών τροφίμων που σημειώνεται μέσα και γύρω από τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα».
The Great Wall Chinese Restaurant, Cedar Falls: Μετά από μια επίσκεψη στις 4 Δεκεμβρίου, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι του εστιατορίου δεν πλένουν τα χέρια τους, ότι χρησιμοποιούσαν τους νεροχύτες για αποθήκευση τροφίμων, ενώ ήταν ιδιαίτερα λερωμένοι, καθώς επίσης για αποθήκευση ωμού βοείου κρέατος πάνω από έτοιμες σάλτσες και για αδυναμία διατήρησης πολλών ζεστών τροφών σε ασφαλή θερμοκρασία.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από μια καταγγελία απροσδιόριστης φύσης αν και ο επιθεωρητής ανέφερε ότι η καταγγελία θεωρήθηκε βάσιμη καθώς τόσο η τραπεζαρία όσο και η πίσω κουζίνα ήταν πολύ λερωμένα «και χρειάζονταν βαθύ καθαρισμό».
Azteca 4, Davenport: Μετά από μια επίσκεψη στις 23 Νοεμβρίου, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι το εστιατόριο δεν είχε πιστοποιημένο διευθυντή προστασίας τροφίμων στο προσωπικό, αποθήκευε ωμό στήθος κοτόπουλου πάνω από ωμό βοδινό κρέας στο ψυγείο και ότι διαπιστώθηκε «μεγάλη συσσώρευση υπολειμμάτων αποξηραμένων τροφών» σε έναν κυβάκι φαγητού και έλλειψη θερμομέτρου σε ένα ψυγείο.
Ο επιθεωρητής παρατήρησε κάτι σαν «περιττώματα ποντικιού» σε αρκετά σημεία σε όλη την κουζίνα, συμπεριλαμβανομένων των ραφιών που κρατούσαν τους δίσκους. «Όλοι οι χώροι απαιτούν επιπλέον καθαρισμό», ανέφερε, ενώ σε αρκετά τηγάνια εντοπίστηκαν υπολείμματα κολλώδους υλικού καθώς επίσης, στάσιμο νερό κατά μήκος του δαπέδου σε μια γωνία της κουζίνας.