Παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί υγείας – Η έρευνα για τους βρεφικούς πουρέδες φρούτων και την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη σοκάρει τη Βρετανία.
Οι βρεφικοί πουρέδες φρούτων που διατίθενται σε σακουλάκια με πλαστικό στόμιο για άμεση κατανάλωση από βρέφη άνω των τεσσάρων μηνών είναι νέα τάση της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς αποτελούν μια εύκολη, φθηνή και “υγιεινή, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, λύση για τα μωρά που βρίσκονται στο στάδιο του απογαλακτισμού. Ωστόσο, αυτή η «υγιεινή λύση» ίσως κρύβει μια άκρως ανθυγιεινή ουσία. Όπως τονίζουν οι οδοντίατροι της Βρετανίας, ένα σακουλάκι φρουτοπουρέ 90-100 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη και από μια Coca-Cola!
H Βρετανική Οδοντιατρική Εταιρεία (BDA) ερεύνησε 109 φακελάκια με πουρέ φρούτων ή λαχανικών που προβάλλονταν ως κατάλληλα για παιδιά κάτω των 12 μηνών. Και διαπίστωσε ότι πάνω από το 25% περιείχαν περισσότερη ζάχαρη από το δημοφιλές αναψυκτικό, σε ποσοστό έως και 150%.
Το χειρότερο είναι ότι τα παρασκευάσματα αυτά, παρά τις αντίθετες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνιστά τον απογαλακτισμό μετά την ηλικία των έξι μηνών, στις συσκευασίες τους ανέφεραν ότι είναι «κατάλληλα για βρέφη άνω των 4 μηνών», ενώ τα ευρήματα της έρευνας της BDA διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των εταιρειών που προωθούν αυτά τα προϊόντα ότι περιείχαν μόνο «φυσικά σάκχαρα», ήταν «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη», «διατροφικά εγκεκριμένα» ή σύμφωνα με τις «διατροφικές και αναπτυξιακές ανάγκες των βρεφών». Και ανάμεσα στις εταιρείες που προβάλλουν αυτούς τους παραπλανητικούς- και επικίνδυνους για την υγεία των βρεφών- ισχυρισμούς είναι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές τροφίμων.
Μάλιστα, οι συσκευασίες των προϊόντων έφεραν και την επισήμανση του διατροφικού «φωτοστέφανου» για να τονίσουν την «υψηλή βιολογική και διατροφική αξία» τους. Ισχυρισμοί εντελώς παραπλανητικοί, σημειώνουν οι βρετανοί οδοντίατροι στην έκθεση- καταπέλτη.
Ανάλογα προϊόντα, με την υπογραφή μεγάλων εταιρειών, κυκλοφορούν και στην Ελλάδα. Στη Βρετανία πάντως, σύμφωνα με την έκθεση της BDA, διαπιστώθηκε ότι οι πιο εμπορικές φίρμες που διαθέτουν «σακουλάκια φρουτοπουρέ» είχαν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης σε αυτά από άλλες παραδοσιακές παιδικές τροφές, ακόμη και των ίδιων εταιρειών.
Η BDA, προειδοποιεί ότι εκτός από τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, που ακριβώς στην περίοδο των πρώτων δοντιών των βρεφών τα εκθέτει σε κίνδυνο διάβρωσης και τερηδόνας, το πρόβλημα επιτείνει η ίδια η συσκευασία των προϊόντων, που επιτρέπει στα μωρά να πιπιλίζουν απευθείας από τις θήκες τον πουρέ φρούτων. Που σημαίνει ότι τι ζαχαρούχο φαγητό μένει περισσότερη ώρα στο στόμα και σε επαφή με τα δόντια.
Το βρετανικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους παραγωγούς για την καλύτερη σήμανση των προϊόντων για να αφαιρεθούν οι παραπλανητικές πληροφορίες περί τροφής «χωρίς προσθήκη ζάχαρης», ενώ η ηγεσία της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας ζητεί να επιβληθεί και η μείωση της ζάχαρης καθώς υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει μια γενιά με «πανδημία τερηδόνας» από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.