ΑρχικήΝέαΔιεθνήΒρετανία: Παγώνουν οι αυξήσεις φόρων στο αλκοόλ

Βρετανία: Παγώνουν οι αυξήσεις φόρων στο αλκοόλ

2 λεπτά ανάγνωσης

Νέα μέτρα φοροελάφρυσνης ανακοίνωσε πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση. Τι περιλαμβάνουν αυτά για τη βιομηχανία ποτών.

Η βρετανική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας ανακοίνωσε πρόσφατα τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα φοροελάφρυνσης των φορολογουμένων, το πιο ριζικό πακέτο μέτρων από το 1972.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, ο καγκελάριος του θησαυροφυλακίου, Kwasi Kwarteng ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως οι δασμοί για τα κρασιά, τα οινοπνευματώδη ποτά, τις μπύρες και τον μηλίτη θα παραμείνουν οι ίδιοι από τις 23 Φεβρουαρίου 2023. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το πάγωμα θα σημαίνει ότι το εμπόριο ποτών θα αποφύγει επιπλέον 600 εκατομμύρια λίρες σε φορολογία.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την μείωση του κύριου συντελεστή φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, (αφήνοντας τον βασικό συντελεστή στο 19% το 2023), κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου 45%, αλλά και κατάργηση της αύξησης 1,25% στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

- Advertisement -

Ο ίδιος ο Kwarteng δήλωσε για τα μέτρα στη Βουλή των Κοινοτήτων «Η προσπάθειά μας να εκσυγχρονιστούμε επεκτείνεται και στους φόρους κατανάλωσης αλκοόλ. Έχω ακούσει τις ανησυχίες της βιομηχανίας σχετικά με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Drinks International.  Ο Jean-Etienne Gourgues, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Chivas Brothers, χαιρέτισε την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «ένα σταθερό καθεστώς δασμών που θα βοηθήσει τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις στο εμπόριο και τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη περίοδο».

Αν και τα μέτρα στήριξης σε γενικές γραμμές αντιμετωπίστηκαν θετικά, υπήρξαν και ορισμένοι στη βιομηχανία τροφίμων και φιλοξενίας φάνηκαν κάπως απογοητευμένοι. Χαρακτηριστικά, ο διευθύνων σύμβουλος της UKHospitality επεσήμανε πως τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο να εφαρμοστούν και  κάλεσε την κυβέρνηση να προσφέρει στον τομέα του on-trade πιο άμεση υποστήριξη.

- Advertisement -

«Ο συντελεστής ΦΠΑ μας είναι ο υψηλότερος μεταξύ των σύγχρονων οικονομιών. Εάν θέλουμε μια παγκόσμια ανταγωνιστική αγορά, χρειαζόμαστε χαμηλότερο ΦΠΑ και μια δίκαιη εναλλακτική λύση έναντι των επιχειρηματικών συντελεστών. Χωρίς τέτοια μέτρα  χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας θα χαθούν», φέρεται να είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σουβλάκι με «απ’ όλα»: Πόσο ασφαλείς είναι γύρος, ντομάτες και κρεμμύδια – Τι πρέπει να προσέχουν σουβλατζίδικα και καταναλωτές – Του Ν. Γδοντέλη

Ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της βελγικής FASFC αναδεικνύουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σουβλάκι

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο

ΠΤΙ ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου και Αλλατίνη: Το ΣΕΕ ενεργοποιεί το Άρθρο 10 για την υπόθεση που ξεκίνησε από καταγγελία καταναλωτή

Νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΠΤΙ ΜΠΕΡ, καθώς το ΣΕΕ δημοσιοποιεί ζήτημα μη εφαρμογής των αποφάσεων που είχαν ζητήσει αλλαγές στις συσκευασίες των προϊόντων