Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διοξείδιο Τιτανίου: Και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υποστηρίζουν την απαγόρευση

ΑρχικήΝέαΔιοξείδιο Τιτανίου: Και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υποστηρίζουν την απαγόρευση
spot_img

cibum team

Οι χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου, ενός κοινού προσθέτου τροφίμων, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων έκρινε ότι δεν είναι ασφαλές, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή απαγόρευση το 2022.

Η μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών (scoPAFF), ψήφισε την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου υπέρ μιας πρότασης που υπέβαλε η Επιτροπή, για την απαγόρευση αυτού του πρόσθετου τροφίμων από όλες τις χρήσεις του σε τρόφιμα.

Η κίνηση αυτή φέρνει μια πιθανή πλήρη απαγόρευση της ουσίας, η οποία προορίζεται για το 2022.

Το σχέδιο αυτού του νέου μέτρου, θα σταλεί προσεχώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς έλεγχο, για μια περίοδο τριών μηνών.

Εάν δεν εγκριθεί κάποια ένσταση μέχρι το τέλος του έτους, είτε από το Συμβούλιο είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κείμενο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022. Αυτό θα σημαίνει την εκκίνηση μιας εξάμηνης περιόδου σταδιακής κατάργησης, μετά την οποία θα εφαρμοστεί η πλήρης απαγόρευσής του στα τρόφιμα

Χαιρετίζοντας τα νέα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη τόνισε σύμφωνα με το EURACTIV, ότι η ασφάλεια των ευρωπαϊκών τροφίμων και η υγεία των καταναλωτών της ΕΕ «δεν είναι διαπραγματεύσιμες».

“Σήμερα, ενεργούμε αποφασιστικά με τα κράτη μέλη μας, με βάση την ορθή επιστήμη, για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο από μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα”, ανέφερε.

Το διοξείδιο του τιτανίου (γνωστό ως E171) είναι ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται ως λευκό χρωστικό τροφίμων σε διάφορα προϊόντα όπως τσίχλες, αρτοσκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής, σούπες και ζωμούς. Δεν έχει θρεπτικά ή λειτουργικά οφέλη στα τρόφιμα.

Το E171 αποτελείται από ένα μείγμα σωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία, λόγω του εξαιρετικά μικρού μεγέθους τους, ταξινομούνται ως νανοσωματίδια. Η ανησυχία είναι ότι αυτά τα νανοσωματίδια μπορεί να είναι σε θέση να διεισδύσουν στα φυσικά προστατευτικά φράγματα του ανθρώπινου σώματος και να περάσουν στο σώμα.

Οι κύριες κατηγορίες τροφίμων στις οποίες μπορεί να βρεθεί το E171, περιλαμβάνουν κάποια ψημένα προϊόντα, σούπες, ζωμούς και σάλτσες, αν και η χρήση του είναι επίσης διαδεδομένη σε εκατοντάδες καθημερινά προϊόντα όπως η οδοντόκρεμα, ορισμένα καλλυντικά και τα αντηλιακά.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διαπίστωσε ότι η ανησυχία για τη γονιδιοτοξικότητα «δεν μπορούσε να αποκλειστεί» και, κατά συνέπεια, δεν μπορούσε να καθοριστεί ένα «ασφαλές επίπεδο για την καθημερινή πρόσληψη του προσθέτου τροφίμων».

Η γονιδιοτοξικότητα αναφέρεται στην ικανότητα μιας χημικής ουσίας να βλάπτει το DNA, το γενετικό υλικό των κυττάρων, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε καρκινογένεση.

Το συμπέρασμα αυτό ήρθε σε αντίθεση με ένα προηγούμενο συμπέρασμα, και έθεσε έτσι σε εφαρμογή τιε εργασίες για πανευρωπαϊκή απαγόρευση της ουσίας μετά από μια δεκαετία συζητήσεων.

Η Καμίλ Περρίν, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής τροφίμων στην ομάδα καταναλωτών BEUC, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αυτό ως ένα “ακόμα καρφί στο φέρετρο” διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων.

“Οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν περίπου μέχρι τα μέσα του 2022 για να αφαιρέσουν το E171 από τα προϊόντα τους”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το χρωστικό έχει ήδη εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τους καταλόγους συστατικών των τροφίμων σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ορισμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, διακόσμησης κέικ και τσίχλες.

“Το διοξείδιο του τιτανίου δεν έχει πλέον θέση στο φαγητό μας”, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα υπεράσπισης καταναλωτών SAFE, ανέφερε ότι τα νέα θα είναι ευπρόσδεκτα τόσο από τις ΜΚΟ όσο και από τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο