Το νέο έγγραφο που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων – ECDC παρέχει ενημέρωση και συμπληρώνει την αντίστοιχη τεχνική έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Στόχος ήταν να επανεξεταστεί κατά πόσον η βάση επιστημονικών στοιχείων έχει αλλάξει από τον Δεκέμβριο του 2020 και κατά πόσον δικαιολογούνται αλλαγές, δεδομένων των αναδυόμενων στοιχείων σχετικά με τις παραλλαγές ανησυχίας (VOCs) και ιδίως την Omicron VOC.
Η χρήση μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την πρόληψη του COVID-19 δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής αυτού του εγγράφου και καλύπτεται από την τελευταία επικαιροποίηση της τεχνικής έκθεσης «Πρόληψη και έλεγχος και ετοιμότητα λοιμώξεων για τον COVID-19 σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης», που δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021.
Η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 μειώνοντας την απελευθέρωση αναπνευστικών σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που δεν γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένα (ασυμπτωματικά), δεν έχουν αναπτύξει ακόμη συμπτώματα (προσυμπτωματικά) ή έχουν ήπια μη ειδικά συμπτώματα. Έτσι, μπορεί να υιοθετηθεί για τη μείωση του κοινωνικού αντίκτυπου που σχετίζεται με την απουσία από την εργασία ή τις πιέσεις της υγειονομικής περίθαλψης λόγω μόλυνσης ή για την προστασία ευάλωτων ατόμων σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα.
Πρόσφατα πειραματικά δεδομένα, δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron είναι πιο σταθερή σε πλαστικές επιφάνειες και ανθρώπινο δέρμα σε σύγκριση με το στέλεχος Wuhan και την Delta.
Πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι οι μάσκες Ν95 / FPP2 είναι πιο αποτελεσματικές από τις ιατρικές μάσκες προσώπου τόσο στον περιορισμό της απελευθέρωσης μολυσματικών αναπνευστικών σταγονιδίων όταν φοριούνται από τη μολυσματική πηγή όσο και στον περιορισμό της έκθεσης όταν φοριούνται από το εκτεθειμένο άτομο. Είναι φυσικά απαραίτητη η κατάλληλη εφαρμογή για να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνεται το επίπεδο φιλτραρίσματος για το οποίο σχεδιάστηκε, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από το μέγεθος του προσώπου και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως η παρουσία τριχών.
Σε περιοχές όπου στόχος της δημόσιας υγείας είναι η μείωση της συνεχιζόμενης κοινοτικής μετάδοσης του COVID-19, η χρήση μάσκας προσώπου θα πρέπει να θεωρείται ως ένα από μια σειρά πιθανών μέτρων σε περιορισμένους δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα, σούπερ μάρκετ, συγκοινωνιακούς κόμβους (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί τρένων/λεωφορείων) και όταν χρησιμοποιείτε δημόσια μέσα μεταφοράς.
Η χρήση μάσκας προσώπου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε πολυσύχναστες υπαίθριες εγκαταστάσεις όπου η φυσική απόσταση δεν είναι δυνατή όταν ο στόχος της δημόσιας υγείας είναι να περιοριστεί η μετάδοση.
Μια πρόσθετη επιλογή είναι η χρήση μασκών προσώπου σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία των ατόμων που είναι ευάλωτα σε σοβαρό COVID-19, όπως σε ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι μάσκες προσώπου μπορούν να συνιστώνται τόσο για ευάλωτα άτομα όσο και για άτομα που αλληλεπιδρούν τακτικά μαζί τους, όπως σε χώρους φροντίδας.
Η χρήση ιατρικής μάσκας προσώπου ή υψηλής προστασίας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για άτομα με συμπτώματα COVID-19 ή επιβεβαιωμένη COVID-19 και για άτομα που μοιράζονται το νοικοκυριό τους, ειδικά όταν το άτομο αυτό δεν είναι εφικτό να απομονωθεί.
Η κατάλληλη χρήση μάσκας προσώπου είναι σημαντική. Η μάσκα προσώπου πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο από τη γέφυρα της μύτης μέχρι το πηγούνι. Πρέπει να ρυθμίζεται σωστά στη γέφυρα της μύτης και στο πρόσωπο για να ελαχιστοποιηθεί ο ανοιχτός χώρος μεταξύ του προσώπου και της μάσκας.
Πηγή: ECDC