Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EE: Αυστηρότεροι κανόνες για τη μείωση των εκπομπών της βιομηχανίας

ΑρχικήΝέαEE: Αυστηρότεροι κανόνες για τη μείωση των εκπομπών της βιομηχανίας
spot_img

Για πρώτη φορά υποχρεώνονται να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες οι μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

H Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ, ενέκρινε τους νέους κανόνες για περαιτέρω μείωση της ρύπανσης και καθοδήγηση μεγάλων αγροτοβιομηχανικών εγκαταστάσεων στην πράσινη μετάβαση.

Η οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές (IED) θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από τις εκπομπές μεγάλων αγροτοβιομηχανικών εγκαταστάσεων στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Αποτελεί μέρος του πράσινου και κυκλικού μετασχηματισμού της βιομηχανίας της ΕΕ, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον για τους πολίτες.

Οι εγκαταστάσεις που καλύπτονται από τους κανόνες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν λάβουν επιτυχώς άδεια που χορηγείται από τις εθνικές αρχές, εκτός από ορισμένες εκμεταλλεύσεις που υποχρεούνται μόνο να εγγραφούν. Για την καλύτερη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης, το αναθεωρημένο IED απαιτεί από τις εθνικές αρχές να μειώσουν περαιτέρω τις οριακές τιμές εκπομπών ρύπων, με βάση τις λεγόμενες «Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές» (BAT) , κατά την αναθεώρηση των αδειών ή τον καθορισμό νέων όρων αδειοδότησης.

Καλύπτονται περισσότερες βιομηχανίες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την πρόταση της Επιτροπής για επέκταση του IED σε εγκαταστάσεις εξορυκτικής βιομηχανίας (ορυχεία), μεγάλες εγκαταστάσεις κατασκευής μπαταριών (εκτός από εγκαταστάσεις που συναρμολογούν αποκλειστικά μπαταρίες και συστοιχίες μπαταριών) και εκτροφή βοοειδών μεγαλύτερης κλίμακας, καθώς και σε περισσότερες χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες.

Όσον αφορά τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν να συμπεριληφθούν οι χοιροτροφικές και οι πτηνοτροφικές μονάδες με περισσότερες από 200 κτηνοτροφικές μονάδες (LSU) και οι εκμεταλλεύσεις βοοειδών με 300 LSU ή περισσότερες. Για φάρμες που εκτρέφουν περισσότερους από έναν τύπους αυτών των ζώων, το όριο θα πρέπει να είναι 250 LSU. Οι ευρωβουλευτές πρότειναν να αποκλειστούν οι φάρμες που εκτρέφουν ζώα με εκτεταμένο τρόπο. Η Επιτροπή πρότεινε αρχικά ένα όριο 150 LSU για όλα τα ζώα. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν, επίσης, τη σημασία της διασφάλισης ότι οι παραγωγοί εκτός ΕΕ πληρούν απαιτήσεις παρόμοιες με τους κανόνες της Ένωσης.

Διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν επίσης υπέρ της αύξησης της διαφάνειας, της συμμετοχής του κοινού και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε σχέση με την αδειοδότηση, τη λειτουργία και τον έλεγχο ρυθμιζόμενων εγκαταστάσεων. Το Ευρωπαϊκό Μητρώο Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων θα μετατραπεί σε Πύλη Βιομηχανικών Εκπομπών της ΕΕ όπου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για όλες τις άδειες της ΕΕ και τις τοπικές ρυπογόνες δραστηριότητες.

Η έκθεση για την οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές και την οδηγία για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων εγκρίθηκε από τους βουλευτές με 55 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 6 αποχές, ενώ ο κανονισμός για την πύλη βιομηχανικών εκπομπών εγκρίθηκε με 78 ψήφους υπέρ, 3 κατά και πέντε αποχές.

«Η καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε περισσότερη γραφειοκρατία. Η καινοτομία είναι το κλειδί για την επίτευξη μηδενικής ρύπανσης και για αυτό χρειαζόμαστε έναν πιο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό βιομηχανικό τομέα. Η πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι ρεαλιστική, οικονομικά εφικτή και να μην απειλεί την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εισηγητής Radan Kanev (ΕΛΚ, Βουλγαρία).

Το Κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί να εγκρίνει την εντολή του κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου 2023, μετά την οποία μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την τελική νομοθεσία.

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές καλύπτουν περισσότερες από 30.000 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και περισσότερες από 20.000 εντατικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που είναι υπεύθυνες για εκπομπές επιβλαβών ουσιών στον αέρα, το νερό και το έδαφος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας όπως άσθμα, βρογχίτιδα και καρκίνο που προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Ανάμεικτα τα συναισθήματα

Η απόφαση αυτή έφερε ως αποτέλεσμα μικτές αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού ΕΛΚ για την περιβαλλοντική πολιτική Peter Liese, αποκάλεσε την απόφαση σημείο καμπής για την Επιτροπή Περιβάλλοντος, μιλώντας στο ειδησεογραφικό μέσο Euractiv, θέση που υποστήριξαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις, επαινώντας τη συμπερίληψη της βοοτροφίας και τα νέα κατώτατα όρια για την εκτροφή χοίρων και πουλερικών.

Ωστόσο υπήρξαν και αυτοί που θεωρούσαν πως η επιτροπή δεν συμπεριέλαβε τα πάντα στους νέους κανόνες, αφού δεν υποστήριξε τη φιλοδοξία της αρχικής πρότασης της Επιτροπής για το LSU.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο