Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νatto: Το ιαπωνικό πιάτο που μειώνει το στρες και αυξάνει τη μακροζωία

ΑρχικήΕπιστήμηΝatto: Το ιαπωνικό πιάτο που μειώνει το στρες και αυξάνει τη μακροζωία
spot_img

Επιστήμονες απέδειξαν τα οφέλη του πιάτου Natto κατά του στρες και υπέρ της μακροζωίας.

Oι σημερινές κοινωνίες κατακλύζονται από αγχωμένους ανθρώπους, εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής και των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας.

Αφενός η πιο αποτελεσματική λύση είναι τα κράτη να υιοθετήσουn πολιτικές υποστήριξης με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά σε ατομικό επίπεδο οι φθηνές και θρεπτικές τροφές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Ένα τέτοιο τρόφιμο μπορεί να είναι το ιαπωνικό πιάτο Natto, το οποίο παρασκευάζεται από μαλακωμένα φασόλια σόγιας βρασμένα ή στον ατμό και έχουν υποστεί ζύμωση με ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus subtilis var.

Το μεγαλύτερο μέρος του Natto που καταναλώνεται στην Ιαπωνία παρασκευάζεται από το στέλεχος Miyagino (ξενιστής), το οποίο τρέφεται με το βακτήριο Bacillus subtilis var.

Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν πώς το natto επιδρά στον οργανισμό μια ερευνητική ομάδα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα, επικεφαλής τον καθηγητή Eriko Kage-Nakadai, εξέτασε τις επιπτώσεις που έχει το βακτήριο Bacillus subtilis var. στα πιάτα Natto στη διάρκεια ζωής του ξενιστή χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά σκουλήκια Caenorhabditis elegans. 

Διαπίστωσαν ότι όταν ο ξενιστής Caenorhabditis elegans τρεφόταν με  Bacillus subtilis var, είχε σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από αυτά που τρέφονταν με την τυπική δίαιτα.

Eπιπλέον, διαπίστωσε πως το Bacillus subtilis var. προσφέρει ανοσία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χάρη στο ότι εμπλέκει την οδό p38 MAPK και την οδό σηματοδότησης τύπου ινσουλίνης/IGF-1 στη διαδικασία.

 Εξέτασαν επίσης την ανοχή στο στρες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τη μακροζωία, και διαπίστωσαν ότι η αντίσταση στο υπεριώδες φως και το οξειδωτικό στρες αυξάνεται με αυτό το βακτήριο.

Ο καθηγητής Nakadai ελπίζει μια μέρα η έρευνα να μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους, ούτως ώστε να γίνουν πλήρως αντιληπτά τα διατροφικά και κοινωνικά οφέλη του Natto.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο Journal of Applied Microbiology στις 20 Απριλίου 2023.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα