Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – Νέα τρόφιμα: Εγκρίθηκε η χρήση άλατος νατρίου 6′-σιαλυλλακτόζης στα γαλακτοκομικά

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ – Νέα τρόφιμα: Εγκρίθηκε η χρήση άλατος νατρίου 6'-σιαλυλλακτόζης στα γαλακτοκομικά
spot_img

Το άλας νατρίου 6′-σιαλυλλακτόζης που παράγεται με παράγωγο στέλεχος Escherichia coli W (ATCC 9637) μπήκε στον ενωσιακό κατάλογο νέων τροφίμων.

Η εταιρεία Kyowa Hakko Bio Co., Ltd υπέβαλε αίτηση για άδεια στην Επιτροπή για το 6′- Αλάτι νατρίου SL, που λαμβάνεται με μικροβιακή ζύμωση χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένο στέλεχος που προέρχεται από το στέλεχος ξενιστή E. coli W (ATCC 9637), στην αγορά της Ένωσης ως νέο τρόφιμο. Ο αιτών ζήτησε το άλας νατρίου 6′-SL για χρήση σε μη αρωματισμένα παστεριωμένα και αποστειρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, μη αρωματισμένα προϊόντα με βάση το γάλα που έχουν υποστεί ζύμωση, αρωματισμένα προϊόντα με βάση το γάλα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων θερμικής επεξεργασίας, ποτά (αρωματισμένα ποτά εκτός από ποτά με pH μικρότερο από 5), μπάρες δημητριακών, παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, και σε συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό. Όσον αφορά τις συνθήκες χρήσης, ο αιτών πρότεινε ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν άλας νατρίου 6′-SL που παράγεται με το παράγωγο στέλεχος του E. coli W δεν θα πρέπει να καταναλώνονται εάν άλλα τρόφιμα με προσθήκη άλατος νατρίου 6′-SL καταναλώνονται την ίδια μέρα.

Ακολούθησε γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άλας νατρίου 6′-SL είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης και για τους προτεινόμενους πληθυσμούς στόχους.

Με τον κανονισμό 2023/2215 η ΕΕ ενέκρινε τη διάθεση του στην αγορά, όμως οι απαιτήσεις επισήμανσης πρέπει να περιλαμβάνουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται:

εάν τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετο άλας νατρίου 6′-σιαλυλλακτόζης καταναλώνονται την ίδια ημέρα και από παιδιά κάτω των 3 ετών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο