Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EE: Παρατείνεται η απαγόρευση εισαγωγής δίθυρων μαλακίων από την Τουρκία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEE: Παρατείνεται η απαγόρευση εισαγωγής δίθυρων μαλακίων από την Τουρκία
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε τους περιορισμούς στις εισαγωγές δίθυρων μαλακίων προέλευσης Τουρκίας.

Με την απόφαση της ΕΕ 2024/360 παρατείνεται η περίοδος εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων στις εισαγωγές δίθυρων μαλακίων από την Τουρκία στην αγορά της ΕΕ, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τα προστατευτικά για την ασφάλεια των καταναλωτών μέτρων εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2013  μετά από ελέγχους της Επιτροπής, οι οποίοι εντόπισαν ελλείψεις στην εφαρμογή των επίσημων ελέγχων από τις τουρκικές αρμόδιες αρχές σχετικά με την παραγωγή δίθυρων μαλακίων που προορίζονται για είσοδο στην Ένωση, και τις εκθέσεις των κρατών μελών για μη συμμορφούμενες αποστολές δίθυρων μαλακίων προέλευσης Τουρκίας. Η απόφαση του 2022 είχε περιθώριο εφαρμογής μέχρις τις 31 Δεκεμνρίου του 2023.

Όμως οι τελευταίοι έλεγχοι της Επιτροπής που διενεργήθηκαν επιτόπου το 2022 και το 2023 εντόπισαν επίμονες ελλείψεις στο επίσημο σύστημα ελέγχου που εποπτεύει τα δίθυρα μαλάκια που προορίζονται για είσοδο στην Ένωση. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν διαρθρωτικές ελλείψεις όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων σε τουρκικές εγκαταστάσεις που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή δίθυρων μαλακίων στην Ένωση. Εάν αρθούν τα υφιστάμενα προστατευτικά μέτρα, αυτά τα ανεπίλυτα ζητήματα θα δημιουργούσαν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων για τα προϊόντα που εξάγονται από αυτές τις εγκαταστάσεις, αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης.

Η απαγόρευση εισαγωγής δίθυρων μαλακίων από την Τουρκία θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2026. Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο