Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Πρόβλεψη της Επιτροπής για αύξηση στην παραγωγή σιτηρών

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕΕ: Πρόβλεψη της Επιτροπής για αύξηση στην παραγωγή σιτηρών
spot_img

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πρόβλημα στον επισιτισμό που έχει επιφέρει δεν έχουν σταματήσει να απασχολούν βιομηχανίες και καταναλωτές, καθώς οι 2 χώρες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στον εφοδιασμό του κόσμου με βασικά σιτηρά και λάδια, με περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού και κριθαριού, 52% αραβόσιτο και πάνω από 50% ηλιέλαιο και σπόρους.

Η τελευταία έκθεση βραχυπρόθεσμων εμπορικών προοπτικών που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου, αναγνώρισε, ότι η εισβολή διατάραξε σημαντικά τις γεωργικές αγορές, καθιστώντας αβέβαιη τη μελλοντική, παγκόσμια διαθεσιμότητα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Εκτός από την προβλεπόμενη αύξηση της συγκομιδής των καλλιεργειών, η χαμηλότερη ζήτηση ζωοτροφών μετά την κρίση στον τομέα του χοιρινού κρέατος θα συμβάλει αρνητικά στην παραγωγή.

 Η συνδυασμένη επίδραση αυτών των δύο παραγόντων προβλέπεται ότι θα επιτρέψει στις εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ να είναι 30% υψηλότερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, με επιπλέον μείωση 42% στις εισαγωγές σιτηρών στην ΕΕ.

Αυτό θα συμβάλει στην άμβλυνση του αντίκτυπου στις παγκόσμιες αγορές από το κενό που δημιουργεί η Ουκρανία. Η έκθεση αναγνωρίζει, επίσης, αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία της ουκρανικής παραγωγής, τρέχουσα και μελλοντική, με τις εξαγωγές 2022-2023 να παγώνουν. Επίσης, τα τελευταία μέτρα που έλαβε η ΕΕ, κυρίως η πρόσφατη απόφαση να επιτραπεί (κατ’ εξαίρεση) η παραγωγή σε αγρανάπαυση, αναμένεται να αυξήσουν τη χρησιμοποιήσιμη γη για την καλλιέργεια σιτηρών και την ίδια την ποσότητα, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση των υψηλών τιμών για καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι.

Ακόμη, οι εισαγωγές προϊόντων ηλίανθου αναμένεται να μειωθούν δραστικά κατά 45%, καθώς οι εισαγωγές από την Ουκρανία σταμάτησαν μετά την έναρξη του πολέμου. Οι τιμές θα διατηρήσουν υψηλά επίπεδα και στην ελαιοκράμβη και άλλους ελαιούχους σπόρους. Για την Επιτροπή, αυτό θα μπορούσε ωστόσο να δημιουργήσει ευκαιρίες για άλλα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο για μαγείρεμα, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 10% το 2021-2022.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο