Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EE: Τα έντομα είναι ασφαλή για κατανάλωση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEE: Τα έντομα είναι ασφαλή για κατανάλωση
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι όλα τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ είναι ασφαλή για τους καταναλωτές, και αυτό περιλαμβάνει τα έντομα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδη, επανέλαβε ότι τα έντομα που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ είναι ασφαλή για τους ευρωπαίους πολίτες, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης εντόμων. 

Στη δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι όλα τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ είναι ασφαλή για τους καταναλωτές, και αυτό περιλαμβάνει τα έντομα . Η ValuSect μια κοινοπραξία που προωθεί τη χρήση των εντόμων ως βιώσιμης πηγής πρωτεΐνης, διαπιστώνει με χαρά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εγγυάται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των καταναλωτών, χάρη στο έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και την πολύ αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πράγματι, η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων που διατίθενται στην ΕΕ διασφαλίζονται από την υποχρέωση, για όλους τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, να υποβάλουν αίτηση για έγκριση για όλα τα νέα τρόφιμα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Με άλλα λόγια, μόνο εκείνα τα νέα τρόφιμα, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή από την EFSA, μπορούν να εγκριθούν για πώληση στην αγορά της ΕΕ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι οι άδειες που χορηγούνται σε μεταποιητές τροφίμων συνδέονται με αυστηρές προδιαγραφές και όρους χρήσης για τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά.

Επιπλέον, όλη η αξιολόγηση της ασφάλειας γίνεται με πλήρη διαφάνεια και από τις 27 Μαρτίου 2003, κάθε αίτηση για νέα τρόφιμα που υποβάλλεται είναι διαθέσιμη στο κοινό, με την επιφύλαξη των κανόνων εμπιστευτικότητας. Ο ιστότοπος της EFSA καθιστά επίσης διαθέσιμη όλη την υποστηρικτική τεκμηρίωση.

Η ValuSect τονίζει ότι αυτή η αυστηρή διαδικασία αποτελεί εγγύηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας για τους ευρωπαίους καταναλωτές και χαίρεται που οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα τρόφιμα που προέρχονται από έντομα χωρίς δισταγμό.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα