Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Βακτήρια Vibrio στα θαλασσινά – Αυξημένος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Βακτήρια Vibrio στα θαλασσινά - Αυξημένος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
spot_img

Ποια είδη Vibrio συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ από θαλασσινά.

Οι επιστήμονες της EFSA πραγματοποίησαν αξιολόγηση των πτυχών της δημόσιας υγείας των παθογόνων βακτηρίων Vibrio spp. που σχετίζονται με την κατανάλωση θαλασσινών, και μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα ή σοβαρές λοιμώξεις.

Τα vibrios είναι υδρόβια βακτήρια που ζουν κυρίως σε θαλάσσια παράκτια ύδατα και υφάλμυρες περιοχές (όπου τα ποτάμια συναντούν τη θάλασσα) και ευδοκιμούν σε εύκρατα και ζεστά νερά με μέτρια αλατότητα. Μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα ή σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους που καταναλώνουν ακατέργαστα ή μη μαγειρεμένα θαλασσινά/οστρακοειδή, όπως στρείδια. Η επαφή με το νερό που περιέχει Vibrios μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις πληγών και αυτιών.

Η βακτηριακή ομάδα του Vibrio περιλαμβάνει διάφορα είδη που μπορούν να προκαλέσουν ιώσεις σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) για τους βιολογικούς κινδύνους (BIOHAZ). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα είδη Vibrio parahaemolyticusVibrio vulnificus, και Vibrio cholerae είναι τα είδη με τη μεγαλύτερη σημασία για τη δημόσια υγεία όσον αφορά την κατανάλωση θαλασσινών. Το V. parahaemolyticus μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα σε υγιή άτομα, ενώ το V. vulnificus και το V. cholerae non-O1/non-O139 μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις, σήψη και θάνατο σε ευάλωτα άτομα.

 Ποια είναι η εμφάνιση και τα επίπεδα συγκέντρωσης του Vibrios στα θαλασσινά που διατίθενται ή προορίζονται να διατεθούν στην αγορά της ΕΕ; 

  • Το Vibrio parahaemolyticus βρέθηκε στο 20 % περίπου των δειγμάτων θαλασσινών, με ένα στα πέντε θετικά δείγματα που περιείχαν παθογόνα στελέχη.
  • Το Vibrio vulnificus ανιχνεύθηκε περίπου στο 6 % των δειγμάτων θαλασσινών που εξετάστηκαν. Όλα τα αναγνωρισμένα στελέχη του V. vulnificus θεωρούνται δυνητικά παθογόνα.
  • Ανιχνεύθηκε μη χοληλογικό V. χολέρα σε περίπου 4 % των δειγμάτων θαλασσινών που ελέγχθηκαν.

75 ειδοποιήσεις RASFF που σχετίζονται με το Vibrio spp. αναφέρθηκαν μεταξύ 2010 και 2023. Μόνο τέσσερις κοινοποιήσεις σχετίζονταν με τρόφιμα προέλευσης ΕΕ. Οι περισσότερες (66/75) κοινοποιήσεις αφορούσαν μαλακόστρακα και προϊόντα τους, πέντε αφορούσαν δίθυρα μαλάκια και προϊόντα τους, δύο για ψάρια και προϊόντα ψαριών και δύο για κεφαλόποδα και προϊόντα τους.

Ο V. parahaemolyticus στις κατηγορίες τροφίμων «Οστρακόδερμα, οστρακοειδή, μαλάκια και προϊόντα αυτών» ή «Ψάρια και προϊόντα ψαριών» ήταν υπεύθυνος για 30 από τους 32 FBO, προκαλώντας 221 περιπτώσεις και 57 νοσηλεία. Ένα ξέσπασμα (12 περιπτώσεις) προκλήθηκε από ένα απροσδιόριστο Vibrio spp. στην κατηγορία «Μαλακόστρακα, οστρακοειδή, μαλάκια και προϊόντα τους» και άλλο ένα (47 περιπτώσεις ) αναφέρθηκε για μη τοξικό V. cholerae σε μικτά τρόφιμα, πιθανώς σε σχέση με διασταυρούμενη μόλυνση. Κρούσματα έχουν αναφερθεί κυρίως από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε και να ελέγξουμε το Vibrio στα θαλασσινά;

Για την πρόληψη και τον έλεγχο του Vibrio στα θαλασσινά, η διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας κατά την επεξεργασία, τη μεταφορά και την αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για τα θαλασσινά που προορίζονται να καταναλωθούν ωμά. Πιθανά μέτρα για τη μείωση του Vibrio είναι η επεξεργασία σε υψηλή πίεση, η ακτινοβόληση και η κατάψυξη (φλας), ακολουθούμενη από μακροχρόνια κατεψυγμένη αποθήκευση. Η αποβολή, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ζώντων μαλακίων σε δεξαμενές με καθαρό, κυκλοφορούν θαλασσινό νερό για τη διήθηση των μικροβίων, συνιστάται υπό ελεγχόμενες συνθήκες για κατανάλωση ζώντων στρειδιών. Οι συστάσεις προς τους καταναλωτές περιλαμβάνουν τη διασφάλιση του σωστού χειρισμού και του μαγειρέματος των θαλασσινών, καθώς και την αποφυγή της κατανάλωσης ακατέργαστων ή μη μαγειρεμένων προϊόντων, ιδίως για τα ευάλωτα άτομα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο