Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Ευαισθησία των ζώων στον SARS-CoV-2

ΑρχικήΝέαEFSA: Ευαισθησία των ζώων στον SARS-CoV-2
spot_img

Μεταξύ των ζώων συντροφιάς, οι γάτες, τα κουνάβια και τα χάμστερ είναι εκείνα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2.

H EFSA δημοσίευσε έκθεσή της για τη επιδημιολογική κατάσταση του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους και ζώα η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Σύμφωνα με τη Αρχή Ασφάλειας τροφίμων μέχρι σήμερα, είδη ζώων που είναι γνωστό ότι μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 είναι το αμερικανικό βιζόν, ο σκύλος ρακούν, η γάτα, το κουνάβι, το χάμστερ, το σπιτικό ποντίκι, η αιγυπτιακή νυχτερίδα φρούτων, το ποντίκι ελάφι και το ελάφι με λευκή ουρά.

Μεταξύ των εκτρεφόμενων ζώων, τα αμερικανικά μινκ έχουν την υψηλότερη πιθανότητα να μολυνθούν από ανθρώπους ή ζώα και να μεταδώσουν περαιτέρω τον SARS-CoV-2. Στην ΕΕ, αναφέρθηκαν 44 κρούσματα το 2021 σε φάρμες βιζόν σε επτά κράτη μέλη, ενώ μόνο έξι το 2022 σε δύο κράτη μέλη, αντιπροσωπεύοντας έτσι μια πτωτική τάση. Η εισαγωγή του SARS-CoV-2 σε φάρμες βιζόν γίνεται συνήθως μέσω μολυσμένων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί με συστηματική δοκιμή ατόμων που εισέρχονται σε φάρμες και επαρκή βιοασφάλεια. Η τρέχουσα καταλληλότερη προσέγγιση παρακολούθησης για το βιζόν είναι η επιβεβαίωση εστίας με βάση την υποψία, ο έλεγχος νεκρών ή κλινικά άρρωστων ζώων σε περίπτωση αυξημένης θνησιμότητας ή θετικού προσωπικού στο αγρόκτημα και η γονιδιωματική επιτήρηση των παραλλαγών του ιού. Η γονιδιωματική ανάλυση του SARS-CoV-2 έδειξε συστάδες ειδικά για βιζόν με δυνατότητα να διαχυθούν πίσω στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Μεταξύ των ζώων συντροφιάς, οι γάτες, τα κουνάβια και τα χάμστερ είναι εκείνα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2, η οποία πιθανότατα προέρχεται από μολυσμένο άνθρωπο και η οποία δεν έχει καθόλου ή έχει πολύ μικρή επίδραση στην κυκλοφορία του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Μεταξύ των άγριων ζώων (συμπεριλαμβανομένων των ζώων του ζωολογικού κήπου), τα περισσότερα σαρκοφάγα, οι μεγάλοι πίθηκοι και τα ελάφια με λευκή ουρά έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί φυσικά από τον SARS-CoV-2. Στην ΕΕ, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μολυσμένων άγριων ζώων.

Συνιστάται η σωστή διάθεση των ανθρώπινων αποβλήτων για τη μείωση των κινδύνων μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην άγρια ζωή. Επιπλέον, η επαφή με την άγρια ζωή, ειδικά εάν είναι άρρωστη ή νεκρή, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Δεν συνιστάται ειδική παρακολούθηση για την άγρια ζωή, εκτός από τη δοκιμή ζώων που συλλέγονται από κυνηγούς με κλινικά σημεία ή βρέθηκαν νεκρά. Οι νυχτερίδες θα πρέπει να παρακολουθούνται ως φυσικός ξενιστής πολλών κορωνοϊών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο