Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι καλύτερα για την υγεία τα βιολογικά λεμόνια από τα συμβατικά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕίναι καλύτερα για την υγεία τα βιολογικά λεμόνια από τα συμβατικά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει
spot_img

Επιστημονική μελέτη συγκρίνει διατροφική, λειτουργική και αισθητηριακή ποιότητα, μεταξύ βιολογικών και συμβατικών λεμονιών.

Η βιολογική γεωργία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως, καθώς θεωρείται ότι σέβεται περισσότερο το περιβάλλον από τη συμβατική γεωργία. Εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, η βιολογική γεωργία εκτιμάται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές, καθώς πιστεύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωφέλιμες ενώσεις για την υγεία και τα θεωρούν υψηλότερης ποιότητας. Για το λόγο αυτό, ο στόχος έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στην Ενότητα Φυτικές τροφές ήταν να αξιολογήσει τη θρεπτική, αισθητηριακή και λειτουργική ποιότητα του λεμονιού «Fino 49» σε συμβατική και βιολογική καλλιέργεια για να προσδιοριστεί εάν οι συνθήκες καλλιέργειας επηρεάζουν τη σύνθεσή του. 

Τα λιπαρά οξέα, τα αμινοξέα, η ολική φαινόλη και οι πολυφαινόλες ποσοτικοποιήθηκαν, μετρήθηκε η αντιοξειδωτική δράση και πραγματοποιήθηκε αισθητηριακή περιγραφική ανάλυση. Η συμβατική καλλιέργεια οδήγησε σε αύξηση της περιεκτικότητας σε αμινοξέα ( βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) και σε αύξηση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (παρέχουν προστασία έναντι καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη, μειώνουν τη χοληστερόλη και φλεγμονή και βοηθούν στην απώλεια βάρους). 

Από την άλλη πλευρά, τα λεμόνια βιολογικής είχαν καλύτερο αισθητικό προφίλ (πιο έντονο το άρωμα (6,5), η οσμή λεμονιού (6,8), η όξινη γεύση (5,8), τη γεύση λουλουδιών (0,6) και τη γεύση φρέσκου λεμονιού (9,8)) και χαμηλότερο δείκτη θρομβογένεσης (0,15). Ο τύπος καλλιέργειας (βιολογική και συμβατική) δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στην αντιοξειδωτική δράση και την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που είναι ευεργετικές για την υγεία(85,51 και 86,69 συμβατικά και βιολογικά, αντίστοιχα). 

Συμπερασματικά η μελέτη έδειξε πως οι συμβατικές συνθήκες καλλιέργειας είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αμινοξέα και λιπαρά οξέα από τα λεμόνια που λαμβάνονται από βιολογικές συνθήκες καλλιέργειας ενώ τα βιολογικά λεμόνια είχαν καλύτερο αισθητηριακό προφίλ. Οι συνθήκες καλλιέργειας (συμβατικές ή βιολογικές) δεν είχαν σημαντική επίδραση στην περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και στην αντιοξειδωτική δράση του λεμονιού («Fino 49»). Ωστόσο, αυτές οι μικρές διαφορές δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του τύπου των συνθηκών καλλιέργειας (συμβατικές ή βιολογικές) είναι επαρκώς καθοριστικός παράγοντας για να επηρεάσει σημαντικά τη γενική σύνθεση του λεμονιού.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως για να διαπιστωθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών τύπων καλλιέργειας στην ποιότητα του λεμονιού χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Sánchez-Bravo P, Martínez-Tomé J, Hernández F, Sendra E, Noguera-Artiaga L. Συμβατικό vs. Organic: Evaluation of Nutritional, Functional and Sensory Quality of Citrus limon . Τρόφιμα . 2023; 12(23):4304. https://doi.org/10.3390/foods12234304

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο