Ερευνητές από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ εισάγουν τεχνολογία βρώσιμων μεταξωτών ετικετών, η οποία στο παρελθόν τέσταρε την αυθεντικότητα των φαρμάκων στο ουίσκι.
Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ, εισήγαγε μια καινοτομία για μεταξωτές ετικέτες που στοχεύουν στον εντοπισμό του παραποιημένου ουίσκι. Αυτό, που ουσιαστικά είναι καινούριο στην συγκεκριμένη ανακάλυψη, είναι πως μέχρι τώρα οι ετικέτες αυτές χρησιμοποιούνταν ως τεχνολογία κατά της παραποίησης/απομίμησης για φαρμακευτικά προϊόντα.
Πώς λειτουργούν;
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Young Kim, βάσισε τις ετικέτες της σε ένα κυβερνοφυσικό υδατογράφημα. Αυτό συνεπάγεται πως οι φθορίζουσες μεταξωτές ετικέτες μπορούν να εκτυπωθούν με έναν γραμμωτό κώδικα QR ή 2D (δισδιάστατο) τον οποίο ένας καταναλωτής μπορεί να σαρώσει με ένα κινητό τηλέφωνο (smartphone) για να επιβεβαιώσει εάν ένα προϊόν είναι αυθεντικό.
Kαι, επειδή το μετάξι αποτελεί μια φυσική πρωτεΐνη, είναι ασφαλές για κατάποση και το μελάνι που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση των κωδικών είναι μια βαφή τροφίμων εγκεκριμένη από την FDA (Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων των ΗΠΑ).
Πέρα από τη γνησιότητα, η ετικέτα δίνει πληροφορίες για το ποτό, όπως για την παλαιότητα και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Η ομάδα χρησιμοποίησε τις γνώσεις της από μια προηγούμενη εργασία της για μεταξωτές ετικέτες σε φάρμακα, οι οποίες πέρα από τη γνησιότητα έδιναν και πρόσθετες πληροφορίες για τη δοσολογία και τις παρενέργειες, και την προσάρμοσαν στο αλκοόλ, σε συνεργασία με επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών στη Νότια Κορέα. Ο λόγος που επέλεξαν το ουίσκι είναι η υψηλότερη περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Οι πρωτεΐνες έγιναν σταδιακά πιο ανθεκτικές στο αλκοόλ, διατηρώντας τη λειτουργικότητά τους ακόμα και για μια περίοδο 10 μηνών, αναφέρει η ιστοσελίδα SecuringIndustry.