Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλεγχος παθογόνων σε φυτικό “γάλα” – Επιχορήγηση 1 εκ € στο Wageningen

ΑρχικήΝέαΈλεγχος παθογόνων σε φυτικό "γάλα" - Επιχορήγηση 1 εκ € στο Wageningen
spot_img

Επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη μελέτη παθογόνων σε φυτικά προϊόντα.

Ερευνητές από το Wageningen έλαβαν ένα εκατομμύριο ευρώ μέσω της διεθνούς πλατφόρμας Plant2Food. Με τη χρηματοδότηση αυτή, θα χαρακτηρίσουν γενετικά τα παθογόνα βακτήρια σε φυτικά προϊόντα και θα χαρτογραφήσουν την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τους. Η έρευνα αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τους παραγωγούς να ελέγξουν τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς σε αυτά τα προϊόντα.

Η μελέτη, που ονομάζεται GRASP (Genomic-driven Risk ASsessment of Plant-based foods), επικεντρώνεται ειδικά στην ασφάλεια των νέων φυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων. «Βλέπουμε μια μετατόπιση της αγοράς τόσο προς υβριδικά όσο και προς εξ ολοκλήρου φυτικά προϊόντα, όπως το φυτικό τυρί και οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος», λέει η Heidy den Besten, καθηγήτρια μικροβιολογίας τροφίμων. Αυτή η μετατόπιση οφείλεται στις προτιμήσεις των καταναλωτών και στην ανάγκη των εταιρειών τροφίμων να υποστηρίξουν τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις νέες γραμμές παραγωγής.

Άφθαρτα σπόρια

Ωστόσο, οι φυτικές πρώτες ύλες όπως η βρώμη, τα μπιζέλια και τα αμύγδαλα μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια που παράγουν τοξίνες. Για παράδειγμα, το βακτήριο Bacillus cereus προκαλεί διάρροια και ναυτία και το Clostridium botulinum προκαλεί παράλυση. Αυτοί οι δύο τύποι βακτηρίων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι επειδή σχηματίζουν σπόρια, έναν τύπο αδρανούς κυττάρου που μπορεί να αντέξει ακραίες συνθήκες όπως η ζέστη και το κρύο. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, τα σπόρια βλασταίνουν για να σχηματίσουν ζωντανά, αναπτυσσόμενα βακτήρια. Αυτό τους επιτρέπει να επιβιώσουν από την παστερίωση και να καταλήξουν σε προϊόντα διατροφής. Αν αντιμετωπίσουμε όλες τις υποομάδες το ίδιο, η συμπεριφορά τους γίνεται δύσκολο να προβλεφθεί Heidy den Besten, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Τροφίμων

Χαρακτηρισμός υποομάδων

Δεν συμπεριφέρονται όλα τα βακτήρια το ίδιο υπό ακραίες συνθήκες. Υπάρχει ακόμη και παραλλαγή μέσα σε ένα μόνο βακτηριακό είδος. «Ορισμένες υποομάδες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα, ενώ άλλες αναπτύσσονται καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως στο ψυγείο», εξηγεί ο Den Besten. «Αν αντιμετωπίσουμε όλες τις υποομάδες το ίδιο, η συμπεριφορά τους γίνεται δύσκολο να προβλεφθεί». Ως εκ τούτου, η ερευνητική ομάδα στοχεύει να χαρακτηρίσει γενετικά τον Bacillus cereus και το Clostridium botulinum σε υποομάδες και να καθορίσει την ανάπτυξή τους. «Αυτό θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε ποιες υποομάδες είναι προβληματικές υπό συγκεκριμένες συνθήκες και πώς να τις ελέγξουμε». Ο απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα εργαλείο που επιτρέπει στους παραγωγούς να προσομοιώνουν τις διαδικασίες παραγωγής τους για να ελαχιστοποιήσουν την ανάπτυξη παθογόνων και να εκτιμήσουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Συνεργασία

Το έργο είναι μια συνεργασία με διάφορους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας (DTU), της Δανικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Καταναλωτικών Προϊόντων, εταιρειών τροφίμων και εταιρειών που διεξάγουν επιθεωρήσεις προϊόντων. Με την επιχορήγηση, το Wageningen University &; Research, μαζί με Δανούς ερευνητές, θα διορίσει έναν διδακτορικό φοιτητή, έναν μεταδιδακτορικό και δύο αναλυτές στο έργο. «Οι Δανοί θα επικεντρωθούν στο βακτήριο Clostridium botulinum, ενώ εμείς θα διερευνήσουμε τον Bacillus cereus», λέει ο Den Besten.

Plant2Food

Αυτή η έρευνα χρηματοδοτείται πλήρως μέσω του , μιας συνεργασίας που φέρνει σε επαφή τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα για να επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο, φυτικό σύστημα τροφίμων. Η Plant2Food διαθέτει 27 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια από το Ίδρυμα Novo Nordisk, έναν σημαντικό ιδιωτικό χρηματοδότη επιστημονικής έρευνας στη Δανία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο