Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελιά: Νέα Γεωργική προειδοποίηση από το ΥΠΑΑΤ

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕλιά: Νέα Γεωργική προειδοποίηση από το ΥΠΑΑΤ
spot_img

Το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε νέα Γεωργική προειδοποίηση για τις ασθένειες και τα μέτρα προστασίας των ελαιόδεντρων.

Νέα Ανακοίνωση για τα ελαιόδεντρα εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας του ΥΠΑΑΤ σχετικά με το Κυκλοκόνιο, το Γλοιόσποριο και τον Πυρνοτρήτη.

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ: Τα συμπτώματα της ασθένειας γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των φύλλων – «μάτι παγωνιού». Ο μύκητας προσβάλει επίσης τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΑ ή ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ: Προκαλείται από το παθογόνο Gloeosporium olivarum syn. Colletotrichum clavatum. Ενδημεί στις περιοχές που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος εξαιτίας των υψηλότερων βροχοπτώσεων, των ήπιων σχετικά θερμοκρασιών και της υψηλής σχετική υγρασίας της ατμόσφαιρας. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του ελαιόκαρπου, από την εμφάνιση των ανθέων μέχρι την ωρίμανση. Συνήθως, οι πρωτογενείς μολύνσεις προκαλούνται κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο μύκητας συνήθως αναστέλλει την ανάπτυξή του. Το παθογόνο μολύνει κυρίως τις ελιές κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης προκαλώντας σήψεις («σαπίλα»), μειώνοντας δραματικά τόσο την απόδοση όσο και την ποιότητα του ελαιόλαδου στα επιδημικά χρόνια. Από τους προσβεβλημένους καρπούς, αυτοί που παραμένουν στο δέντρο μεταβάλλονται σε μούμιες. Στους καρπούς που πέφτουν στο έδαφος παρουσιάζεται σήψη και παρουσία ρόδινης γλοιώδης μάζας, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.

Συστάσεις

 Η έναρξη των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων σηματοδοτεί την έναρξη της μολυσματικής περιόδου και για τα δύο παθογόνα. Οι συνθήκες της τρέχουσας φθινοπωρινής περιόδου δεν είναι ευνοϊκές για μολύνσεις από τα δύο παθογόνα. Συνιστάται η ταυτόχρονη προληπτική αντιμετώπιση των δύο ασθενειών με 1-2 φθινοπωρινούς ψεκασμούς καλύψεως με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα με προληπτική ή/και θεραπευτική δράση. Σε ακάλυπτο ελαιώνα σε περίπτωση βροχόπτωσης, συνιστάται η χρήση μυκητοκτόνων με θεραπευτική δράση σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ: Συστάσεις: Σύμφωνα με τις συλλήψεις στις παγίδες, η έναρξη της πτήσης της 3ης γενεάς έλαβε χώρα στις αρχές του Σεπτέμβρη. Αυτή θα αποθέσει πάνω στα φύλλα της ελιάς τα αυγά της γενεάς που θα διαχειμάσει. Κατά κανόνα, η ζημιά στα φύλλα από την φυλλόβια γενιά δεν είναι αξιόλογη και δεν απαιτείται επέμβαση.

Φυτοπροστατευτικά

 Επιλογή από τα εγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου για την επιλογή του φυτοπροστατευτικού και της δοσολογίας εφαρμογής. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας Εφαρμόζετε, αποκλειστικά, εγκεκριμένα σκευάσματα. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και οι επαναληπτικές εφαρμογές, να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης. Τηρείτε αυστηρά την αναγραφόμενη ελάχιστη απόσταση από τη συγκομιδή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο