ΑρχικήΝέα26 τόνοι ληγμένων και παράνομων φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη - 29 συλλήψεις

26 τόνοι ληγμένων και παράνομων φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη – 29 συλλήψεις

4 λεπτά ανάγνωσης

Συνελήφθησαν 29 μέλη συμμορίας και κατασχέθηκαν 26 τόνοι παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη Γαλλία και την Ισπανία

Γαλλικές και ισπανικές Αρχές, με την υποστήριξη της Europol, συνέλαβαν 29 μέλη εγκληματικής οργάνωσης για πώληση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Από την έρευνα προέκυψε ότι η συμμορία είχε πουλήσει 25 τόνους από αυτά τα προϊόντα, κυρίως στη Γαλλία. Οι ανακριτές εκτιμούν ότι οι ύποπτοι κέρδισαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ από τις παράνομες δραστηριότητές τους. 

- Advertisement -

Τα μέλη της συμμορίας κατηγορούνται για περιβαλλοντικό έγκλημα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη εγγράφων. Εκμεταλλεύτηκαν επιχειρηματικές δομές και συντόνισαν μια αλυσίδα εφοδιασμού για παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με έδρα την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία από το 2020.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Ισπανία (Guardia Civil). Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγκληματικού δικτύου, η αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη σε δύο φάσεις: η πρώτη μεταξύ Ιουνίου 2024 και Ιανουαρίου 2025 με την υποστήριξη των γαλλικών αρχών και η δεύτερη μεταξύ Ιουνίου 2024 και Ιανουαρίου 2025 με την υποστήριξη των ιταλικών αρχών.

- Advertisement -

Συνολικά αποτελέσματα της έρευνας:

  • 29 συλλήψεις (22 στην πρώτη επιχείρηση, 7 στη δεύτερη)
  • Κατασχέθηκαν 26 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων
  • Παγώθηκαν 14 τραπεζικοί λογαριασμοί
  • Παγωμένα εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 350.000 ευρώ

Η τεχνογνωσία της Europol, το κλειδί της επιτυχίας

Οι εμπειρογνώμονες της Europol για το περιβαλλοντικό έγκλημα υποστήριξαν την έρευνα παρέχοντας αναλυτική υποστήριξη και συντονίζοντας και διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών. Η έρευνα αποκάλυψε μια νέα εγκληματική τάση που βασίζεται στη χρήση συντονισμένων δομών και παράνομων αλυσίδων εφοδιασμού για τη διανομή μη εγκεκριμένων προϊόντων, είτε επειδή έχουν λήξει, είτε επειδή δεν έχουν καταχωρηθεί είτε επειδή δεν έχουν την απαραίτητη άδεια.

Οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα για να εισάγουν αυτά τα παράνομα προϊόντα στην αγορά, συχνά μεταμφιέζοντάς τα ως λιπάσματα ή λάδια κινητήρα για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Επίσης, καμουφλάριζαν κοντέινερ με παράνομα προϊόντα και χρησιμοποιούσαν ξένες τράπεζες για συναλλαγές για να κάνουν πιο δύσκολο τον εντοπισμό των δραστηριοτήτων τους.

Η συμμορία ήταν καλά οργανωμένη, με κάθε μέλος να παίζει συγκεκριμένο ρόλο για να εξασφαλίσει την επιτυχία των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους. Αυτό έκανε την υπόθεση ιδιαίτερα δύσκολη για τους ερευνητές, καθώς ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν τέτοια εξελιγμένα εγκληματικά δίκτυα που κρύβονταν πίσω από νόμιμες επιχειρήσεις.

Εγκληματική εκμετάλλευση νόμιμων επιχειρήσεων

Πάνω από το 85% των εγκληματικών οργανώσεων εκμεταλλεύονται νόμιμες επιχειρήσεις για να μεταφέρουν παράνομα αγαθά, να επεκτείνουν την επιρροή τους και, όπως στην προκειμένη περίπτωση, να νομιμοποιήσουν προϊόντα εγκλήματος. Αυτό το πρόβλημα είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλες παγκόσμιες περιοχές.

Η Europol αντιμετωπίζει αυτήν την απειλή συγκεντρώνοντας τις αρχές επιβολής του νόμου, τους ρυθμιστικούς φορείς, τον ιδιωτικό τομέα και τους διεθνείς συμμάχους για να παράσχουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και αντιδραστικά μέτρα, στοχεύοντας στόχους υψηλής αξίας μέσω επιχειρησιακών ομάδων εργασίας.

Οι αρχές που συμμετείχαν στην έρευνα:

  • Γαλλία: Γαλλική Χωροφυλακή (L’Office central de lutte contre les atteintes à l’environnement et à la santé publique, OCLAESP)
  • Ιταλία: Καραμπινιέρες – Διοίκηση Προστασίας Υγείας (Comando Tutela della Salute)
  • Ισπανία: Ισπανική Guardia Civil
     

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.