Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικό κρασί: Μειώθηκε κατά 13,86% η παραγωγή το 2022/2023

ΑρχικήΝέαΕλληνικό κρασί: Μειώθηκε κατά 13,86% η παραγωγή το 2022/2023
spot_img

Από το 1990 έως και το 2022, διαπιστώνεται μείωσης της οινοπαραγωγής, κατά μέσους όρους, κατά 40%!

Πτώση 13,86% καταγράφηκε στην ελληνική οινοπαραγωγή στην περίοδο 2022/2023, με το όγκο παραγωγής οίνου στη χώρα μας να φτάνει τα 2.126.844 hl, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επεξεργάστηκε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων. 

   Σύμφωνα με ενημέρωση της ΚΕΟΣΟΕ «η πρόβλεψη οινοπαραγωγής που κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 (1.715.920 hl), εμφάνιζε ιδιαίτερα σημαντική πτώση, της τάξης του 30,5%, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, αφού βασίζεται σε εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, ενώ η οριστική παραγωγή, βασίζεται στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων».

   Επίσης, μειωμένη κατά 10,73% εμφανίζεται η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.

   Την περίοδο 2022/2023 η μεγαλύτερη πτώση (21,07%) καταγράφεται σε οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, και ακολουθούν οι Οίνοι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (20,22%). Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν οι Οίνοι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (11,44%) και οι Ποικιλιακοί Οίνοι (2,26%)

   Επί του συνόλου της οινοπαραγωγής το μερίδιο των οίνων με ΠΟΠ ανέρχεται σε 7,49% (159.391 hl), των οίνων με ΠΓΕ σε 21,79% (463.491 hl), των ποικιλιακών οίνων σε 10,66% (226.916 hl), των οίνων χωρίς ΓΕ σε 60,04% (1.271.037 hl) και των άλλων οίνων σε 0%.

   Στο σύνολο της οινοπαραγωγής οι λευκοί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 66,68% (1.418.227 hl), ενώ οι ερυθροί και οι ερυθρωποί το 33,32% (708.617 hl).

   Τέλος, όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ, από το 1990 έως και το 2022, διαπιστώνεται μείωσης της οινοπαραγωγής, κατά μέσους όρους, κατά 40%.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα