Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικό Μέλι: Η αύξηση στη τιμή των καυσίμων ανεβάζει το κόστος παραγωγής

ΑρχικήΝέαΕλληνικό Μέλι: Η αύξηση στη τιμή των καυσίμων ανεβάζει το κόστος παραγωγής
spot_img

Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν την παραγωγή ανθόμελου – Εξαγωγές 6,3 εκατ. κιλών μελιού το 2021.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι αναφορικά με τις ποσότητες μελιού που αναμένεται να τρυγήσουν τη φετινή χρονιά, μια χρονιά που αν μη τι άλλο μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η χρονιά έχει ξεκινήσει καλά σε ό,τι αφορά τα ανθόμελα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Αναστάσιο Ποντίκη να αναφέρει ότι «η χρονιά κυλάει πολύ καλά για τους παραγωγούς. Είχαμε καλές παραγωγές στα ανθόμελα καθώς τα μελίσσια μας ευνοήθηκαν από τις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη».

Θετικά είναι τα νέα και από τα ελατοδάση, όπου και έχουν πλέον μεταφερθεί τα μελίσσια με τις παραγωγές να είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι θα «βοσκίσουν» τα μελίσσια τους σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν βελανιδιές αλλά και σε θυμαρότοπους που θα παραχθεί θυμαρίσιο μελί. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για τη φετινή παραγωγή προς ώρας είναι θετικά» είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη μιας και όπως είπε, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική παραγωγή μέχρι το τέλος της μελισσοκομικής περιόδου, όπως τα καιρικά φαινόμενα κ.α.

Εξαγωγές 6,3 εκατ. κιλών μελιού το 2021

Κατά την περασμένη χρονιά, εξήχθησαν από τη χώρα μας προς τις διεθνείς αγορές περισσότερα από 6,3 εκατ. κιλά μελιού (σ.σ. 6.362.069 κιλά), με την αξία τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, να ανέρχεται σε 25,8 εκατ. ευρώ (25.872.165 ευρώ), και τη μέση τιμή τους να κυμαίνεται σε 4,07 ευρώ το κιλό.

«Τα μέλια που εξάγονται κατά κύριο λόγο είναι τα σκουρόχρωμα, όπως το μέλι από έλατο και το πευκόμελο» είπε ο κ. Ποντίκης προσθέτοντας ότι οι τρεις πρώτες χώρες εισαγωγής ελληνικού μελιού «αγοράζουν κατά κύριο λόγο τη μισή εξαγώγιμη ποσότητα».

«Πρωταθλητής» στις εισαγωγές ελληνικού μελιού είναι η Ιταλία, με τη γειτονική χώρα να εισάγει ελληνικό μέλι 1.441.659 κιλών συνολικής αξίας, 3.796.335 ευρώ. Ακολουθεί η Γερμανία με 1.305.679 κιλά μελιού, αξίας 5.734.964 ευρώ και η Γαλλία με 420.214 κιλά αξίας 2.013.528 ευρώ.

Σε Χαλκιδική και Θάσο για πευκόμελο

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν το περασμένο καλοκαίρι ένα μεγάλο μέρος της Εύβοιας, μέρος όπου τα περασμένα χρόνια μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα έφερναν τα μελίσσια τους και παρήγαγαν το πευκόμελο που αντιπροσωπεύει το 60-65% της ελληνικής παραγωγής μελιού, έχει αναγκάσει τους παραγωγούς να αναζητήσουν άλλα μέρη. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη τα μελίσσια τοποθετούνται στην Χαλκιδική και στη Θάσο κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλα, πιο μικρά δάση ανά την επικράτεια.

Δάση που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει τόσο η πολιτεία όσο και οι επαγγελματίες του κλάδου να εκμεταλλευτούν και να αναδείξουν προκειμένου να αναπληρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το «κενό» που άφησαν στους μελισσοκόμους οι πυρκαγιές στην Εύβοια.

Η αύξηση στη τιμή των καυσίμων ανεβάζει το κόστος παραγωγής

Με την τιμή των καυσίμων να ανεβαίνει συνεχώς, ο κλάδος της μελισσοκομίας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος καθώς οι μελισσοκόμοι χρειάζεται να ταξιδέψουν πολλές φορές και εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα για να τοποθετήσουν αλλά και να φροντίσουν τα μελίσσια τους.

«Το κόστος των καυσίμων είναι ο κύριος λόγος αύξησης του κόστους παραγωγής αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσουμε να το συγκρατήσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και σημειώνει ότι «εκτός του ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε τα μελίσσια πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας, χρειάζεται να τα επισκεπτόμαστε δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους μας για να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός».

Πρόβλημα που όπως επισημαίνει, έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένα μέτρο για να μειωθεί το κόστος των καυσίμων σε εμάς».

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα όπως αναφέρει ο κ. Ποντίκης, είναι αυτό της προμήθειας της ζάχαρης, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη των μελισσοσμηνών.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του κλάδου, είναι αυτό τον ελληνοποιήσεων. «Ασφαλώς και δεν μπορούμε, αλλά ούτε θέλουμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές μελιού, αυτό όμως που θέλει ο παραγωγός είναι να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς» λέει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και συμπληρώνει «έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο οδηγεί τους μελισσοκόμους σε μαρασμό».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο