Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένο νερό: Νέα ανησυχητική επιστημονική ανακάλυψη για τον αντίκτυπο στην υγεία – Αντιδρά η βιομηχανία 

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕμφιαλωμένο νερό: Νέα ανησυχητική επιστημονική ανακάλυψη για τον αντίκτυπο στην υγεία - Αντιδρά η βιομηχανία 
spot_img

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι η κύρια πηγή μικροπλαστικών, προκαλώντας βλάβη στο εντερικό τοίχωμα και τα νεφρά και προκαλώντας συστηματική φλεγμονή.

Καθώς περισσότερα πλαστικά απόβλητα απελευθερώνονται στο περιβάλλον, τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό και τα τρόφιμα καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας βλάβη στα εσωτερικά όργανα μετά την απορρόφησή τους μέσω του πεπτικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα νεφρά, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Communications Biology .

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά – μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μήκους μικρότερου από 5 χιλιοστά – είναι οι κύριοι φορείς του περιβαλλοντικού ρύπου Benzo[a]pyrene στο σώμα. Οι συγκεκριμένες οδοί δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το BaP απορροφάται κυρίως μέσω των εντέρων μετά την από του στόματος κατάποση, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία.

Η μελέτη που έγινε με κριτές ομοτίμους διαπίστωσε ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι η κύρια πηγή μικροπλαστικών, προκαλώντας βλάβη στο εντερικό τοίχωμα και τα νεφρά και προκαλώντας συστηματική φλεγμονή.

Γιατί τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον αποτελούν πρόβλημα;

Τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον προκαλούν μεγάλο πρόβλημα αφού είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστούν λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους. Έχουν βρεθεί στο στομάχι ανθρώπων και ζώων, καθώς και στον αέρα, το έδαφος, το νερό της βρύσης, τα τρόφιμα και τα ποτά. Συσσωρεύονται επίσης στους ωκεανούς μας, προκαλώντας ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους και στα ωκεάνια οικοσυστήματα. Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών εξακολουθούν να μελετώνται, επομένως δεν γνωρίζουμε ακόμη την πλήρη έκταση των πιθανών κινδύνων για το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία.

Δεδομένου ότι τα μικροπλαστικά δεν βρίσκονται στη φύση και κατασκευάζονται από τον άνθρωπο, δεν μπορούν να διασπαστούν από τους οργανισμούς.

Η αντίδρασης της βιομηχανίας νερού

Σε μια δήλωση στο The Cool Down, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Εμφιαλωμένου Νερού αμφισβήτησε τα ευρήματα της μελέτης: «Πολύ σημαντικό, αυτό το άρθρο βασίζεται σε μια μελέτη που δηλώνει ότι τα μικροπλαστικά σωματίδια πολυστυρενίου είναι φορείς βενζο[α]πυρενίου (BAP) σε ζωντανούς οργανισμούς», έγραψαν. «Ωστόσο, τα δοχεία εμφιαλωμένου νερού δεν κατασκευάζονται με πολυστυρένιο. Επιπλέον, ο FDA έχει Πρότυπο Ποιότητας (SOQ) για BAP 0,2 ug/L σε εμφιαλωμένο νερό. Η συγκέντρωση του BAP που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν 4 ug/L, που είναι 20 φορές μεγαλύτερη από το όριο του FDA για το εμφιαλωμένο νερό. Υπάρχει επίσης ένα EPA MCL [μέγιστο επίπεδο μόλυνσης] 0,2 ug/l για το νερό βρύσης.»

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι «με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων στην εν κινήσει κοινωνία μας, το εμφιαλωμένο νερό παρέχει μια ασφαλή, υγιεινή και βολική επιλογή ροφήματος» και ότι «η αποθάρρυνση των ανθρώπων από την επιλογή αυτού του υγιεινού ποτού δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον».

Τούτου λεχθέντος, ενώ αναφέρονται οι ανησυχίες σχετικά με τη μεθοδολογία της μελέτης, τα πλαστικά μπουκάλια σόδας ή άλλα ποτά είναι εξίσου πιθανό να προκαλέσουν έκθεση σε μικροπλαστικά με τα μπουκάλια νερού. Αυτό αφορά ιδιαίτερα το πότε και εάν το μπουκάλι ζεσταίνεται, όπως όταν το αφήνετε σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Τα πλαστικά μπουκάλια όλων των ειδών συμβάλλουν επίσης εξίσου στα παγκόσμια προβλήματα ρύπανσης, καθώς το πλαστικό μπορεί γενικά να ανακυκλωθεί μόνο μία ή δύο φορές πριν υποβαθμιστεί πάρα πολύ, ενώ το αλουμίνιο και το γυαλί είναι απεριόριστα ανακυκλώσιμα.

Το γυαλί είναι γενικά η ασφαλέστερη επιλογή για την αποφυγή μόλυνσης, καθώς είναι εξαιρετικά αδρανές και πολλά μπουκάλια και δοχεία αλουμινίου είναι επενδεδυμένα με πλαστικό κάποιου είδους, ακόμα κι αν εξακολουθούν να έχουν πολύ λιγότερο πλαστικό από τα πλαστικά μπουκάλια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στη μείωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον;

Μειώνοντας τη χρήση πλαστικών και ανακυκλώνοντας σωστά, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Η επένδυση σε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερού αντί για την αγορά πλαστικών μιας χρήσης και η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων αντί για σακούλες μιας χρήσης είναι ένας απλός τρόπος για να μειώσετε τη χρήση πλαστικών που διασπώνται σε μικροπλαστικά. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε πλαστικές σακούλες παντοπωλείου και αντ’ αυτού να χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες όταν ψωνίζετε.

Η σωστή ανακύκλωση των πλαστικών είναι επίσης κρίσιμη για να τα κρατήσουμε μακριά από το περιβάλλον, όπου μπορούν να διασπαστούν σε μικροπλαστικά που μπορούμε να αναπνεύσουμε και να καταπιούμε.

Οι επιστήμονες εργάζονται για λύσεις στο πρόβλημα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Ένα φίλτρο που ονομάζεται bioCap φαίνεται να προσφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πλήρεις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στο περιβάλλον, κάνοντας μικρά βήματα ως άτομα, μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση του κινδύνου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα