Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ενεργειακά ποτά: Πληθαίνουν οι φωνές για όριο ηλικίας στις πωλήσεις

ΑρχικήΝέαΕνεργειακά ποτά: Πληθαίνουν οι φωνές για όριο ηλικίας στις πωλήσεις
spot_img

Το 90% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση υποστηρίζει την θέσπιση ορίου ηλικίας για ενεργειακά ποτά.

Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική έρευνα της Verian (πρώην Kantar/Emnid) για λογαριασμό της οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών foodwatch, το 92% των ερωτηθέντων θεωρούν τα ενεργειακά ποτά για παιδιά και νέους βλαβερά για την υγεία τους και το 90% υποστηρίζει την θέσπιση ηλικιακού ορίου στις πωλήσεις τους. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν υπέρ της ελάχιστης ηλικίας των 16 ετών και σχεδόν το ένα τρίτο ήταν υπέρ των 18 ετών. 

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τις συνέπειες στην υγεία των παιδιών και των νέων. Η καφεΐνη που περιέχεται σε υψηλές ποσότητες στα ποτά είναι μια ουσία που μπορεί «να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή και θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες», δήλωσε ο παιδοκαρδιολόγος Δρ. ιατρ. Στοίχημα Martin Hulpke. Αυτή η επίδραση έχει αποδειχθεί ότι «αυξάνεται» εάν συμπεριληφθεί και η ταυρίνη, ένα άλλο συστατικό των ενεργειακών ποτών. Οι κρίσεις και το άγχος συνδέονται επίσης με τα διεγερτικά ποτά.

Η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία έχουν ήδη θεσπίσει όρια ηλικίας για τα ενεργειακά ποτά. Η Συνέλευση Πολιτών για τη Διατροφή  της Γερμανίας πρότεινε επίσης την απαγόρευση των ενεργειακών ποτών για νέους κάτω των 16 ετών στη γερμανική Bundestag στις αρχές του έτους .

Παρά τους αποδεδειγμένους κινδύνους, τα παιδιά ηλικίας από έντεκα μπορούν εύκολα να πάρουν στα χέρια τους ενεργειακά ποτά, όπως έδειξαν οι δοκιμαστικές αγορές από το foodwatch στα καταστήματα Lidl στο Βερολίνο

Σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, η Lidl έχει θεσπίσει οικειοθελώς όρια ηλικίας για την πώληση διεγερτικών ποτών – προλαμβάνοντας έτσι τους νομικούς κανονισμούς στις αντίστοιχες χώρες.

Η Lidl πρέπει επίσης να πρωτοστατήσει στη Γερμανία και να σταματήσει να πουλά σε παιδιά και νέους. Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι υποστηρίζουν ήδη μια αίτηση foodwatch προς το Lidl .

Πάνω από τα δύο τρίτα των νέων πίνουν ενεργειακά ποτά

Χάρη στη γλυκιά τους γεύση και το στοχευμένο μάρκετινγκ μέσω των social media influencers, τα ενεργειακά ποτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά και στους νέους: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το 68% των εφήβων δέκα έως δεκαοκτώ ετών στην ΕΕ καταναλώνουν αυτά τα ροφήματα. Σύμφωνα με την EFSA, έχει αποδειχθεί ότι οι νέοι καταναλώνουν επικίνδυνα μεγάλες ποσότητες: ένας στους τέσσερις νέους καταναλωτές πίνει τρεις ή περισσότερες δόσεις ταυτόχρονα, υπερβαίνοντας ακόμη και τη μέγιστη συνιστώμενη εφάπαξ δόση καφεΐνης των 200 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες. 

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων προειδοποιεί επίσης ότι το δέκα τοις εκατό των παιδιών και των νέων στη Γερμανία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενεργειακών ποτών ενός λίτρου ή περισσότερων τη φορά σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία για το καρδιαγγειακό σύστημα. Από το 2018, η κατά κεφαλήν κατανάλωση γλυκών διεγερτικών στη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 66%. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φράουλες: Νέο καμπανάκι κινδύνου από την PAN Netherlands

PFAS και πολύ τοξικά φυτοφάρμακα στο 92% των ολλανδικών συμβατικών φραουλών.

Απάτη με τα εμφιαλωμένα νερά: Έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει την αιτία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τις αιτίες που επιτρέπουν να διατίθενται στην αγορά μη συμμορφούμενα και δυνητικά δόλια προϊόντα.

Ελλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ

\Σχεδόν τέσσερις στα δέκα εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ σε Γρεβενά και Θεσσαλία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα