H άνοδος των τιμών σε πρώτες ύλες, όπως το μαρούλι, στην Αυστραλία αποτελούν την έκφραση της έλλειψης τροφίμων, με τους παράγοντες αυτής να οφείλονται σε ποικίλα αίτια, από πολιτικά ως και περιβαλλοντικά.
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η Αυστραλία αντιμετωπίζει έλλειψη στο μαρούλι, γεγονός που έχει οδηγήσει τοπικά καταστήματα μεγάλων πολυεθνικών γρήγορου φαγητού, με χαρακτηριστικές την KFC και Subway, να περιορίσουν την ποσότητα μαρουλιού που χρησιμοποιείται στα προϊόντα τους. Μάλιστα, η KFC Australia δήλωσε συγκεκριμένα πως στα τυλιχτά και τα μπέργκερ της χρησιμοποιεί ένα μείγμα μαρουλιού και λάχανου και όχι αποκλειστικά μαρούλι.
Ο λόγος πίσω από αυτή την έλλειψη σε μαρούλι είναι οι πρόσφατες πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ, οι οποίες αποδεκάτισαν τις καλλιέργειες μαρουλιού. Γενικότερα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων και τροφοδοτούν ένα κύμα στο κόστος ζωής στην Αυστραλία. Οι τιμές των διαθέσιμων μαρουλιών έχουν πλέον εκτοξευθεί, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναφέρουν ακραίες τιμές για τα μαρούλια που κυμαίνονται από 6 ως και 12 ευρώ!
Μπορεί πλέον όλη η Αυστραλία να είναι αναστατωμένη εξαιτίας της έλλειψης σε μαρούλια, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η ήπειρος αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ζήτημα. Σύμφωνα με την The Herald, τον Ιανουάριο, η KFC της Αυστραλίας χρειάστηκε για μια ακόμα να τροποποιήσει τα μενού, λόγω έλλειψης σε κοτόπουλο. Αυτή τη φορά δεν ευθύνεται κάποιος τυφώνας, αλλά η πανδημία. Η εξάπλωση της Omicron εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, οπότε οι φάρμες και τα εργοστάσια παραγωγής κοτόπουλου ήταν υποστελεχωμένα. Ταξιδεύοντας στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την Ιαπωνία, αντιμετώπισε, επίσης, ελλείψεις σε προϊόντα, με την αλυσίδα McDonald’s της χώρας να υποφέρει από έλλειψη σε πατάτες, εξαιτίας των πλημμυρών και της πανδημίας που πήγαν πίσω τις εισαγωγές από τον Καναδά (κύρια πηγή πατάτας της Ιαπωνίας).
Οι πλημμύρες και η πανδημία δεν είναι τα μόνα αίτια που μπορούν να μας στερήσουν τα αγαπημένα μας τρόφιμα. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhust στη Δανία προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την παγκόσμια συγκομιδή ντομάτας αυτόν τον αιώνα. Οι ντομάτες που χρησιμοποιούνται καλλιεργούνται κυρίως στην Κίνα, την Καλιφόρνια και την Ιταλία και η άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει ότι οι καλλιέργειες υφίστανται αυξανόμενη πίεση. Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπληξε την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στην έλλειψη σιτηρών, λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο αριθμός των ατόμων σε κατάσταση μη επισιτιστικής ασφάλειας έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Ενώ ο πόλεμος είναι το κύριο αίτιο που απασχολεί τον κόσμο αυτή τη στιγμή, δυστυχώς δεν είναι ο μόνος λόγος που πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως οδηγούνται να ζουν στην πείνα. Όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην επισιτιστική κρίση έχει δημιουργήσει πολλές «ευκαιρίες» σε πολλές εταιρείες για αισχροκέρδεια, όπως φανερώνει και έκθεση της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας της Lighthouse Reports. Οπότε, αν αναρωτιέται κανείς για τη λύση, αυτή δεν θα επέλθει μόνο από τον τερματισμό του πολέμου, αλλά από μια αλλαγή στην σημερινή πραγματικότητα, μέσα από την ισοκατανομή της τροφής σε όλους.