Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και το όνομα αυτού “Πτι -Μπερ” – 100 χρόνια μπισκότων Παπαδόπουλου

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΚαι το όνομα αυτού "Πτι -Μπερ" - 100 χρόνια μπισκότων Παπαδόπουλου
spot_img

Τα 100 χρόνια λειτουργίας της γιορτάζει η εταιρεία μπισκότων Παπαδοπούλου, με μια μεγάλη έκθεση που εγκαινίασε χθες το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

   Όλα τα συστατικά επιτυχίας της μακροβιότερης ελληνικής επιχείρησης μπισκότων και ελληνικής διατροφής, με την πιο αναγνωρίσιμη γεύση μπισκότων που θυμούνται γενιές και γενιές Ελλήνων, από τα μέσα του 1920 όταν άνοιξε η επιχείρηση στα Πετράλωνα, μέχρι τις μέρες μας, συμπυκνώνονται στην έκθεση με οδηγό το ιστορικό αρχείο της – από τα πληρέστερα και καλύτερα οργανωμένα αρχεία βιομηχανικής εταιρείας – σύμφωνα με την επιμελήτρια Ερατώ Κουτσουδάκη.

   Η αφήγηση της έκθεσης δεν ακολουθεί χρονολογική σειρά, αλλά το περιεχόμενο, μέσα από δέκα ενότητες και περισσότερα από 300 εκθέματα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικούς σταθμούς για μικρούς και μεγάλους. Με τη σημασία στη μάρκα και στη συσκευασία που έδιναν οι Κωνσταντινουπολίτες ιδρυτές αφοί Παπαδόπουλοι Ευάγγελος και Νίκος, το brand με τις πρώτες διαφημίσεις, έντυπες και κινηματογραφικές, τα σιδερένια κουτιά για χύμα μπισκότα Παπαδοπούλου, το διαφημιστικό καρότσι διάθεσης προϊόντων της εταιρείας το 1930, τη συμμετοχή της εταιρείας στην πρώτη μεταπολεμική ΔΕΘ το 1952 και σε διεθνείς εκθέσεις, το οικονομικό άλμα από το 1953, το δίκτυο εξαγωγών που ανέπτυξε φτάνοντας στις 61 χώρες σ’ όλο τον κόσμο – έως και στην Ονδούρα σερβίρουν πτι -μπερ, τα τετράγωνα μπισκότα με τα «δοντάκια».

    Μία αίθουσα με animation video είναι αφιερωμένη στην σύγχρονη παραγωγή προϊόντων στα εργοστάσια της επιχείρησης, που παράγει από μπισκότα έως ψωμιά, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών. Συνεχίζοντας την περιδιάβαση ξεδιπλώνεται το χρονολόγιο από την άφιξη της οικογένειας Παπαδοπούλου το 1922 από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, η ίδρυση της βιομηχανίας και η εξέλιξή της, η επίταξη του εργοστασίου στην Κατοχή, η επαναλειτουργία της μετά τον πόλεμο, η νέα έδρα της από το 1958 στην Πέτρου Ράλλη. Παράλληλα, εκτίθεται μια συγκριτική παρουσίαση μεγάλων και ιστορικών επιχειρήσεων μπισκοτοποιίας σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και η αναφορά σε άλλες ελληνικές, ιστορικές μπισκοτοβιομηχανίες. Στα σπάνια εκθέματα συγκαταλέγεται ένα κράκερ που βρέθηκε σε συσκευασία σε σωσίβιο λέμβο του ναυαγίου του υπερωκεάνιου «Τιτανικός» το 1912, επίσης κι ένα μπισκότο σε συσκευασία σε σωσίβιο λέμβο του ναυαγίου του υπερωκεάνιου Λουζιτάνια το 1915. Και τα δύο αγοράστηκαν σε δημοπρασία το 2015 και 2009 αντίστοιχα, από την Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, κόρη του Ευάγγελου Παπαδόπουλου.

   «Η διάσωση της ιστορίας της εταιρείας ξεκίνησε το 1984 από την θεία μου» είπε η Ιωάννα Παπαδοπούλου στην ξενάγηση της έκθεσης. «Η συστηματική οργάνωση του αρχείου μας ξεκίνησε πριν τρία χρόνια από ειδικό επιτελείο και το 2016 έγινε η προετοιμασία της έκθεσης. «Πριν από εκατό χρόνια, ο πατέρας μας Ευάγγελος Ι.Παπαδόπουλος μαζί με τη μητέρα του και τα αδέλφια του, έφθανε στον Πειραιά από την Κωνσταντινούπολη σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Ήδη είχαν μια επιχειρηματική εμπειρία εκεί, την οποία κατάφεραν να αξιοποιήσουν εγκαθιστάμενοι στην Αθήνα. Είμαι απολύτως σίγουρη, ότι αν μπορούσαν να δουν σήμερα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, θα ήταν υπερήφανοι γιατί το όραμά τους έγινε πραγματικότητα» πρόσθεσε η πρόεδρος της εταιρείας.

   Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Ερατώ Κουτσουδάκη, μουσειολόγος και Σπύρος Κίζης, σχεδιαστής προϊόντων και εσωτερικών χώρων.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο