Ένα dip το οποίο ταιριάζει εξαιρετικά με τυριά και αλλαντικά, σαν κρούστα σε ψητό κρέας ή ψάρι, σαν συστατικό σε γλυκόξινες συνταγές, αναμεμιγμένο με μαγιονέζα η μουστάρδα για spread σε sandwich και burger, σαν dressing σε σαλάτες, ή δημιουργικά πάνω σε φρέσκα φρούτα.
Dip Μελιού με Μαύρο Σκόρδο.
Το μαύρο σκόρδο με μέλι ελάτης και βελανιδιάς, αποτελεί έναν συνδυασμό 2 υπετροφών. H ελαφριά πικράδα του μελιού, δένει ιδανικά με τα ήπια αρώματα του μαύρου σκόρδου, δημιουργώντας ένα προιόν το οποίο έχει άπειρες εφαρμογές σε γλυκιές ή αλμυρές συνταγές.
Το μέλι με μαύρο σκόρδο, έχει βρει στο ώριμο τυρί το ιδανικό του ταίρι! Συνδυάστε το με κίτρινο η λευκό ώριμο τυρί, σαν dip ή άλειμμα σε crostini, με ξηρούς καρπούς για ένα γρήγορο snack. Αλλα ταιριάζει επίσης σε ώριμα αλλαντικά, σαν συνοδευτικό ή σε σάντουιτς και ποικιλίες.
Οι δημιουργικοί συνδυασμοί με τη μοναδική αυτή γεύση είναι ατελείωτοι. Τολμήστε να το συνδυάσετε και με φρέσκα φρούτα.
Σε μαρινάδες και αλείμματα, μόνο του ή σε συνδυασμό με μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, πιπέρι και κέδρο, δίνει μια αρωματική κρούστα σε ψητά κρέατα. Εναλλακτικά μέσα σε ρολό, αρωματίζει ιδανικά το κρέας ή το κοτόπουλο.
Τι είναι το Μαύρο Σκόρδο.
Χαρακτηρισμένο ήδη ως «υπερτροφή» λόγω της αντιοξειδωτικής του δύναμης, το μαύρο σκόρδο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο χώρο της γαστρονομίας και της υγιεινής διατροφής. Παράγεται απο το λευκό σκόρδο, πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανάρπαστο στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από το λευκό σκόρδο, προσφέροντας στον οργανισμό έναν σύμμαχο ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη, την αποκατάσταση βλαβών στον οργανισμό μας και την αναστολή της γήρανσης. Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρα και οδηγούν σε καρδιακές νόσους, νόσο του Αλτσχάιμερ, κυκλοφορικά προβλήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Η S-allylcysteine, είναι συστατικό του φρέσκου σκόρδου και παράγωγο του αμινοξέος της κυστεΐνης, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο και θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και την πρόληψη του καρκίνου. Η S-allylcysteine βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της αλισίνης του σκόρδου από τον οργανισμό. Η αλισίνη είναι διαλυτή στο λίπος, ενώ η S-allylcysteine είναι υδατοδιαλυτή, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό απο λοιμώξεις. Το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι κι 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτά αμινοξέα. Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος και οι αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιασικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου, αλλά και οι πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ, φέρνοντας το μαύρο σκόρδο στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής και των λύσεων που έχει να προτείνει η φύση για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων υγείας. Λόγω της ηπιότητας που προκύπτει από την διαδικασία ωρίμανσης και τη μετατροπή των συστατικών από λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά, η πέψη είναι ευκολότερη, ωστόσο κρατάει τις ιδιότητες του ως προς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σημαντική λεπτομέρεια? η χαρακτηριστική μυρωδιά του σχεδόν εξαφανίζεται όταν καταναλώνεται ωμό, όπως οι λευκές σκελίδες.
Eκτός από το χρώμα, το μαύρο σκόρδο διαφέρει σε υφή αλλά και -το κυριότερο- στη γεύση. Με τη διαδικασία ωρίμανσης μετατρέπεται από σκληρό και αψύ σε μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα, ενώ διατηρεί ένα ελαφρύ άρωμα σκόρδου. Στη γεύση γίνεται περίπλοκο κι ενδιαφέρον, αφού αναδίδει τόνους καφέ, πετιμεζιού και γλυκόριζας. Η γεύση που δίνει όπου προστίθεται είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του κοινού σκόρδου, με μόνο κοινό τη γνωστή επίγευση του σκόρδου, που στην περίπτωση του μαύρου είναι ιδιαίτερα απαλή.
H BLACK GARLIC DOWNVILLAGE εδρεύει στον ΒΟΛΟ. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ