Διπλασιασμός του προστίμου γιατί το έχει ξανακάνει.
Η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας και οι κανόνες για την προστασία των καταναλωτών, είναι λίγοι αλλά πολύ κρίσιμοι. Εάν ένα ευπαθές τρόφιμο (όπως ο κιμάς) παραμένει εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα, μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλής. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται και να μυρίζει κανονικά η σύσταση ων επιστημόνων τροφίμων είναι να το πετάξετε και εννοείται πως δεν πρέπει να δοκιμάζετε ποτέ ένα φαγητό για να δείτε αν έχει χαλάσει. Εάν ωμό κρέας παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου τα παθογόνα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μόνο ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια σε λίγες ώρες!
Τα παραπάνω είναι και ο βασικός λόγος πίσω από το άρθρο 20 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ ( Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών) σύμφωνα με το οποίο «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια».
Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι στα κρεοπωλεία των σουπερμάρκετ είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω αδιαφορίας, παραβιάζουν τον κανονισμό με αποτέλεσμα ποινές και πρόστιμα από τις αρχές. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά σε επιθεώρηση που έγινε από ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ METRO My Market στη Γλυφάδα στην οδό Γ .Γεννηματά 106 & Μυστρά, στις 6 Φεβρουαρίου.
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν υπολείμματα κιμά προηγούμενης κοπής και στην μηχανή κοπής βοείου κρέατος όπου βρέθηκε βόειο μπούτι ελληνικό νωπό βάρους 148γρ, και, στην μηχανή κοπής χοιρινού κρέατος όπυ εντοπίστηκε σπάλα χοιρινή ελληνική νωπή βάρους 170γρ. Το πρόστιμο για αυτή την παράβαση είναι 1.000 ευρώ όμως διπλασιάστηκε λόγω υποτροπής εντός τριετίας και ανήλθε στα 2.000€.