Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Halal – Kosher: To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τάσσεται κατά της σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία

ΑρχικήΝέαHalal - Kosher: To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τάσσεται κατά της σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία
spot_img

Είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό δικαστήριο, αποφάνθηκε για τη σχέση μεταξύ της καλής μεταχείρισης των ζώων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου εξέδωσε την Τρίτη απόφαση σχετικά με απαγόρευση από τις Βελγικές αρχές της σφαγής προβάτων και βοοειδών χωρίς αναισθησία για την παραγωγή κρέατος halal ή kosher.

Η απαγόρευση είχε προηγουμένως αμφισβητηθεί αρκετές φορές από τις δύο θρησκευτικές κοινότητες, την εβραϊκή και τη μουσουλμανική. Υποστήριξαν ότι θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους πιστούς να σφάζουν ζώα σύμφωνα με τις αρχές της θρησκείας τους ή να αποκτούν κρέας από ζώα που έχουν σφαγιαστεί με συγκεκριμένες συνθήκες.

Να σημειωθεί πως με βάση τα ισχύοντα στον Ελληνικό χώρο, η ήδη εφαρμοζόμενη ηλεκτρική αναισθησία σε πτηνά και αμνοερίφια, είναι επιτρεπτή για το halal. Στα μόνα ζώα που η εφαρμοζόμενη αναισθησία δεν είναι επιτρεπτή (καθώς προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο ζώο) είναι στα βοοειδή. Στην περίπτωση που υπάρξει θέληση (και οικονομική βιωσιμότητα) στην ανάπτυξη σφαγείων βοοειδών halal στην Ελλάδα, υπάρχουν λύσεις που είναι όμως πιο δύσκολες και δαπανηρές να εφαρμοστούν. Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί ότι τις Ελληνικές εταιρίες ενδιαφέρουν για εξαγωγές κρέατος και κρεατοσκευασμάτων halal περισσότερο οι σφαγές halal στα αμνοερίφια, μετά στα κοτόπουλα και πολύ λιγότερο στα βοοειδή όπου η παραγωγή  είναι μικρή, και δεν έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως χώρα. 

Σε προηγούμενη υπόθεση, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2021 να μην ακυρώσει τα φλαμανδικά και βαλλονικά διατάγματα. Συνολικά 20 εβραϊκές και μουσουλμανικές προσωπικότητες αλλά και οργανώσεις στο Βέλγιο, συμπεριλαμβανομένου του αρχιραβίνου των Βρυξελλών, έφεραν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως και το ΕΔΑΔ απέρριψε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι η απαγόρευση της σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία ως μέρος θρησκευτικών τελετουργιών δεν παρεμβαίνει στη θρησκευτική ελευθερία, η οποία προστατεύεται από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης, αποφάνθηκε για τη σχέση μεταξύ της καλής μεταχείρισης των ζώων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Πηγή: Meat news

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα