Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το χρονικό του deal του Σ. Θεοδωρόπουλου με την ΙΟΝ

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΤο χρονικό του deal του Σ. Θεοδωρόπουλου με την ΙΟΝ
spot_img

Κι όμως χρειάστηκαν λίγοι μήνες έως ότου ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος να καταφέρει να πάρει το πολυπόθητο «ναι» για το χέρι της «πολύφερνης νύφης», της ΙΟΝ. Παρά τον «αστικό μύθο» για τη στάση της οικογένειας Κωτσιοπούλου έναντι των επίδοξων μνηστήρων αλλά και τις σχετικές διαψεύσεις προ ενάμιση μήνα περίπου στις αρχικές πληροφορίες για «αναθέρμανση του φλερτ» οι δύο πλευρές βρήκαν γρήγορα κοινό κώδικα επικοινωνίας, όπως λέει στο newmoney o κ. Θεοδωρόπουλος.

«Ήταν μία σχετικά γρήγορη διαδικασία, ολίγων μηνών», σημειώνει σχετικά. Μία διαδικασία που καθυστέρησε μάλιστα λίγο, όπως παραδέχεται, μετά την αρχική διαρροή στα ΜΜΕ για τις προχωρημένες συζητήσεις των δύο πλευρών.

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε την κυρία Τίνα Κωτσιοπούλου, κληρονόμο των μετοχών πλειοψηφίας και Πρόεδρο της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας να πει τελικά το ναι όταν έχουν προηγηθεί τόσα «όχι» σε άλλους επίδοξους μνηστήρες αλλά και μία λιτή ανακοίνωση διάψευσης μόλις 32 λέξεων προ ενάμιση μήνα που έδειχνε να βάζει «ταφόπλακα» στις συζητήσεις με τον κ. Θεοδωρόπουλο;

«Πρώτα απ’ όλα δεν ήθελαν να μπει κάποιος ξένος στην εταιρεία. Προτιμούσαν να είναι Έλληνας αυτός που θα την αγοράσει. Έπειτα με την οικογένεια Κωτσιοπούλου και όλους τους μετόχους της ΙΟΝ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και Αρχές, κάτι που θεωρώ ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να φθάσουμε στη συμφωνία», απαντά ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Η προσήλωση και η πίστη μας στην ποιότητα, ο σεβασμός+ στους εργαζομένους και τους πελάτες μας, το όραμα για ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο… Οι κοινές μας αντιλήψεις ήταν αυτές που μας έφεραν τόσο κοντά», προσθέτει.

Για την ανακοίνωση διάψευσης των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ΙΟΝ ο ίδιος λέει ότι «ήταν μία αναμενόμενη κίνηση λόγω της δημοσιοποίησης του θέματος για το οποίο τότε δεν υπήρχε ακόμα κατάληξη των διαπραγματεύσεων», λέει.

Η εξαγορά του 45% των μετοχών έγινε με μετρητά χωρίς ωστόσο ο κ. Θεοδωρόπουλος να θέλει να αποκαλύψει το νούμερο. Ούτε για τον χρόνο που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η option για να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Στην αγορά πάντως συζητείται, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται, για ένα ντιλ που αποτιμά την ΙΟΝ περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. ευρώ. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει πως για το 45% ο κ. Θεοδωρόπουλος θα καταβάλει 90 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι απ’ την πώληση της Chipita στην Mondelez International ο ίδιος φέρεται να έλαβε για το μερίδιο 13,015% που κατείχε, ένα ποσό κοντά στα 180 εκατ. ευρώ.

Με τη συμμετοχή στην ΙΟΝ και την προοπτική απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου πλέον αναβαθμίζεται και το προφίλ του ομίλου τροφίμων που ο κ. Θεοδωρόπουλος «χτίζει». Όχι μόνο λόγω της υστεροφημίας της ΙΟΝ αλλά και των ίδιων των οικονομικών μεγεθών της, αφού πρόκειται για μία ισχυρή και καθ’ όλα υγιής εταιρεία που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας «ΙΟΝ Α.Ε. Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας» όπως είναι η πλήρης επωνυμία της εταιρείας, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 118,9 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένος σε σύγκριση με τα 118,8 εκατ. ευρώ του 2019 και ας έλειπε εκείνη τη χρονιά η εστίαση και ο τουρισμός από την αγορά!

Η καθαρή κερδοφορία έφτασε στα 8,73 εκατ. ευρώ, με τους κληρονόμους-μετόχους να υπολογίζουν ένα μέρισμα κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ, αφού πάγια πολιτική είναι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών να μένει στο ταμείο… Γι’ αυτό εξάλλου και το σύνολο της καθαρής θέσης του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 77,29 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα πλέον ο όμιλος τροφίμων που συγκροτεί ο κ. Θεοδωρόπουλος, και στον οποίο ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι εταιρείες Chipita Foods, Νίκας, Wonderplant, Έδεσμα-Αμβροσία, Ελληνικοί Χυμοί, ΜΕΒΓΑΛ (σσ απέκτησε το 21%) – διαθέτει μία «μαγιά» πωλήσεων περίπου 400 εκατ. ευρώ, που ο ίδιος σκοπεύει να πολλαπλασιάσει μέσω της διεθνοποίησης του.

Πηγή: New Money του Στέλιου Μορφίδη

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα