Ερευνητές πιστεύουν ότι η βρώσιμη επίστρωση με βάση φυσικούς πολυσακχαρίτες μπορεί να αντικαταστήσει τη συνθετική συσκευασία.
Με τις σημαντικές βελτιώσεις στην τεχνολογία των μεταφορών, η προσβασιμότητα των φρέσκων τροφίμων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, η πρόοδος αυτή συνοδεύεται από κλιμακούμενες ανησυχίες σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 17% των τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτών σπαταλιέται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζητήματα όπως η μόλυνση των υπόγειων υδάτων, οι εκπομπές επικίνδυνων αερίων και η εξάπλωση μολυσματικών παθογόνων μικροοργανισμών, τα οποία συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν αποτελεσματικές, οικονομικά αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες διατήρησης τροφίμων, οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο μελετούν εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη υλικών συσκευασίας. Μεταξύ αυτών, οι βρώσιμες επικαλύψεις από φυσικά πολυμερή έχουν δείξει ιδιαίτερη υπόσχεση.
Αυτές οι προστατευτικές επικαλύψεις μπορούν να προστατεύσουν τα φρούτα από την υποβάθμιση μετά τη συγκομιδή, εμποδίζοντας την απώλεια νερού και την ανταλλαγή αερίων, μειώνοντας την ανάγκη για ψύξη ή συνθετική συντήρηση, ενώ παράλληλα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής στο ράφι.
Η χιτίνη, ένα φυσικό πολυμερές που προέρχεται από τον ενδοσκελετό των καρκινοειδών, τροποποιείται χημικά για την παραγωγή χιτοζάνης (CS). Το CS είναι μη τοξικό, βιοδιασπώμενο και έχει αξιοσημείωτες ικανότητες σχηματισμού φιλμ.
Ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων φραγμών και των χαμηλών αντιμικροβιακών ιδιοτήτων, εμποδίζουν τις δυνατότητές του ως υλικού επικάλυψης τροφίμων. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον περιορισμό, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Won Ho Park από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Chungnam της Νότιας Κορέας, ενσωμάτωσε μια πολυφαινολική ένωση, το γαλλικό οξύ (GA), για να παράγει ένα σύζευγμα CS-GA. Το GA είναι άφθονο στα φυτά και είναι γνωστό για τις εξαιρετικές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Αυτή η εργασία θα δημοσιευτεί στον τόμο 463 τεύχος 2 του περιοδικού Food Chemistry στις 15 Ιανουαρίου 2025. Σε αυτή τη μελέτη, η ομάδα αναφέρει τη σύνθεση και τον χαρακτηρισμό ενός συζευγμένου φιλμ CS-GA. Το συνέκριναν με φιλμ CS για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα ενίσχυσης του GA και εξέτασαν την αποτελεσματικότητά του σε αποθηκευμένες μίνι μπανάνες και ντοματίνια.
Παρατήρησαν ότι η μεμβράνη που αναπτύχθηκε παρουσίασε αυξημένη μηχανική αντοχή, προσφέροντας προστασία από ζημιές στα τρόφιμα κατά τη μεταφορά, και βελτιωμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οδηγώντας σε παρατεταμένη διάρκεια ζωής.
Παρουσίασε επίσης βελτιωμένη αντιβακτηριακή δράση έναντι δύο τύπων βακτηρίων, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητά της έναντι πολλαπλών μικροβιακών ειδών και ανώτερες ικανότητες αποκλεισμού της υπεριώδους ακτινοβολίας για την αποτροπή του φωτοαποχρωματισμού και της φθοράς. Εξηγώντας τα ευρήματα της δοκιμής αποθήκευσης.
Αυτή η πράσινη τεχνολογία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και να συμβάλει επίσης στην επίτευξη των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη, οι οποίοι αφορούν τη μείωση στο μισό της σπατάλης τροφίμων έως το 2030.