Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερευνητές αποκαλύπτουν ποια σφουγγάρια απελευθερώνουν μικροπλαστικά

ΑρχικήΝέαΕρευνητές αποκαλύπτουν ποια σφουγγάρια απελευθερώνουν μικροπλαστικά
spot_img

Τα ευρήματα έρευνας τα σφουγγάρια που απελευθερώνουν μικροπλαστικά.

Η μελαμίνη, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για σκοπούς μόνωσης και ηχομόνωσης, έχει τελευταία αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον τομέα του επαγγελματικού καθαρισμού.

Ενώ μπορεί να μοιάζει πολύ με ένα συμβατικό σφουγγάρι, η φυσική δομή της μελαμίνης σημαίνει ότι προσφέρει στους επαγγελματίες υγιεινής μια μοναδική σειρά πλεονεκτημάτων όσον αφορά την αφαίρεση γρατζουνιών, γρατζουνιών και γρατζουνιών σε μια μεγάλη ποικιλία επιφανειών χωρίς να αφαιρεί το επιθυμητό φινίρισμα.

Αν και μοιάζουν με σφουγγάρια κυτταρίνης, τα σφουγγάρια μελαμίνης (που ονομάζονται επίσης μαγικά σφουγγάρια) αποκτούν τη γνωστή καθαριστική τους δύναμη από την τεχνολογία ανοικτών κυττάρων τους. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα κύτταρα μόλις εκτεθούν σε υγρό μπορούν να απορροφήσουν ενεργά μια ουσία. Όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η ίδια η μελαμίνη είναι μια χημική ένωση που έχει ένα τεράστιο φάσμα χρήσεων.

Αλλά αυτά τα “μαγικά” σφουγγάρια αποβάλλουν μικροπλαστικές ίνες όταν φθείρονται. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Environmental Science & Technology, αναφέρει ότι, παγκοσμίως, τα σφουγγάρια μελαμίνης θα μπορούσαν να απελευθερώνουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο μικροπλαστικές ίνες κάθε μήνα.

Ο αφρός μελαμίνης είναι κατασκευασμένος από πολυμερές πολυμελαμίνη-φορμαλδεΰδη, ένα δίκτυο σκληρών, πλαστικών κλώνων που συναρμολογούνται σε έναν μαλακό, ελαφρύ αφρό, ο οποίος είναι εκπληκτικά λειαντικός, καθιστώντας τον το τέλειο υλικό για σφουγγάρια που τρίβουν πολύ. Όμως, καθώς τα σφουγγάρια φθείρονται από τη χρήση, ο αφρός διασπάται σε μικρότερα κομμάτια που μπορεί να απελευθερώσουν μικροπλαστικές ίνες οι οποίες ξεπλένονται στα συστήματα αποχέτευσης.

Μόλις απελευθερωθούν στο περιβάλλον, οι ίνες μπορούν να καταναλωθούν από την άγρια ζωή και να μπουν στην τροφική αλυσίδα. Οι Yu Su, Baoshan Xing, Rong Ji και οι συνεργάτες τους θέλησαν να δουν πώς η πυκνότητα ενός σφουγγαριού μελαμίνης και η τραχύτητα της επιφάνειας που τρίβει επηρεάζουν το πόσο γρήγορα διασπάται ο αφρός, καθώς και να υπολογίσουν πόσες μικροπλαστικές ίνες αποβάλλει το σφουγγάρι.

Η ομάδα αγόρασε διάφορα σφουγγάρια από τρεις δημοφιλείς μάρκες και στη συνέχεια τα έτριψε επανειλημμένα πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες με υφή, προκαλώντας τη φθορά του αφρού. Διαπίστωσαν ότι τα σφουγγάρια από πυκνότερο αφρό φθείρονταν πιο αργά και παρήγαγαν λιγότερες μικροπλαστικές ίνες από τα λιγότερο πυκνά σφουγγάρια.

Στη συνέχεια, η ομάδα προσδιόρισε ότι ένα μόνο σφουγγάρι απελευθερώνει περίπου 6,5 εκατομμύρια ίνες ανά γραμμάριο φθαρμένου σφουγγαριού και υπέθεσαν ότι όλα τα σφουγγάρια που πωλούνται, κατά μέσο όρο, φθείρονται κατά 10%.

Για να πάρουν μια γενική ιδέα για το πόσες ίνες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν ανά μήνα, εξέτασαν τις μηνιαίες πωλήσεις του Amazon για τον Αύγουστο του 2023. Υποθέτοντας ότι αυτοί οι αριθμοί παραμένουν σταθεροί, η ομάδα υπολόγισε ότι 1,55 τρισεκατομμύρια ίνες από σφουγγάρια μελαμίνης θα μπορούσαν να απελευθερώνονται κάθε μήνα. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός λαμβάνει υπόψη μόνο έναν διαδικτυακό λιανοπωλητή, οπότε η πραγματική ποσότητα θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερη.

Για να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της εκπομπής μικροπλαστικών ινών, οι ερευνητές συνιστούν στους κατασκευαστές να δημιουργούν πυκνότερα, πιο σκληρά σφουγγάρια που είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά. Επιπλέον, προτείνουν στους καταναλωτές να επιλέγουν φυσικά προϊόντα καθαρισμού που δεν χρησιμοποιούν πλαστικά και συνιστούν την εγκατάσταση συστημάτων φιλτραρίσματος για τη σύλληψη των αποκολλημένων μικροπλαστικών ινών είτε στο σπίτι είτε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο