Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
28.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικός τουρισμός: Πρόσφυγες καλούνται να καλύψουν τα μεγάλα κενά στις θέσεις εργασίας

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕλληνικός τουρισμός: Πρόσφυγες καλούνται να καλύψουν τα μεγάλα κενά στις θέσεις εργασίας
spot_img

Είναι οι πρώτοι που προσλαμβάνονται για τις λεγόμενες «χαμαλοδουλειές» και οι πρώτοι που απολύονται.

Πολλές κενές θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, κυρίως στον τουριστικό κλάδο αλλά και στον αγροτικό, καλούνται να καλύψουν πρόσφυγες, οι οποίοι αναλαμβάνουν σκληρές και δύσκολες δουλειές. Τη διαπίστωση αυτή έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της υπηρεσίας απασχόλησης του Solidarity Now, κοινωνιολόγος, Μαίρη Ασβεστά, με αφορμή την Ημέρα Καριέρας που διοργανώθηκε σήμερα στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Από το πρωί, δεκάδες πρόσφυγες βρέθηκαν στο Κέντρο Υποστήριξης, συναντήθηκαν με εκπροσώπους από 15 επιχειρήσεις από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, έδωσαν συνεντεύξεις επιλογής προσωπικού και πολλοί έφυγαν με πρόσληψη!

   Παράλληλα με τις συνεντεύξεις εργασίας, παρουσιάστηκαν προσωπικές εμπειρίες σχετικά με την εργασία στην Ελλάδα, από πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και ακολούθησε διάλογος μεταξύ εκπροσώπων από επιχειρήσεις και πρόσφυγες γύρω από τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην ελληνική αγορά εργασίας. Παράλληλα, παρουσιάστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία, η ηλεκτρονική της πλατφόρμα για τη διασύνδεση εργοδοτών με πρόσφυγες που αναζητούν εργασία, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με την CatholicReliefServices (CRS).

   «Ο τουριστικός κλάδος ήταν εξαρχής πιο ανοιχτός με τους πρόσφυγες. Το σημαντικό είναι ότι φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που ζητούσαν προσωπικό από Ιούνιο ή Ιούλιο, προσέλαβαν πρόσφυγες για δουλειά από Απρίλιο λόγω μεγάλων ελλείψεων» τονίζει η κ.Ασβεστά προσθέτοντας ότι πολλοί πρόσφυγες που δούλεψαν τις προηγούμενες χρονιές σε τουριστικά καταλύματα, απέκτησαν εξειδίκευση και βρήκαν στη συνέχεια άμεσα εργασία.

   Εκτός από τον τουρισμό, μεγάλη είναι η ζήτηση στον αγροτικό τομέα αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο μας ζήτησαν από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής 1000 άτομα για τη συγκομιδή, όμως επειδή ήταν μόνο για δύο μήνες και ήταν μεγάλες οι αποστάσεις για τους πρόσφυγες που ζουν κυρίως σε camps, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν» λέει η κ.Ασβεστά.

   Στις επιχειρήσεις που συνεργάζεται η υπηρεσία του Solidarity Now, υπάρχουν κάποιες που ασχολούνται με μεταποίηση τροφίμων, κονσερβοποιίες και κατασκευαστικές.

   «Σε ένα κονσερβοποιείο στη Βέροια, απασχολήθηκαν πέρσι εποχιακά περισσότεροι από 70 πρόσφυγες. Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη για κάλυψη προσωπικού, που η επιχείρηση έβαλε και λεωφορείο για να παραλαμβάνει τους πρόσφυγες για εργασία από το camp της Νέας Καβάλας, στο Πολύκαστρο Κιλκίς και να τους πηγαίνει στη Βέροια καθημερινά». Ωστόσο, εκτός από εποχιακές εργασίες, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για μόνιμο προσωπικό σε εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης και σε κατασκευαστικές εταιρίες που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και ανειδίκευτο με σκοπό να το εκπαιδεύσουν.

   Πρώτοι στην πρόσληψη, πρώτοι και στην απόλυση

   Αν και πολλοί πρόσφυγες, βρίσκουν δουλειές «σκληρές και δύσκολες», όπως τις χαρακτηρίζει η κ.Ασβεστά εντούτοις αποτελούν το πιο ευάλωτο εργατικό δυναμικό. «Είναι οι πρώτοι που προσλαμβάνονται για τις λεγόμενες «χαμαλοδουλειές» και δυστυχώς, οι πρώτοι που απολύονται» αναφέρει η υπεύθυνη της υπηρεσίας απασχόλησης. Για την ίδια, η εργασιακή τους ένταξη πρέπει πρώτα να ξεπεράσει ζητήματα που αφορούν σε προβλήματα αναγνώρισης, στέγασης και υποστήριξης που αντιμετωπίζουν , με ενδεικτικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οργανωμένα δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ελληνικών.

   «Η προσέλευση στην Ημέρα Καριέρας και η συνεργασία πολλών επιχειρήσεων με την υπηρεσία μας, αντικατοπτρίζει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν σε βάθος χρόνου, για την υποστήριξη από την πλευρά μας» καταλήγει η κ.Ασβεστά.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα