Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το τέλος Παρεπιδημούντων και το τέλος ακαθάριστων Εσόδων

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕστίαση: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το τέλος Παρεπιδημούντων και το τέλος ακαθάριστων Εσόδων
spot_img

Στο ΦΕΚ προσδιορίζονται αναλυτικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με την είσπραξη των εν λόγω τελών.

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον η διαδικασία απόδοσης του Τέλους Παρεπιδημούντων και του Τέλους επί Ακαθαρίστων Εσόδων για κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και επιχειρήσεις συναφούς δραστηριότητας. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αφ’ ενός και Εσωτερικών αφ’ ετέρου δημοσιεύτηκε σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ΦΕΚ Β΄ 7332/22-12-2023.

Στο ΦΕΚ προσδιορίζονται αναλυτικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με την είσπραξη των εν λόγω τελών. Τα αντίστοιχα έσοδα αποδίδονται στους οικείους δήμους όπου υπάγονται οι υπόχρεες επιχειρήσεις και μέσα σε διάστημα έως και 30 ημερών από το τέλος του μήνα της είσπραξής τους.

Ορίζεται επίσης ότι όσοι επαγγελματίες θεωρούνται υπόχρεοι καταβολής Τέλους Παρεπιδημούντων ή Τέλους επί των Ακαθάριστων Εσόδων, οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία δήλωση, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ. Εφόσον υπόκεινται σε ΦΠΑ, οι υπόχρεοι υποβάλλουν δήλωση για το Τέλος Παρεπιδημούντων ή το Τέλος επί Ακαθαρίστων Εσόδων κατά τον ίδιο χρόνο που υποβάλλεται η δήλωση ΦΠΑ. Το δηλωθέν ποσό καταβάλλεται μέσα στην ίδια προθεσμία απόδοσης του ΦΠΑ.

Για την είσπραξη του τέλους εκδίδεται Ταυτότητα Οφειλής. Το τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων και το Τέλος επί Ακαθαρίστων Εσόδων καταβάλλονται εφάπαξ, μετά από την υποβολή της δήλωσης και το αργότερο έως την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής της. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης ή μη καταβολής των τελών, επιβάλλεται εις βάρος του υπόχρεου προσαύξηση ίση με 2% επί του τέλους που δεν καταβλήθηκε για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η προσαύξηση αυτή δεν μπορεί να υπερβεί το 100% του οφειλόμενου κάθε φορά χρέους.

Σε ό,τι αφορά στα οφειλόμενα τέλη που αναλογούν σε δραστηριότητες των δύο προηγουμένων ετών (2022 και 2023), διευκρινίζεται ότι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεες επιχειρήσεις, παρέχεται η δυνατότητα εμπρόθεσμων δηλώσεων και εξόφλησης έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου 2024. Στην περίπτωση ύπαρξης υποκαταστημάτων των επιχειρήσεων σε περισσότερους δήμους, τα ακαθάριστα έσοδα/μισθώματα δηλώνονται χωριστά και τα αντίστοιχα ποσά τελών υπολογίζονται ανά δήμο.

Με αφορμή τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, επεσήμανε ότι «υλοποιούμε, άμεσα και αποφασιστικά, μία από τις σημαντικές προγραμματικές δεσμεύσεις μας ως κυβέρνηση: Να επιβάλλουμε τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη σε τομείς όπως η βραχυχρόνια διαμονή, η εστίαση, η διασκέδαση κ.λπ., όπου παρατηρούνταν κρούσματα απουσίας τάξης και κανονικότητας, κατά συνέπεια και διαφυγής εσόδων για το κράτος και τους δήμους. Έπειτα από σειρά προσαρμογών, τροποποιήσεων κ.ο.κ., το καθεστώς απόδοσης του Τέλους Παρεπιδημούντων και του Τέλους επί Ακαθαρίστων Εσόδων ορίζεται με πλήρη σαφήνεια. Ενώ τα τέλη αυτά είχαν θεσμοθετηθεί ήδη από το 1976 -αρχικά σε περιορισμένη έκταση και διευρύνθηκαν σταδιακά, αν και με διαφορετικό ρυθμό- ο εκσυγχρονισμός και ο εξορθολογισμός του πλαισίου ήταν απολύτως απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και την εμπέδωση του δικαίου».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο