Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Γυναίκα πρόσφυγας από το Ιράκ που άνοιξε εστιατόριο με αραβικά πιάτα στη Θεσσαλονίκη

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΗ Γυναίκα πρόσφυγας από το Ιράκ που άνοιξε εστιατόριο με αραβικά πιάτα στη Θεσσαλονίκη
spot_img

Η πρόσφυγας Σαϊμά Αλ Κινάνι έφτιαξε τον δικό της “μύθο” στη Θεσσαλονίκη.

Σαουάρμα, δηλαδή γύρο κοτόπουλο, χούμους, θουμία -αλοιφή βασισμένη στο σκόρδο- κεμπάπ με συκώτι και άλλα αραβικά φαγητά και μυρωδιές γεμίζει η κουζίνα του «Ustura», του εστιατορίου που άνοιξε εδώ και λίγο καιρό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Σαϊμά Αλ Κινάνι, πρόσφυγας από το Ιράκ. Αποφασισμένη να προσφέρει προϊόντα που είναι όλα δικής της παραγωγής, «δεν έχω ούτε προτηγανισμένες πατάτες» λέει χαρακτηριστικά, η 44χρονη πρόσφυγας έφτιαξε τον δικό της.. μύθο στην πόλη, όπως σημαίνει το όνομα του εστιατορίου της στα αραβικά που έκανε σήμερα τα επίσημα εγκαίνια.

Ως αναγνωρισμένη πρόσφυγας, η Σαϊμά προσπάθησε τα τελευταία 5 χρόνια που είναι στην Ελλάδα να κατακτήσει το όνειρο της για μια δική της επιχείρηση. «Είχα συνηθίσει να μαγειρεύω για πολλά άτομα και χαίρομαι να προσφέρω το φαγητό που αγαπάω και να βλέπω ότι αρέσει» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 44χρονη η οποία θα βρίσκεται στην κουζίνα του εστιατορίου μαζί με τον Μακμπού, τον μάγειρα σύντροφό της από την Ιορδανία.

Στα πρώτα της βήματα η Σαϊμά είχε καθοδήγηση από την Υπηρεσία Απασχόλησης του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων/Blue Refugee Centre (BRC) του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, μέσα από το πρόγραμμα BRC Livelihoods που υλοποιείται σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR Greece), οι σύμβουλοι απασχόλησης στάθηκαν στο πλευρό της κάνοντας μαζί της βήμα-βήμα το όνειρό της πραγματικότητα. Από την έκδοση δικαιολογητικών και εγγράφων, την επικοινωνία με τους κατάλληλους φορείς, τις συμβουλές αναφορικά με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ως την καθημερινή ψυχική ενδυνάμωση μιας γυναίκας που επιδιώκει την αυτονομία μέσα από τη δουλειά της, οι σύμβουλοι της Υπηρεσίας Απασχόλησης αποτέλεσαν τους αρωγούς της Σαϊμά.

«Ήρθε αποφασισμένη να ανοίξει τη δική της επιχείρηση και άρχισε να δουλεύει σε κουζίνες για να μάθει από “μέσα” τη δουλειά» εξηγεί η Μαίρη Ασβεστά, υπεύθυνη της υπηρεσίας απασχόλησης στο SolidarityNow, εξαίροντας την επιμονή, το πείσμα και τη δύναμη της 44χρονης η οποία κατάφερε τελικά με ένα δάνειο, να προχωρήσει το όνειρο της, στεγάζοντας το στην οδό Βαλαωρίτου 29.

Νατάσα Καραθάνου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο