ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΓιατί κλείνει το "καλύτερο εστιατόριο του κόσμου"

Γιατί κλείνει το “καλύτερο εστιατόριο του κόσμου”

2 λεπτά ανάγνωσης

Το γνωστό Δανέζικο εστιατόριο “noma” με τρία αστέρια Michelin θα… αναγεννηθεί ως “γιγάντιο εργαστήριο γαστρονομίας”.

Αφού κέρδιζε επί σειρά ετών τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, το noma, των τριών αστεριών Michelin, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τις πόρτες του στο τέλος του 2024 για να αναγεννηθεί ως εργαστήριο γαστρονομίας.

- Advertisement -

«Για να συνεχίσουμε να είμαστε noma, πρέπει να αλλάξουμε (…). Ο χειμώνας 2024 θα είναι η τελευταία σεζόν του noma όπως το ξέρουμε», ανακοίνωσε στο Instagram το εστιατόριο της Κοπεγχάγης.

Συντομογραφία των δανέζικων λέξεων «nordisk» (βόρειος) και «mad» (τροφή), το noma (με πεζό το γράμμα n) άνοιξε το 2003 σε αποβάθρα του κέντρου της Κοπεγχάγης, για να κλείσει το 2016 και να ανοίξει ξανά δύο χρόνια αργότερα σε πιο απομακρυσμένη και δασώδη γειτονιά της Κοπεγχάγης.

- Advertisement -

«Το 2025, το εστιατόριό μας θα μεταμορφωθεί σε ένα γιγάντιο εργαστήριο -μία πρωτοποριακή πειραματική κουζίνα που θα είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων γεύσεων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ζηλωτής της ζύμωσης, που, για παράδειγμα, επιτρέπει στα κουκουνάρια να γίνουν βρώσιμα, ο Ρενέ Ρετζέπι, γνωστός στον κόσμο της γαστρονομίας για την εφευρετικότητα του, καταφέρνει πάντα να ανακατεύει την τράπουλα.

- Advertisement -

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, είχε μετατρέψει στο εστιατόριό του σε μπαρ με κρασί και χάμπουργκερ επί έναν μήνα το καλοκαίρι του 2020.

Αν και η έμφαση θα δίνεται πλέον στην δημιουργικότητα, θα παραμείνει εφικτό, από καιρού εις καιρόν, να γευματίζει κανείς στο noma της Κοπεγχάγης ή σε κάποιο από τα εφήμερα εστιατόρια που θα λειτουργούν σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Το σερβίρισμα των πελατών θα αποτελεί πάντα μέρος αυτού που είμαστε, αλλά το να είμαστε εστιατόριο δεν θα μας καθορίζει πια», γράφει το noma περιγράφοντας το σχέδιο «noma 3.0».

«Μεγάλο μέρος του χρόνου μας θα είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση νέων σχεδίων και στην ανάπτυξη πληθώρας άλλων ιδεών και προϊόντων».

Την άνοιξη, το noma θα ανοίξει εφήμερο εστιατόριο στο Κιότο για διάστημα δύο μηνών, από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 20 Μαΐου.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.