Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς επιλέγετε το γεύμα σας όταν τρώτε έξω;

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΠώς επιλέγετε το γεύμα σας όταν τρώτε έξω;
spot_img

Η κατανόηση των στρατηγικών λήψης αποφάσεων πίσω από τις παραγγελίες γευμάτων σε εστιατόρια είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό παρεμβάσεων που προωθούν βιώσιμες και υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Ενώ οι στρατηγικές λήψης αποφάσεων για την επιλογή τροφίμων στο πλαίσιο του σπιτιού έχουν μελετηθεί εκτενώς, λίγα είναι γνωστά για τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για την επιλογή γευμάτων σε εστιατόρια και για το πώς οι στρατηγικές αυτές διαφέρουν σε διάφορα πλαίσια εστιατορίων.

Η κατανόηση των ατομικών διαφορών στις στρατηγικές λήψης αποφάσεων επιτρέπει τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι διαφορές αυτές μπορούν να εμποδίσουν ή να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προτροπή συγκεκριμένων επιλογών τροφίμων στο πλαίσιο του εστιατορίου, είτε πρόκειται, για παράδειγμα, για λόγους υγείας ή βιωσιμότητας.

Eίναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν τυχαίες επιλογές ή δεν επιλέγουν τυχαία πληροφορίες για να εστιάσουν την προσοχή τους. Αντίθετα, βασίζονται σε σχήματα, δηλαδή γενικευμένες συλλογές πληροφοριών που σχηματίζονται από προηγούμενες εμπειρίες και καθοδηγούν τη συμπεριφορά.

Τα νοητικά σενάρια, ένα είδος σχήματος, αφορούν ακολουθίες γεγονότων και αποθηκεύονται ως δείκτες για το πώς να ενεργούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Τα σενάρια περιλαμβάνουν δύο μορφές γνώσης: Tη δηλωτική και τη διαδικαστική. Η δηλωτική γνώση είναι αφηρημένη ή σημασιολογική- περιλαμβάνει αναπαραστάσεις του εαυτού μας, της τροφής και του γενικού πλαισίου.

Οι άνθρωποι οργανώνουν την κατανόησή τους για ένα θέμα (π.χ. το φαγητό) σε κατηγορίες που αφορούν το συγκεκριμένο πλαίσιο. Για παράδειγμα, μπορεί να κατηγοριοποιούν τα τρόφιμα με βάση τους τύπους εστιατορίων, όπως «γρήγορο φαγητό», «φαγητό υψηλών προδιαγραφών», κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, η διαδικαστική γνώση είναι η πληροφορία που κατέχει ένα άτομο σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε συγκεκριμένα πλαίσια, όπως για παράδειγμα η παραγγελία σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού σε σχέση με την παραγγελία σε ένα εστιατόριο εκλεκτής κουζίνας. Τόσο η δηλωτική όσο και η διαδικαστική γνώση παίζουν ρόλο στο τι επιλέγουν οι άνθρωποι να φάνε, ωστόσο, η διαδικαστική γνώση είναι αυτή που οδηγεί πρωτίστως τη συμπεριφορά του ατόμου ως προς την επιλογή φαγητού.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, αναλύθηκε ενδελεχώς η ύπαρξη και η φύση των στρατηγικών λήψης αποφάσεων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν τρώνε έξω.

Εντοπίστηκαν 16 διαφορετικές στρατηγικές, με πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν πολλαπλές στρατηγικές εντός και μεταξύ διαφορετικών τύπων εστιατορίων (δηλ. ταβέρνες, fast-food, μπαρ και πολυτελή εστιατόρια). Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες στρατηγικές ήταν κατά σειρά:

  • H αναζήτηση στο μενού για τα πιο ευχάριστα γεύματα
  • Tα πιο φιλικά προς τον προϋπολογισμό γεύματα
  • Tα οικεία γεύματα (δηλ. συνήθεις επιλογές) και η επιλογή από αυτά.

Λίγοι άνθρωποι έψαξαν στο μενού για τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον γεύματα και επέλεξαν από αυτά. Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν την περιορισμένη αποτελεσματικότητα της επισήμανσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα εστιατόρια.

Η μελέτη καλεί τις μελλοντικές παρεμβάσεις για την προτροπή περιβαλλοντικών ή υγιεινών επιλογών τροφίμων να απομακρυνθούν από την υγειονομική και περιβαλλοντική επισήμανση και να επικεντρωθούν στην απόλαυση, την τιμή ή τη συνήθεια, επειδή αυτά είναι σημαντικά για τους ανθρώπους όταν επιλέγουν ένα γεύμα.

Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να διερευνήσουν ποιοι τύποι παρεμβάσεων (π.χ. κίνητρα, ετικέτες άνθρακα) είναι πιο αποτελεσματικοί στην ανακατεύθυνση των πραγματικών επιλογών γευμάτων μεταξύ ομάδων ατόμων που χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές, απομακρυνόμενοι έτσι από τις παρεμβάσεις που ταιριάζουν σε όλους, προς τις εξατομικευμένες παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο