Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eurοstat: Απότομη πτώση στην παραγωγή Δημητριακών στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαEurοstat: Απότομη πτώση στην παραγωγή Δημητριακών στην ΕΕ
spot_img

26,7 τόνοι λιγότεροι που ισοδυναμεί με μείωση 9%.

Το 2022, εκτιμάται ότι συγκομίστηκαν 270,9 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών σε ολόκληρη την ΕΕ . Αυτό ήταν 26,7 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από το 2021, που ισοδυναμεί με μείωση 9%. 

Η Γαλλία συγκέντρωσε 59,9 εκατομμύρια τόνους δημητριακών το 2022 και ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός δημητριακών στην ΕΕ, συνεισφέροντας το 22% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ. Η Γερμανία συγκέντρωσε 43,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών (16% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία 35,0 εκατομμύρια τόνοι (13%), η Ισπανία 19,3 εκατομμύρια τόνοι (7%) και η Ρουμανία 18,9 εκατομμύρια τόνους (επίσης το 7% του συνόλου της ΕΕ).

Η συνολική μείωση της συγκομιδής παραγωγής σιτηρών της ΕΕ το 2022 οφείλεται στις εξελίξεις στη Ρουμανία που πλήττεται από την ξηρασία (-32%: μείωση 8,9 εκατομμυρίων τόνων), στη Γαλλία (-10%: μείωση 7,0 εκατομμύρια τόνους), στην Ισπανία ( -24%: πτώση 6,2 εκατ. τόνων) και Ουγγαρία (-35%: πτώση 4,9 εκατ. τόνων). Υπήρχαν πολύ λίγες χώρες όπου η συνολική συγκομιδή σιτηρών αυξήθηκε, αλλά περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη Γερμανία (+3%, αύξηση 1,1 εκατομμυρίων τόνων), τη Φινλανδία (+39%, μια ανάκαμψη 1,0 εκατομμυρίων τόνων μετά από μια κακή συγκομιδή το 2021 ) και την Πολωνία (+3%, αύξηση 1,0 εκατ. τόνους).

Μείωση στην παραγωγή σίτου καλαμποκιού και σίκαλης το 2022

Η ΕΕ συγκέντρωσε 126,7 εκατομμύρια τόνους μαλακού σίτου και το 2022, 3,2 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από το 2021, μείωση 2%. Η συγκομιδή παραγωγής καλαμποκιού και μείγματος καλαμποκιού μειώθηκε σε 53,0 εκατομμύρια τόνους το 2022, 20,0 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από το 2021 και ισοδυναμεί με πτώση 27%. Αυτή η απότομη πτώση αντανακλούσε κυρίως τις αρνητικές επιπτώσεις των εκτεταμένων ξηρασιών εντός της ΕΕ.
Η συγκομιδή παραγωγής κριθαριού της ΕΕ το 2022 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε 52,0 εκατομμύρια τόνους όπως και η παραγωγή βρώμης σε 7,5 εκατομμύρια τόνους. Αντίθετα, η παραγωγή σίκαλης μειώθηκε κατά 8% σε 7,8 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Η εκτεταμένη ξηρασία και το θερμικό στρες επηρέασαν τα συνολικά επίπεδα παραγωγής δημητριακών

Η φυτική παραγωγή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες, τόσο κατά την καλλιεργητική περίοδο όσο και κατά τη συγκομιδή. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022 ήταν οι θερμότερες ή οι δεύτερες θερμότερες που καταγράφηκαν κατά την περίοδο από το 1991. σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ. 

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για τη φυτική παραγωγή του 2022 από καλλιεργήσιμη γη. Αντικατοπτρίζει μερικές μόνο από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε ένα πιο λεπτομερές άρθρο σχετικά με τις καλλιέργειες που εξηγεί τα στατιστικά στοιχεία. Το άρθρο καλύπτει τη συγκομιδή παραγωγής και τα στατιστικά στοιχεία των γεωργικών τιμών για τα δημητριακά, τις πατάτες, τα ζαχαρότευτλα, τους ελαιούχους σπόρους, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σταφύλια για το κρασί και τις ελιές για το λάδι.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα