Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο” το λάδι του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη σφραγίδα του ΑΠΘ

ΑρχικήΝέα"Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο" το λάδι του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη σφραγίδα του ΑΠΘ
spot_img

Πέραν του «εξαιρετικά παρθένου» είναι και βιολογικό αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί κανενός είδους ψεκασμός.

Σε τενεκέδες έχει ήδη μπει το πρώτο λάδι του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο από την έκθεση δοκιμών χημικής ανάλυσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

   Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων με καρπούς ελαιόδεντρων που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την πόλη. Η διεύθυνση Πρασίνου αποφάσισε για πρώτη φορά να προχωρήσει στη συγκομιδή της ελιάς και να δοκιμάσει να βγάλει ελαιόλαδο, ώστε να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς.

   Κατά τη συγκομιδή μαζεύτηκαν περίπου 1.100 κιλά ελιάς από τα δέντρα που είναι φυτεμένα στο παραλιακό μέτωπο, στην οδό Αγγελάκη, στο δημαρχιακό μέγαρο, στη Μονή Βλατάδων, στη Ροτόντα, στα πανεπιστήμια, στην Τριανδρία και στο Ντεπώ. Άμεσα οδηγήθηκαν στο ελαιοτριβείο «Αφοι Λέμπερου» στην Επανομή, που προσέφερε στον δήμο δωρεάν τη διαδικασία και τελικά παρήχθησαν 175 λίτρα λάδι.

   Παράλληλα έγιναν και οι απαραίτητες αναλύσεις από το ΑΠΘ, από τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο λάδι με οξύτητα 0,80 χαρακτηρίζεται πέραν του «εξαιρετικά παρθένου» και βιολογικό αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί κανενός είδους ψεκασμός.

   «Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε πως πήγε πολύ καλά η πρώτη μας δράση. Φυσικά θα επαναληφθεί και του χρόνου. Έγινε μια πρώτη καταγραφή των ελαιόδεντρων του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία τους επόμενους μήνες θα κλαδευτούν έτσι ώστε την καινούργια χρονιά να καρποφορήσουν ακόμη περισσότερο», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης.

   Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, αυτό το διάστημα αναζητούνται «νονοί» και προτάσεις τόσο για την ονομασία του λαδιού όσο και για την ετικέτα της φιάλης. Στόχος είναι να δοθεί ένα όνομα στο ελαιόλαδο και να σχεδιαστεί μια ετικέτα που θα συνδυάζει το προϊόν με την πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε με το που «καθίσει» το κατακάθι στους τενεκέδες να μπορέσει το λάδι να μπει και σε μπουκάλια.

   Α. Καρυπίδου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο